Hopp til hovedinnholdet
Ung.no på Snapchat
Nervøs jente (colourbox.com)
Nervøs jente (colourbox.com)

A-Å

Kjønnsorganet ditt er topp!

Undertøy på en snor (colourbox.com)

Hvordan kjønnsorganet ditt ser ut er like personlig som ansiktet ditt. Alle varianter er like naturlige, og de ytre delene av kjønnsorganene kan være like usymmetriske som andre deler av kroppen. Det spiller liten rolle for nytelsen om kjønnsorganet ditt er skjevt eller rett.

Offentlig og kvalitetssikret
Undertøy på en snor (colourbox.com)

Selvtillit

Når du ser deg selv naken i speilet er det like viktig at du tenker noen positive tanker om kjønnsorganet ditt som om resten av kroppen. Hele deg trenger selvtillit, og ikke glem dine edlere deler. Kjønnsorganer kan fungere enda bedre hvis du inni deg omtaler det med positive formuleringer. Når du gir det slik omtanke i ord og holdninger, vil det stå stoltere og sterkere. Ord kan styrke og svekke en ereksjon hos alle kjønn.

Uendelig med varianter

Det finnes like mange forskjellige kjønnsorganer som det finnes ansikter. Ditt kjønnsorgan kan være mørkere eller lysere i fargen enn de du sammenlikner deg med. Det kan være større eller mindre, eller det kan være mer eller mindre symmetrisk enn de du sammenlikner deg med. Alle sammen tilhører det vanlige mangfoldet. Vi burde alle tenke oftere på hvor fint det er at vi alle er unike, også når det gjelder kjønnsorganer - det finnes ikke ett eneste ett som er helt likt ditt.

Tabu

I vår kultur har det i mange århundre vært tabu å vise og å se på kjønnsorganer. På offentlige plasser i de fleste land er det ikke lov å være naken, med unntak av på bestemte steder som for eksempel på nudiststrender. Der bader og soler folk seg nakne.

Våre kjønnsorganer har nærmest blitt usynliggjort av diverse lover og sosiale vaner. Hvorfor er akkurat denne delen av kroppen så tabu og ikke for eksempel øret? Denne tildekkingen av underlivet kan ha gjort det vanskelig for mange å bli trygg på eget kjønnsorgan. Mange undrer seg om det er noe feil med sitt siden det må dekkes til og nesten ikke snakkes om. Når kulturen dekker til kjønnsorganene våre kan det være vanskelig å få et realistisk bilde av hvordan de egentlig ser ut. Det finnes ingen fasit på hvordan et kjønnsorgan skal se ut, for det normale er at denne kroppsdelen er like forskjellig fra menneske til menneske som resten av kroppen. Det spesielle her er at vi sjelden får se alle variasjonene.

Lilla strek

Det ytre

Genitalier er et fellesnavn for ytre forplantningsorganer for alle pattedyr, også mennesket. Penis består av hode (glans), skaft og forhud. I tillegg regnes testiklene med som ytre kjønnsdeler. Vulva er alt det ytre rundt skjeden og urinrøret, og inkluderer klitorishodet (glans) med forhud og kjønnsleppene.

Les også: "Normale eller unormale kjønnslepper?" og "Omskjæring"

Likt

Vårt biologiske kjønn blir bestemt allerede ved befruktningen (forplantningen). Alle hadde vi et likt kjønnsorgan da vi som 7 uker gammelt embryo lå i livmoren. Dette ur-organet kan vi se på skjermen når vi stryker et ultralydapparat over den gravide magen. Kjønnsorganene våre stammer altså fra et felles embryonalt organanlegg. Fra 7. utviklingsuke begynner det lille kjønnsorganet å utvikle seg til penis eller klitoris, noen ganger utvikles det til en mellomting. I Norge blir det født ca. 5 babyer hvert år med et kjønnsorgan som er en variant eller mellomting av penis og klitoris.

Dynamisk organ

Det er mulig å se med hjelp av ultralyd at alle vitale organer i kroppen utvikler seg i fosterlivet. Når man ser på vårt lille kjønnsorgan viser det seg at også det ofte fungerer bra i fosterlivet og det forbereder seg på livet ved at ereksjonen kommer og går. Vi er på et vis født med evne til nytelse. Penis og klitoris utvikler seg i takt med livsfaser og hormonendringer og fra vi blir født til vi er ferdig kjønnsmodne i puberteten har kjønnsorganene våre blitt over fem ganger så store.

