Hopp til hovedinnholdet

Kroniske smerter i vulva, ytre kjønnsorgan

Par i senga har problemer (colourbox.com)
BEGRENSER: Når man har smerter i eller på det ytre kjønnet (vulva) og/eller i skjeden får man problemer med å ha samleie, men også annen type sex. Man kan bli redd for å ha sex på grunn av smerten. Dette reduserer sexlysten.

Smerter i kvinners ytre kjønnsorgan, vulva, kalles for vulvodyni. Smerter ved skjedeinngangen kalles for vestibulitt. Disse tilstandene gir ofte smerter ved samleie. Mange kvinner lider av nærmest kroniske smerter ved samleie, og noen har også smerter hele tiden, selv uten berøring av vulva.

Offentlig og kvalitetssikret
Par i senga har problemer (colourbox.com)
BEGRENSER: Når man har smerter i eller på det ytre kjønnet (vulva) og/eller i skjeden får man problemer med å ha samleie, men også annen type sex. Man kan bli redd for å ha sex på grunn av smerten. Dette reduserer sexlysten.

Vulva, kvinnens ytre kjønnsorgan

Vulva er kvinners ytre kjønnsorgan og inkluderer ytre og indre kjønnslepper samt klitorishodet, urinrørsåpningen og skjedeinngangen. Dette er et svært følsomt området med slimhinnehud.

Vulvodyni og vestibulitt

Smerter i vulva kalles for vulvodyni og smertene kan være i hele vulva (generalisert), eller bare i enkelte områder av vulva (lokalt). Det mest vanlige er smerter ved skjedeåpningen, og dette heter vestibulitt. Ved generell vulvodyni vil det være vondt i vulva også uten berøring. Ved lokal vuvlodyni er det ved berøring eller når man forsøker å få noe inn i skjeden som for eksempel en penis, tampong eller en finger som gjør vondt. Smerter i vulva kan føre til at muskulaturen i bekkenbunnen blir mer anspent på grunn av frykt for smerte, og kan derfor gi vaginisme.

Vestibulitt beskrives ofte som en brennende og sviende følelse i skjedeinngangen. Noen kan også ha kløe. Mange får smerter i starten av samleie, eller smertene kan komme underveis eller etterpå. Noen får små sprekker i slimhinnen, som kan blø.

Det er anslått at rundt 15 prosent av alle kvinner lider av vulvodyni i varierende grad. Kvinnene er som oftest i alderen 20 til 30 år, også yngre og eldre kvinner kan rammes. Du er derfor ikke alene om du opplever dette.

Les mer om dette på vulva.no

Vaginisme

Vaginisme er en spenningstilstand eller ufrivillige sammentrekninger/kramper i bekkenbunns muskulatur. Dette kan gi smerter samt problemer med å få innført noe i skjeden da denne blir for stram. Mange har smerter enten på grunn av spasmer i muskulatur eller fordi trang skjede gir økt friksjon ved samleie og dermed lettere sårhet og sprekker. Dette kan disponere for vestibulitt, og disse to tilstandene er ofte sett sammen.

Årsak ukjent

Det er ingen kjent enkeltårsak til vulvodyni og vaginisme. Ved vulvodyni har man sett at kvinnene har øket mengde smertefibre i skjedeåpningen, slik at opplevelsen av smerte er annerledes. Det kan være mange forskjellige årsaker som kan være sammensatt.

Her er noen mulige årsaker:

 • Overbehandling av sopp og kjønnsvorter, eller hyppige herpesutbrudd.
 • Trange bukser, barbering og overvasking og annet som kan føre til irritasjon og uttørring av slimhinnene.
 • Det kan være lokal irritasjon på grunn av hudsykdommer.
 • Muskelspenninger kan komme av tidligere smertefulle samleier eller andre psykiske faktorer.
 • Jenta kan ha vært utsatt for seksuelle grensekrenkelser/overgrep/tvang.

