Hopp til hovedinnholdet

Myten om jomfruhinna

Truse (colourbox.com)

Skjedekransen (kjent som “jomfruhinna”) er forbundet med mange myter og misoppfatninger. Den oppfatningen som de fleste har, er at dette er en hinne som dekker skjedeåpningen og som “revner” ved penetrering. Dette er ikke riktig.

Offentlig og kvalitetssikret
Truse (colourbox.com)

Jenter har en slimhinnefold som danner en krans et par cm innenfor skjedeinngangen og markerer overgangen inn til selve skjeden.

Åpningen i skjedekransen kan variere i størrelse. Alle kvinner er forskjellige, og mange har nesten ingen slik krans. Skjedekransen er elastisk og kan tøyes betydelig uten at slimhinna revner, særlig hos jenter i og etter pubertet. Farge og utseende varierer fra jente til jente og vil også kunne endres med alder og tid.

Hvilken funksjon har "jomfruhinna"?

Ingen vet helt sikkert hvilken funksjon skjedekransen har. Noen antar at den er en rest fra fosterstadiet.

Vil jeg blø “første gang"?

Mange får ingen blødning “første gang" de har samleie eller andre former for penetrerende sex. Det kan imidlertid oppstå smårifter i skjedekransen som kan føre til en liten blødning. Ofte er det andre grunner til at det blør, som at en ikke er opphisset nok og dermed ikke fuktig nok i skjeden. Det kan også skyldes at en er nervøs eller strammer musklene i bekkenet. Blødningen vil i slike tilfeller stammer fra slimhinnene i skjeden - ikke fra skjedekransen.

Gjør det vondt “første gang"?

Skjedekransen og åpningen i den, blir strukket og tøyd i forbindelse med innsetting av tampong, onanering eller penetrerende sex. Hvordan dette føles første gang det skjer, vil variere fra jente til jente. For mange vil det skje uten noen form for besvær, men hos enkelte er det forbundet med ubehag og/eller noe smerte. I noen tilfeller kan skjedekransen være så stram at det blir vanskelig å føre noe inn.

I sjeldne tilfeller kan penetrering være vedvarende smertefullt. En legeundersøkelse kan da avgjøre om åpningen er så liten/trang at den må utvides med et lite inngrep, eller om det kan være andre årsaker til smertene.

Hva vil det si "å miste jomfruhinna"?

Medisinske studier har vist at det ikke finnes en hinne/membran og uttrykket "å miste jomfruhinna" gir derfor ingen mening. Det er myter og misoppfatninger som har ført til begrepet.

Hva vil det si å være “jomfru"?

Ofte brukes begrepet "jomfru" om en gutt eller jente som ikke har hatt samleie. For de fleste handler samleie om penis i skjede, om det er snakk om en gutt og en jente som har samleie, men samleie omfatter også andre former for penetrerende sex mellom gutt og jente eller mellom samme kjønn.

Skyldfølelse forbundet med sex

I noen kulturer er jomfruelighet forbundet med uskyld, det motsatte av skyld. Noen kan oppleve skyldfølelse i forbindelse med å ha sex. Det kan ligge i kulturen at det ikke er legalt med sex på det tidspunktet eller med den partneren, eller det kan være andre normer og regler som styrer og som bygger opp under en skyldfølelse hvis noen bryter dem. Skyldfølelse er ingen god følelse, og er ikke så lett å forene med god opplevelse av seksualitet. I noen sammenhenger kan også “jomfrubegrepet" blir brukt negativt i forbindelse med ryktespredning og baksnakking.

Det er kun du som kan bestemme om du er “jomfru" eller ikke.

Ulike mennesker har ulike oppfatninger av hvilke seksuelle aktiviteter som fører til at en ikke er “jomfru" lenger. Du vet hva du har hatt av seksuell aktivitet og hva du legger i det og da er du den eneste som kan si om du er "jomfru" eller ei.

Kan man se at en jente har hatt sex?

