Hva skal jeg bruke?

Om du bruker bind, tampong eller mensenkopp for å samle opp menstruasjonsblodet, er opp til deg. Noen velger å bruke bind i starten og øver seg mer på å bruke tampong eller mensenkopp etterhvert. Noen bruker litt av hvert, avhengig av situasjon og kanskje av mengden blod. Bind og tamponger finnes i ulike størrelser tilpasset mengden blod. Ofte blør man mer i starten av hver menstruasjon og må da bruke en stor størrelse, for så å gå over til en mindre størrelse når blødningen blir mindre. Truseinnlegg er den minste størrelsen bind og kan brukes helt på slutten av mensen, om man har mye utflod noen ganger eller som en sikkerhet når man går og venter på at mensen skal komme.

Menskopp kan erstatte tamponger eller bind. Det er en liten silikonkopp som man bretter samme og fører inn i skjeden og som legges til rette slik at den kan samle opp mensblodet på en trygg måte. Denne tømmes regelmessig, vaskes og settes inn igjen.

Bruksanvisning følger med i pakken både på menskopp og tamponger. Les denne nøye før du prøver.

FAKTA

Husk god håndhygiene når du skal bytte bind, tamponger og mensenkopp. God underlivshygiene er også ekstra viktig når du har mensen for å unngå lukt. -Men du skal ikke vaske underlivet med parfymert såpe, men bruke bare vann, eller et såpelignende produkt som er beregnet for underlivet.

Bind

Det er stort utvalg i bind. Det er mange merker og mange størrelser. Det viktige er at du finner bind du liker og som passer til mengden blødning du har. De dagene du blør mye, må du ha et litt større bind, og de dagene du blør mindre kan du greie deg med et lite, eller bare et truseinnlegg. Om natten kan det være lurt å bruke et nattbind når du blør en del. Det rommer litt mere blod og er litt større.

Noen bruker også tamponger eller mensenkopp og et bind eller truseinnlegg i kombinasjon, for å sikre om det skulle komme en liten lekkasje. Finn ut hva som passer for deg.

Tampong

Tampong finnes i mange størrelser, tilpasset blødningsmengde og skjedestørrelse. Den minste størrelsen kan være fin å starte med første gangen. Etterhvert vil du kunne bruke andre størrelser og da kan du velge den som passer i forhold til hvor mye du blør. Tampong er lagd av bomull eller et annet materiale som suger opp menstruasjonsblodet direkte i skjeden effektivt. I tampongen er det festet en snor som gjør at det er enkelt å ta tampongen ut igjen ved å bare trekke i snora. Noen tamponger har en innføringshylse, andre har ikke det og da er det bare å bruke fingeren for å få den på plass.

Menskopp

Menskopp er en silikonkopp som legges inn i skjeden. Menstruasjonsblodet samler seg i denne koppen i stedet for å renne ut av skjeden. Koppen er lagd for å kunne brukes igjen og igjen. Den må tas ut og tømmes for blod innimellom og maks hver 12. time. Husk da å vaske av den før du putter den inn igjen. Det finnes ulike typer menskopp og de finnes i ulike størrelser. Før du tar i bruk menskopp er det viktig at du finner riktig størrelse til din kropp. Det har noe å si hvor stor livmorhalsen er, hvor langt ned i livmoren den sitter, og hvor mye du blør. Spør eller les mer om det der du kan kjøpe menskopp: På apotek eller på nettbutikk. Det er mange ulike menskopper på markedet. Du finner gode bruksanvisninger på produsentenes nettsider. Les og følg også rådene om sterilisering og jevnlig vask av menskoppen.

Innsetting av tampong?

Les først gjennom instruksen i pakken. Fjern emballasjen og rett ut uttrekkssnoren. Kontroller at snoren sitter godt fast og at den henger fritt ned.

  • arrow_drop_down_circle  Innsetting av tampong
  • Vask hendene først.

  • Ta av plasten som er utenpå tampongen.

  • Du kan sitte på WC eller stå med det ene beinet på en stol og det andre på golvet.

  • Hold i tampongen med snora ned. (Den trekker du i når tampongen skal ut igjen).

  • Bruk gjerne et speil for å se om du er på rett plass.

  • Prøv å føre tampongen gjennom skjedeåpningen. Hvis du får til dette, skyv den en fingerlengde innover. Så er den på plass.

Tips:

Slapp av og ta deg god tid. Hvis du er anspent, strammer du musklene. Plasser deg i en stilling som er behagelig for deg. Du kan enten sitte på toalettet med knærne godt fra hverandre, stå med lett bøyde knær, eller med den ene foten på toalettsetet. Det siste er kanskje det letteste.

Hold den nederste delen av tampongen mellom tommel og langfinger mens pekefingeren holdes på bunnen. Skyv de indre kjønnsleppene til hver side fra skjedeåpningen med den andre hånden. Pust sakte ut, slapp av i musklene i bekkenet og skyv tampongen forsiktig inn i skjeden så langt det går med pekefingeren, bakover og oppover. Du må skyve inn med det meste av fingeren før tampongen er på plass. Tampongen skal nå sitte riktig. Snoren skal henge fritt utenfor kroppen og du skal ikke kjenne tampongen.

Sette i tampong

Det kan være litt uvant og litt ubehagelig de første gangene du prøver å sette inn en tampong.

Øv deg på dette når du har god tid, er alene og slapper av i musklene rundt skjedeåpningen. Det er best å øve når du har mensen, for da sklir tampongen litt lettere inn. Husk at det er viktig å få tampongen langt nok inn for at den ikke skal kjennes når du går.