Kroppen husker

Hos mange jenter har smertene kommet over tid. Det kan for eksempel ha vært en soppinfeksjon eller mangel på lyst som har gitt tørre og smertefulle samleier. Kroppen husker ofte disse smertene hvis dette gjentar seg, og det vil da kunne bli vanskeligere å bli opphisset og våt nok ved samleie. Dette gir ofte en ond sirkel og kan gjøre at smertene blir kroniske. Det er derfor viktig at man ikke har sex når man ikke er klar for det, og at man oppsøker hjelp hvis man opplever smerter ved samleie over en periode for å undersøke årsaken til dette.

Smertene påvirker livet og livet påvirker smertene

Når man har smerter i vulva eller i skjeden og vil man ha problemer med samleie, men kan også synes det er vanskelig å ha annen type sex. Frykt for smerter vil kunne reduserer sexlysten. Mange har beskrevet at smertene påvirker også hverdagen og selvfølelsen. Er man i et parforhold kan dette blir vanskelig. Mange beskriver dårlig samvittighet for ikke å strekke til eller frykt for at partner skal gå hvis man ikke kan ha sex. De som ikke er i et forhold kan bli redd for å gå inn i nye forhold på grunn av smertene og redsel for hvordan de skal takle seksualiteten.

Mange som rammes er ofte personer med høye prestasjonskrav til seg selv. De er ofte travle, og har større omsorg for andre enn for seg selv. Mange føler seg stresset, at ikke tiden strekker til for alt de skulle gjøre. Alle vet at stress kan sette seg i muskulatur i skuldre og gi hodepine. Det er derfor kanskje ikke så overraskende når man ser at stress også kan sette seg andre steder i kroppen, som i bekkenmuskulatur.

Vanskelig å stille diagnosen

Det kan være vanskelig for fastlegen å finne noen tegn/symptomer, spesielt ved vestibulitt. Det er derfor ikke sjelden at jenter med vestibulitt går fra lege til lege før de finner en som kan gi dem diagnosen. Flere har fått behandling for soppinfeksjoner eller urinveisinfeksjon uten at dette har hjulpet. Det er viktig å finne en fastlege eller en gynekolog som har god erfaring med smerter i vulva, og ikke ta for mange soppkurer hvis det ikke er påvist sopp.

Behandlingen

Behandlingen er ofte tverrfaglig, lege/gynekolog, fysioterapeut og psykolog/sexologisk rådgiver.

Behandling som virker er svært forskjellig fra person til person. Det er fordi det kan være forskjellige årsaker til plagene.

Behandling vil variere ut i fra årsak, men her er noe du kan tenke på selv.

 • For mange kvinner har vulva, det ytre kjønnsorganet, blitt et området man forbinder med smerte. Det er viktig å lære seg å bli kjent med vulva igjen. Det er derfor lurt å forsiktig begynne å berøre seg selv igjen. Det kan for eksempel være når du vasker deg i dusjen. Forsiktig masere forsiktig området som er berørt med olje kan være et godt tips.
 • Mange bruker såper eller intimvask når de vasker seg nedentil, det bør du unngå. Det er anbefalt å bruke vann eller olje i stede, og helst ikke mer enn én vask om dagen. Man kan bruke vanlige oljer som olivenolje, eller kjøpe intimolje på apoteket. Unngå alt med parfyme.
 • Unngå å smøre med kremer eller andre produkter som kan virke irriterende. Det gjelder også soppkurer hvis det ikke er påvist sopp som årsak.
 • Unngå smertefulle samleier. Husk at sex og nærhet allikevel kan være fint selv uten at penis er inne i skjeden. Sex kan være så mye mer enn samleie.
 • Det er også viktig å tenke på stressnivået ditt ellers i livet. Hvis du generelt er mye stresset eller har andre ting som tar mye plass, er det viktig at du tar noen grep i livet for å få litt mer tid til deg selv. Det er viktig å ha noen å snakke med.
 • Skal du ha samleie er det viktig å bruke rikelig med glidemiddel.

Hva kan behandlerne gjøre?

Lege vil undersøke deg for å se om smerter kan skyldes seksuelt overførbare sykdommer eller andre sykdommer som sopp og hudlidelser som eksem og psoriasis. Det er derfor viktig å få en legeundersøkelse først. Mange er også redde for at det er noe alvorlig galt, og en legeundersøkelse kan derfor hjelpe for denne frykten. Noen helsepersonell vil forsøke med lokalbedøvende salve (Zylocain 5 %) dag eller kveld for å dempe smertene. Det bør kun brukes under veiledning. Man kan også forsøke behandling med antidepressiva. Du kan også snakke med fastlegen din om det er andre ting i livet som føles vanskelig akkurat nå.