I noen kulturer er det krav til jenter at de skal ha en intakt “jomfruhinne" når de gifter seg som en garanti for at de ikke har hatt vaginalt samleie. Det er vanskelig å ha intakt noe som ikke finnes. Verken lege, sexpartner eller andre kan se om du har hatt vaginal-, munn-, anal- eller andre former for sex. Det er bare du selv som kan vite dette.

"Jomfrusjekk"

Vær klar over at ingen har rett til å kreve at en jente, uansett alder, får gjort en underlivsundersøkelse for å finne ut om hun er jomfru. For det første har ingen lov til å tvinge noen til å ta undersøkelsen. For det andre krever loven at helsepersonell opptrer omsorgsfullt. Undersøkelser som har som formål å kontrollere unge kvinners seksualliv og privatliv strider mot dette kravet i loven. For det tredje kan man ikke ved en undersøkelse se om en kvinne har hatt samleie eller ei. Mange tror at kvinner som ikke har hatt samleie, har en hinne over skjeden som blir ødelagt og blør når hun har sex for første gang. Men det mange kaller "jomfruhinne" er sltså ingen hinne. Det er en elastisk hudfold eller skjedekrans og de aller fleste kvinner vil ikke blø ved første samleie. Se info om dette på regjeringen.no

Kan en "stramme opp" skjedekransen/jomfruhinna med kirurgi?

Å operere skjedekransen løser sjelden problemer. Det er vanskelig å oppnå det som eventuelt måtte ønskes ved å sy i skjedekransen fordi vevet er elastisk og det er lite hold i slimhinna. I Norge gjøres ikke slike inngrep. Noen klinikker i utlandet gjør det, men det er dyrt og resultatet er usikkert.

En slik praksis er dessuten med på å støtte opp om holdninger til jenters seksualitet og begrepene “jomfruhinne" og “jomfrudom".