Ereksjon

Gutt med ereksjon (colourbox.com)
Begge kjønnsorganer kan bli erigerte (stive), det er bare mer synlig når penis reiser seg. Klitoris reiser seg mellom kjønnsleppene og innover i kroppen. Kjønnsorganenes ereksjoner kan opptre under søvnen, når man er seksuelt opphisset, på grunn av en fantasi eller som en respons helt tilfeldig. At disse organene kan ekspandere og reise seg er et sunnhetstegn og betyr at kroppens blodsirkulasjon i kjønnsorganet fungerer ok. Selv om et kjønnsorgan er erigert (stå) er ikke det synonymt med en invitasjon til å gjøre noen seksuelle aktiviteter. Et kjønnsorgans ereksjon er ikke viljestyrt.

Nytelse

Håper du er stolt av kjønnsorganet ditt og berører det når du selv vil og onanerer med god samvittighet. De aller fleste onanerer/masturberer (selvstimuli) hele livet, men hvor ofte kan variere etter lyst og hvordan den psykiske og fysiske helsen til en hver tid er. Det at det er godt å berøre dem er en gåte, men en av grunnene er at kjønnsorganer har mange nerver og det gjør dem ekstra følsomme. En annen grunn er at dette lystorganet er nært koblet til dine sanser. Når du opplever noe med sansene dine kan disse inntrykkene påvirke hele deg og ditt kjønnsorgan. Det er klok investering å reflektere over hva det er som gjør deg kåt og hva får ditt kjønnsorgan til å trives. Ditt tenningsmønster, altså måter du blir kåt på følger din personlighet og utvikling.

Les mer om tenningsmønster i Hva gjør at du blir kåt

Lilla strek

Rett på privatliv i garderoben

Det beste for hygienen er å dusje helt naken. I gymgarderoben er det blitt mer og mer vanlig i mange klasser å ikke kle seg naken. Det dusjes med undertøyet på etter kroppsøvingstimene. Hvis dette er et problem på din skole kan du kanskje sammen med klassen din og læreren finne ut hvorfor det er slik? Kanskje dere kan finne gode løsninger slik at ingen trenger å grue seg for å dusje etter gymmen og føle at de i tilfelle må dusje med underbukse på.

Respekt for kjønnsorganer

Det bør kanskje være totalforbud med mobiltelefoner og kameraer i garderober? Å legge ut nakenbilder av andre er alvorlig lovbrudd, og er personen du tok nakenbilde av under 16 år er det enda mer alvorlig. Du har krav på respekt når du kler deg naken og du må vise respekt for andres rett til privatliv. Les mer om hva som kan skje hvis du legger ut bilder av andre i denne artikkelen.

Misbruk

Det er i følge norske lover ikke lov å beføle andres kjønnsorgan uten deres samtykke. Har du opplevd at noen har gjort det på deg kan det føre til at du «skrur av» eller endrer følelseskoblingen mellom dine sanser og ditt kjønnsorgan. Det hjelper å snakke om overgrepserfaringer. Det finnes mange fagpersoner i Norge som er utdannet for nettopp å hjelpe de som trenger hjelp etter seksuelle misbruk. De kan du snakke med eller anbefale andre å snakke med. Samtaler etter at noen har tatt kontrollen (overgrep) på din kropp eller ditt kjønnsorgan kan hjelpe deg til å få tilbake kontrollen over følelsene dine og eierskapet til eget seksualliv. Les mer om seksuelle overgrep her.


Artikkelen er skrevet av Stine Kühle-Hansen i samarbeid med ung.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
marina Gulmælæ
0
26.01.2016 16:07:32
hei jeg er forelsket i en gutt men jeg har følelser for han ka jeg skal gjør jeg har lyst å kisse med han jeg har løst på kjæresten men jeg tør ikke å snakke med han
bob
0
06.05.2017 19:39:21
ta en sjanse for hva kan gå galt?
Skjør på
0
30.05.2016 22:46:04
Prøv å få kontakt og gå rolig. Gutter liker deg hvis du gjør det sakte og rolig og viser mer og mer interesse hver dag. Ikke bare hopp i det og husk at gutter bruker lenge tid med å utvikle sonne følser.