Fysioterapeut undersøker muskulatur i bekkenbunn og områdene omkring bekkenet og lager et treningsprogram. Ofte er bekkenbunnen svært stram eller spendt og kan klemme på nerver som går til skjeden og vulva. Når muskler trenes øker blodtilførselen, noe som kan reduserer smertene. Mange jenter kan ha godt av generell avspenning, noe de kan lære hos fysioterapeuten. Yoga kan også gi avspenning, men det er ikke forsket på om det kan hjelpe for vulvodyni. Øvelser med stadig økning av tykkelsen på det man fører inn i skjeden, dilatasjon, er en god trening. Fysioterapeut kan hjelpe deg med å søke om dilatorsett hos hjelpemiddelsentralen.

Psykolog eller sexologisk rådgiver er den tredje behandleren i det tverrfaglige opplegget. Hvis man er i et parforhold kan man også ha med partneren. Jenter i parforhold jobber med å få et nærmere fysisk forhold til kjæresten sin, til å begynne med uten seksualitet, deretter forsiktig tilnærming til seksualiteten. Noen er blitt så redd seksualitet at de trekker seg unna partneren for å unngå press om seksualitet. Mange trenger hjelp for å få tilbake sexlysten.

Man arbeider også med stressredusering og hvordan jenta kan begynne å ta mer hensyn til seg selv og ikke bare til alle andre. Dette endringsarbeidet tar tid men det er svært tilfredsstillende når man kjenner at man får til endringer, og har større kontroll med livet sitt.

Det finnes mange årsaker til at man har lite lyst på sex. Noen har kanskje andre psykiske plager som angst eller depresjon, og det er derfor viktig at man ser på helheten når man skal få hjelp. Smerter i vulva gjør noe med deg som menneske, men det er også viktig å huske at andre smerter og problemer i livet også vil påvirke sexlysten og gi smerter i kroppen.

Søk hjelp og få det bedre

Mange som leser om vestibulitt og vaginisme på nett får inntrykk av at de aldri kan bli friske. Det er ikke erfaringen til de som jobber med dette. De fleste blir bedre, selv om det for noen kan ta litt tid. Ta kontakt om du sliter med smerter ved samleie eller annen form for vulvodyni. Det er ikke alle som har like mye kunnskap om dette, så noen ganger er det lurt å bytte behandler om behandlingen eller hjelpen du får ikke virker.

Ta gjerne med utskrift/screenshot av denne artikkelen, hvis det er vanskelig å forklare. Du kan også selv ta kontakt med fysioterapeut. Hvis du bor i Oslo, kan du ta kontakt med ungdomsklinikken Sex og samfunn. Du kan også søke etter en sexologisk rådgiver nær der du bor.

Gjør noe med dette nå, så blir du raskere frisk og kan nyte kroppen din, alene og sammen med kjæresten.