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
08.01.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Ung jente 18
3
21.09.2018 14:19:47
Hei jeg har hatt sex med en vibrer. Jeg har aldri hatt samleie men noe, og jeg lurte på om selv om jeg har hatt sex med en vibrer betyr det at jeg har mistet jomfruhinnen? Og kommer jeg forsatt til å blø hvis jeg har samleie med noe? (Red.: Send inn spørsmålet ditt på ung.no/oss så skal du få svar fra fagpersoner).
Jente 16
6
30.09.2016 01:31:46
Jeg hadde en liten affære med en gutt, men var for "trang" til at han kunne bruke penis så han brukte fingrene.. Har siden vært redd for å ha samleie fordi jeg er redd for at gutten ikke skal kunne komme inn. Er det mulig å utvide åpningen selv (og i så fall hvordan?) eller utvider den seg under samleie? Har ikke brukt tampong tidligere og lurer på om det kan være en grunn til at jeg er trang.
Tips
4
25.08.2017 21:31:59
Du kan fingre deg selv, tror det skal hjelpe! Start forsiktig:)
Jente
5
02.07.2017 20:54:56
Hvis vagina åpningen din er trang så er nokk årsaken til det at du ikke bruker tampong eller fingrer deg selv.det kan du gjøre hvis du vil ha sex
Redd for sex
5
10.04.2016 22:47:28
Hei, jeg er en jente som går i 8.kl. I 8.kl er guttene veldig klare for sex, mens jentene er ikke det. Jeg føler meg ikke klar, fordi jeg vet ikke om hvilket kjønn jeg liker ennå.. Jeg vil egt ikke ha sex før jeg er 16 år, men noe sier meg at venninnene mine og kompisene mine kommer til å ha sex neste år eller i 10.kl. Altså FØR meg. Jeg føler meg egt litt presset til å ha sex, hvis jeg får kjæreste. Jeg er redd jeg må si nei, og da kan det jo hende han blir sur. Jeg vet ikke om jeg liker gutter eller jenter men jeg KAN IKKE like begge. De på skolen min dømmer veldig mye og veldig fort. Hvis man er bifil på skolen min, da blir man mobbet og kalt for "hore". Hvis man er homo så er det greit, hvis man er lesbe så er alle jentene redd for deg...fordi de er redd for at du skal "like" dem
Anonymus
1
18.09.2017 18:43:51
Hei, jente i 7.klasse. Snart 13! Jeg har opplevd å bli spurt om å ha sex(av en 8.klassegutt,jeg tror du har rett!) , og jeg hadde faktisk nesten ikke ofret det en tanke. Nå tenker jeg at jeg i hvertfall vil vente til jeg er 15, (grunnen til 15 og ikke 16 er at regler er til for å brytes!). Selvom du sikkert misliker å få tips fra en som er et halvt år yngre, så synes jeg du bør være litt stille til du har bestemt deg for hvilket kjønn du liker(om du da ikke faller på begge) og så stå fram og si det rett ut! Prøv å ikke bry deg(vet at det er sykt vanskelig, men etter en går det greit;) Jeg heier på deg!
LOL
3
09.09.2016 06:47:57
Jeg dør innvendig av hvor naive og påståelig enkelte av oss nordmenn kan være til tider. Jeg gikk ut av ungdomsskolen for 3 år siden, og utifra kommentaren din skjønner jeg at de samme fordommene rundt bifile enda sitter igjen. Jeg skjønner ikke hvorfor både gutter og jenter kan være så teite at de tror at bare fordi man er interessert i begge kjønn så er man 1) hypp på trekant og 2) forelsket/tiltrukket av absolutt alle av samme kjønn, men mer selektiv når det kommer til det motsatte. Du får rett og slett gjøre det samme som jeg gjorde, hvis du møter på fordommer fra andre elever på skolen din. Jeg serverte de spydige kommentarer bare for å påpeke hvor dumt det de sa hørtes ut. "Du er dessverre ikke min type kjære deg, men om jeg faktisk hadde vært tiltrukket av deg ville jeg tatt det som et kompliment" "Jeg skulle gjerne hatt trekant med deg og kjæresten din men det viser seg til at jeg har noe som kalles for standarder og preferanser - og du faller dessverre utfor disse kriteriene." "Hvordan det er å dusje med jentene i klassen etter gym? Nå har det seg jo sånn at jeg ikke er en hormonell, heterofil tenåringsgutt så ja jeg klarer, tro det eller ei, faktisk å styre mine lyster" osv. Hold ut
Jente, 19 år
5
09.09.2016 06:36:12
Om din framtidige kjæreste blir sur fordi du nekter han/henne sex, er de virkelig ingenting å samle på. Du bestemmer over kroppen din, og de har absolutt ingen rett til å gi deg skyldfølelse for å ønske sex når du selv føler for det. Når det er sagt, kjenner jeg meg veldig godt igjen når det gjelder dette med sexpress. Med ungdomsskolen kom presset om å "miste jomfrudommen" før det var "for sent" snikende innpå meg også.Derfor hadde jeg hadde sex for første gang da jeg var 13, noe jeg angrer voldsomt på. Ha sex når du føler for det, med en du stoler på, da blir det å føles utrolig godt og opplevelsen blir å mye mer behagelig.