Spørsmål og svar

 Jeg har veldig stor penis, den er 19 cm når den er hard.
Hei gutt 18 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det er ikke noe du kan gjøre for din penis skal bli mindre. Hvor stor penis blir bestemmes av gen...
Og er det lov at en 14 år gammel jente har sex med en 16 år gammel gutt?
Hei jente 14 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er noen unge ungdommer som snakker med foreldrene sine om å ha sex med kjæresten. Det ka...
Hvorfor får noen orgasme så lett?
Hei Takk for at du skriver til oss i ung.no.Så flott at du utforsker ditt kjønn og har funnet nøkkelen til din orgasme! Dette faller ikke like let...
Jeg synes jeg har så tynn penis, hva kan jeg gjøre?
Hei Tusen takk for at du skriver til oss gutt 20 år! Det må være frustrerende for deg å tenke at din penis er altfor tynn og at det gjør at det...
Jeg har ronka 6 ganger nå, og ballene mine er store. Er det normalt?
Hei!   Det er nok mest sannsynlig helt normalt det du opplever! Jeg kan ikke gi deg et helt klart svar på hvorfor det skjer, men når du er kåt ...
Synes gutta det er ekkelt med lange kjønnslepper?
Hei Så fint at du skriver dette, dette er bra å lese for alle de som bekymrer seg for at de har for lange indre kjønnslepper. Jeg tror ikke at gu...
Jeg er så mørk i huden i underlivet, hva kan jeg gjøre for å bleke området?
Hei jente 17 år. Takk for at du kontakter Ung.no. Jeg forstår at du synes det er vanskelig og fortvilende om du tenker at utseende på ditt underl...
Jeg har mindre penis enn alle andre.
Hei gutt 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det er slik at penis vokser litt i rykk og napp i puberteten, og det er individuelt når den begy...
Hvordan skal en vagina se ut? Vet det skal være et hull i midten og to lepper, men i midten er det ikke noe hull, men en slags leppe til. Og er det normalt med veldig mye utflod?
Hei! Jenter ser litt ulike ut i underlivet som ellers på kroppen. Det er to kjønnslepper, den indre og ytre. Hos noen er de indre leppene størst o...
Bryr gutter seg om hvordan jenten sitt underliv ser ut?
Hei jente 15 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no. Det er mange som er bekymret og ikke synes at underlivet deres er fint akkurat slik som du...
.
Hei! Vi har ingen som kan svare faglig på spørsmål om kropp og helse nå. Noen spørsmål kan man få svar på via nettjenester som www.klara-klok...
Usikker på kjønnsorgan. Hva gjør jeg?
Hei Takk for spørsmål. Så fint dere har snakket sammen om sex! Det er et godt utgangspunkt for at dere skal få det fint sammen seksuelt. Slik d...
Jeg har veldig store indre kjønnslepper, hva kan jeg gjøre?
Hei jente 14! Takk for spørsmål. Det er etterhvert flere og flere jenter som synes at kjønnet og kjønnsleppene de har er for store eller for uli...
Jeg to små klumper rett inn i urinåpningen...
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Jeg er litt usikker på om jeg frstår hva du mener.  Kvinners kjønnsorgan består av en indre og e...
Klissete penishode
Hei Fint at du skriver til oss på ung.noDu skriver at penishodet er klissete.  Rundt penishodet er det kjertler som lager et fuktighetsbevarende s...
Jeg finner ikke klitoris! Jeg lurer jeg på om det er normalt å ha en "flapp"nede i underlivet øverst med kjønnsleppene.
Hei jente 19 år Takk for at du skriver til oss i ung.no. Først må jeg si til deg at "kvinners underliv er like forskjellig som ansikter"! Du har...
Han vil ha sex, men jeg vet ikke om jeg er klar for det.
Hei Det jeg synes er aller viktigst er at du ikke deler kroppen din med noen andre før du blir godt kjent med deg selv. Selv om gutten du nå holder...
Hvor ligger klitoris?  
Hei Fint at du skriver til oss.Klitoris er som en ert. Det går millioner av nervetråder til klitoris, derfor kjennes det behagelig å bli stimulert...
Jeg lurer på om det er normalt og ha et langt klitoris hodet som "stikker ut"
Hei Ja, det er helt normalt. Klitoris består av den ytre del, klitorishodet som omsluttes av en hette eller forhud, og en indre del. Øverst der d...
Jeg angrer på at jeg takket nei til sex, hva liker gutter i forhold til barbering?
Hei Jente 14 år. Takk for at du kontakter Ung.no. Og takk for fin tilbakemelding, det er det alltid hyggelig å få. Å skulle debutere seksuelt , ...
Se alle