Skrevet av:
Lege og sexologisk rådgiver, ung.no.
Kilder:
Vulvodyni/Smerter i skjedeåpningen, Overlege Rolf Kirschner og Anne Lise Helgesen, Vulvaklinikken, Kvinneklinikken, Rikshospitalet http://legeforeningen.no/Fagmed/Norsk-gynekologisk-forening/Veiledere/veileder-i-generell-gynekologi-2009/kroniske-smertetilstander-i-vulva/ http://www.sinnetshelse.no/helsenyttarkivet/artikle
Sist oppdatert:
09.11.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Smerter i magen etter samleie. Hva gjør jeg?
Hei Takk for spørsmål. Noen kan få litt ubehag i mangen hvis penis støter for langt inn og treffer livmorhalsen. Noen får også litt menstruas...
Er det normalt at vaginaen hovner opp og blir sår etter samleie?
Hei jente 16 år. Takk for at du skrev til ung.no   Nei, det er ikke normalt.    Hvis du ikke er ordentlig seksuelt tent før samleie, er skje...
Intense smerter i nedre del av magen etter samleie, bør jeg ta dette seriøst?
Hei Takk for at du skriver til oss.Et samleie skal ikke være smertefull, verken i magen eller andre steder, og det bør du absolutt ta seriøst. Vi...
Smerter etter orgasme, hva kan jeg gjøre?
Hei Under og etter en orgasme vil det skje små sammentrekninger i muskulaturen i underlivet. Dette er ufarlig og for de fleste ikke særlig smertef...
Jeg er kåt, men blir ikke våt og får smerter, hva kan jeg gjøre?
Hei jente 20! Takk for spørsmål. Det som kan være en grei huskeregel er at sex aldri skal være ubehagelig eller smertefullt. Gjør det vondt, er...
Det er brenner i skjeden når jeg har sex, hvordan fikse det?
Hei jente 18! Takk for spørsmål.Smerter i skjedeinngangen, nederst i åpningen, og som gjør at det blir smertefullt eller ubehagelig å føre en p...
Har hatt sex flere ganger, men gjør fortsatt vondt.
Hei jente 16 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det du opplever er ikke uvanlig de første gangene du har sex. Ofte handler det om at man rett og...
Det gjør vondt å ha sex med kjæresten min, hvorfor?
Hei jente 16! Takk for spørsmål. En grei regel å ha, er at sex og samleier aldri skal gjøre vondt verken under eller etterpå. Gjør det vondt, ...
Jeg føler at skjeden er for trang
Hei Det er veldig vanlig kvinner sliter med det du forteller om. Årsakene kan være fler.  Det er flott at dere er så flink til å bruke tid og ...
Vondt og svie i underlivet.
Hei Du forteller at du har svie og smerter i underlivet. Nå som du står på p-piller, har du dette hele tiden jevnt. Jeg skjønte ikke helt om du...
Jeg mistenker at jeg har vaginisme.
Hei jente 20 år. Takk for at du skrev til ung.no   Som du sikkert forstår kan vi ikke sette diagnoser her på ung.no. Jeg anbefaler at du snakke...
Hun får vondt når jeg penetrerer den første gangen, hver gang vi har sex.
Hei gutt 20 år. Takk for at du skrev til ung.no   Den vanligste årsaken til svie eller smerter ved samleie, når seksuelt overførbare infeksjon...
Smerter i skjeden etter sex.
Hei Noen ganger opplever man å bli litt øm og hoven etter sex. Dette er ikke farlig og som sagt relativt vanlig. Årsaker er gjerne at jenta kanskj...
Jeg får smerter når penis kommer dypt i vagina.
Hei Takk for ditt spørsmål. Dette er hva sexologen svarer på et lignende spørsmål :"Det som oftest gir smerter ved dype støt under samleie, er...
Smerter ved samleie. Hva gjør jeg?
Hei Takk for spørsmål. Mange unge kvinner opplever det samme som deg. Heldigvis finnes det råd og behandling. Den vanligste grunnen til at samlei...
Problemer med sopp. Smerter under samleie.
Hei Du har hatt gjentatte soppinfeksjoner og nylig gjennomført en kur. Du har blitt bedre, men har fortsatt smerter under samleie.  Det at du blir...
Jeg har lenge hatt sex, men nå begynner jeg å få vondt i min nedre del.
Hei jente 15 år. Takk for spørsmålet ditt.Selv om du har hatt sex en del tidligere, så kan det av ulike årsaker oppstå problemer som gir smerte...
Har problemer med smerter i underlivet under samleie. .
Hei jente 20 år. Takk for at du skrev til ung.no Det er en del jenter/kvinner som sliter med smerter ved samleie.  Hvis man har hatt ubeskyttet s...
Jeg blir sår i vagina under samleie, bør jeg gå til lege?
Hei jente 16! Takk for spørsmål. Det som kan være en grei huskeregel er at sex aldri skal være ubehagelig eller smertefullt. Gjør det vondt, er...
Smerter i underlivet
Hei! Det er noen få som sliter med smerter i kjønnslepper som er for lange. Det er heldigvis sjeldent, men for de det gjelder kan det være veldig ...
Se alle