Hei
8
10.05.2016 01:50:36
Du har kun sex om du føler deg klar for det, kjæresten din kan bli sur om du ikke vil ha det, men det er jo din kropp.
Fikk ikke skrevet ferdig kommentaren min
5
10.05.2016 01:54:08
Og det at du kanskje er bifil. Folk på skolen din har ingenting, i det hele tatt, å gjøre med din seksualitet. Liker du begge kjønn er det flott, liker du en av kjønnene er det også flott. At jentene blir redde for deg er jo helt absurd, fra deres side. Bare fordi du liker det kjønnet betyr ikke at du liker alle som er det kjønnet, det vet jo de også. Ønsker deg lykke til med ditt fremtidige sexliv.
Veldig viktig
7
26.09.2015 11:42:19
Hei! Jeg lurer på om man kan miste jomfruhinna av å bruke string? Jeg satt på do, og da var det noe brunt i trusa. Jeg tissa etterpå og da rann det noe brunt. Jeg har fått mensen, men dette virket så uvanlig. Vet noen hva det er?
jente
5
28.02.2016 07:01:46
ja det samme skjede meg når jeg fikk mensen så det er stor sansynlig for at det er mensen
Ekspert
5
22.12.2015 00:47:12
Hei, det brune i trusa de er mensen. Begynnelsen av når du får mensen er det litt brunt men senere blir det mye mer rødt, og kanskje mer blødning.
anonymous gurl
7
10.07.2015 10:37:21
Er det vondt når jomfruhinna sprekker?
Anonym
9
25.06.2015 19:19:53
Dere har jo selv skrevet om jomfruhinna flere ganger på siden deres?
the many look-alikes guy
1
06.06.2015 18:16:37
Har aldri hørt om jomfruehinna
Anonym
2
08.04.2015 18:55:31
Hei, bruker det å gjøre vondt "første gang"
Anonym
3
26.04.2016 14:58:39
Ikke alltid. Hvis du er jente, sørg for at du er ordentlig våt og kåt, hvis du ikke er det, er det ingen vits i å ha sex uansett. Det handler om nytelse, ikke smerte.
4
21.12.2015 21:59:27
Ja.
Fredrik Aune
5
13.02.2015 09:42:50
hva er egentlig en jomfruhinne?????
Katnasty
3
05.02.2015 17:16:09
Dette visste jeg ikke, men nå vet jeg. Tusen takk 9Kål
Anonym
3
12.12.2014 20:31:02
går det and å gjøre jente gravid vist en har fingrett ho og han har kanskje våre borti sin egen penis før? Jenta var sjuk dårli dagen etter å er redd for å bli gravid
Google
1
09.09.2016 06:53:21
Det er nærmest helt umulig, så hvis det er tilfellet, har dere virkelig vært uheldige.
Hei
5
06.07.2014 02:21:52
Har man mistet jomfrudomen om det ikke kom blod etter første gang?
Anon
5
09.09.2016 06:55:29
Man mister jomfrudommen når man har sex for første gang, enkelt å greit. Man må ikke blø for at det skal være gyldig..
Lol
2
22.12.2015 00:50:47
Ja
monda
8
26.11.2013 21:42:18
Hei viss mann har sex en gang bare ?? kan en gutt merke om du er jomfru eller ikke ?
Ekspert
4
22.12.2015 00:51:50
Nei, det er bare deg selv som kan vite det. Ingen andre legger merke til noe
Ikke erfaren
4
22.04.2014 10:24:54
Den eneste måten en gutt kan finne ut om du er jomfru eller ikke er enten og spørre personen eller se etter om det kommer blod ved sex.
Blomst
3
20.12.2015 15:30:22
Ikke alle blør. Noen blør kanskje fordi jenta ikke var kåt nok slik at hun fikk noen sår. Det står klart i denne artikkelen at man ikke kan si at man mister hinna. Fordi den er der men blir bare mer elastisk
12 gutt
2
15.08.2014 01:43:42
Æ vet ikke æ
jente!
9
10.11.2013 09:43:48
Hvis man har mistet jomfruhinnen sin, kan en annen mann/gutt merke/kjenne det?? (Red: Du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
klklo12123
7
30.12.2012 04:14:39
hvor viktig er det for dere hvem du har sex med første gang ? og synes dere det burde være spesielt ? hvorfor ?
Ida
16
29.09.2013 09:43:48
Hei! Jeg er tjue år, hadde sex første gang da jeg var fjorten, og selv om jeg kanskje ikke var klar for det, så angrer jeg ikke. For meg var det ikke viktig at jeg var stormforelsket eller i det hele tatt veldig glad i vedkommende. Det viktige var at jeg visste jeg kunne stole på ham, kunne stole på at han ikke kom til å gjøre meg noe. Men dette er individuelt for alle. Mitt råd er at du stoler på vedkommende, fullt og helt, og hvis du da fremdeles ikke vil, så er det andre kriterier som fungerer for deg, hvilket bør respekteres til det fulle og hele.
Min hinne
18
19.11.2012 15:12:51
Min hinne ersvart og litt blå, HAR BLUE WAFFLE
Hva?
9
22.04.2014 10:23:17
Kan du se jomfruhinna di?

Spørsmål og svar

Blødning ved første samleie.
Hei jente 15 år! Takk for spørsmålet ditt. De første gangene en har samleier så kan en oppleve blødning. Dette på grunn av skjedekransen. Sk...
Hva betyr det å miste jomfrudommen?
Hei gutt 15 år Begrepet å være jomfru /ha "jomfrudommen" brukes ofte om en gutt eller jente som ikke har hatt samleie. For de fleste handler saml...
Hva betyr jomfru?
Hei Takk for spørsmål fra deg. Mange lurer på hva jomfru er. Begrepet jomfru henspeiler til at en gutt eller jente ikke har hatt samleie. For de f...
Kan man bli gravid selv om man bruker p-piller?
Hei, Jeg skjønner at dette er en skummel situasjon. P-piller er så og si 100 % sikre hvis de tas hver dag. Omtrent 1 av 100 jenter blir gravide i ...
Er det farlig å svelge sæd?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Det er ikke farlig å svelge sæd. Det eneste man kan risikere om personen er smittet med en kjønnssykdo...
Hva er egentlig jomfrudommen?
Hei jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Jeg skjønner at det kan være litt forvirrende med disse begrepene. Det å være jomfru viser ti...
Hvordan kan jeg få større rumpe?
Hei Takk for spørsmålet ditt. 1. Det er flott at du trener, og du vil nok se resultater etter hvert. To uker er nok litt lite tid for at du kan f...
Hvordan onanerer man med dusjhodet?
Hei jente 13 år. Takk for at du skrev til ung.no Det du har lest er kanskje at hvis man får smerter i klitoris etter at man har vært seksuelt t...
Hvorfor vil gutter pule jenter som er jomfru?
Hei jente 16! Takk for spørsmål. Både jenter og gutter tror fortsatt at jenter har noe inne i skjeden som kan avsløre om en er jomfru eller ikke...
Hunden min har hatt penisen sin inne i meg, er jeg fortsatt jomfru?
Hei jente 16! Takk for spørsmål. Om en er jomfru eller ikke, er helt umulig å vite for noen andre enn deg selv. Verken en kjæreste, sexpartner e...
Har hørt at det gjør veldig vondt å miste jomfrudommen sin, er det sant?
Hei jente 18 år. Takk for at du skrev til ung.no   Når du møter denne gutten for første gang, må du enten møte han på et offentlig sted, so...
Hvordan mister man jomfrudommen sin?
Hei jente 14 år. Takk for at du skrev til ung.no Det er mange meninger om selve begrepet jomfru. Man kan stille spørsmål om hvorfor det i det hel...
Ødelegger jeg jomfruhinna ved å bruke tampong? Sprekker den liksom?
Hei! Så fint at du skriver til oss! Du ødelegger ikke jomfruhinna ved å bruke tampong. Uttrykket "jomfruhinna" er et litt misforstått begrep. ...
Jeg er muslim, men har hatt sex. Nå er jeg så redd for å ha brakt skam over min familie.
Hei Jeg forstår at du ikke har det godt nå og at du er redd. Det er fint at du skriver til ung om det som plager deg.Du er ikke alene om å være i...
Hei! Jeg er en jente på 16 år som enda ikke klarer å få inn en tampong.
Hei, og tak for at du skriver til ung.no!   Tamponger finnes i ulike størrelser. Det kan være lurt å starte med den minste, men man må prøve s...
Kan en miste jomfrudommen ved fingring?
Hei Takk for spørsmålet ditt.  Det er mange myter og misoppfatninger om jomfrudom. Ofte brukes begrepet "jomfru" om en gutt eller jente som ikke...
Hva vil det si å miste jomfrudommen? Sprekker jomfruhinnen ved å presse en tampong for langt inn? Er man jomfru helt til man har hatt sex?
Hei jente 15 år! Det som de fleste nok legger i det å "miste jomfrudommen", er det å ha hatt sex. Det er ellers mange misoppfatninger når det gj...
Jeg får ikke til å sette inn tampong.
Hei jente 16 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Det er helt normalt at blodet som kommer ut under menstruasjonen er klumpete og slimete. Grunnen ti...
Se alle