Hopp til hovedinnholdet

Tannregulering

Tannregulering (colourbox.com)
REGULERING: Du kan fint kysse med regulering, men vær ekstra nøye med tannpussen!

Skjeve tenner, underbitt eller store mellomrom mellom fortennene? Særpreg er sjarmerende, men noen trenger regulering.

Offentlig og kvalitetssikret
Tannregulering (colourbox.com)
REGULERING: Du kan fint kysse med regulering, men vær ekstra nøye med tannpussen!

Trenger du regulering?

Det kan vurderes som viktig for deg å få regulering hvis du for eksempel har over- eller underbitt, tenner som står for trangt eller vokser skjevt.

Hvis tannlegen mener du har behov for tannregulering, får du henvisning til time hos kjeveortoped for endelig vurdering og behandling. Kjeveortopeder er spesialister på tannregulering og kalles ofte for «reguleringstannlege. Det er vanlig at du har reguleringen på i minst to år og også bruker retensjonsstreng og/eller gom etterpå.

Hva koster det?

Vi kan dessverre ikke gi et prisoverslag på hva regulering koster. Det er stor forskjell fra person til person hvor mye jobb som kreves, og også variasjon i hva kjeveortopeden tar seg betalt. Det beste er å snakke med tannlege eller tannpleier om dette.

Det er lurt om nødvendig behandling med tannregulering starter før du fyller 21 år. Det er fordi det offentlige da kan betale for noe av kostnadene gjennom folketrygden (utbetalingen kommer fra Helfo). Du kan få dekket mellom 40 og 100 prosent av det behandlingen koster. Hvor mye det offentlige vil betale for tannreguleringen din, avhenger av hvor stort behov du har for behandling. Hvis tannhelsepersonell ikke synes du trenger reguleringen, må du betale alt selv.

Det er ikke bestemt en fast pris for tannregulering. Reguleringstannlegene kan derfor ha høyere priser enn det som det offentlige er villig til å betale for. Det betyr at du som pasient må regne med å måtte betale noe av behandlingen selv, også hvis du har rett til 100 prosent støtte fra Helfo.

Hvis dere er flere søsken som trenger regulering, kan familien få mer i støtte per barn, såkalt søskenmoderasjon. For en del familier blir regulering likevel en uoverkommelig stor utgift. Hvis det gjelder din familie, kan foreldrene dine kontakte NAV for å vurdere om dere kan få hjelp med økonomien.

 

Det finnes mange fagfolk og politikere som argumenterer for at regulering burde være gratis, men foreløpig er det ikke bestemt at det skal bli det. Vanlige kontroller på tannklinikken og behandling av for eksempel hull i tennene er gratis til og med det året du fyller 20 år.

Kyss og oralsex

Det er ikke vanskelig å kysse med regulering, bare litt uvant til å begynne med! Reguleringen sitter på tennene, og normalt bruker man ikke tennene så mye i kyssingen, men mest lepper og tunge. Den du kysser vil ikke komme til å skjære seg på tannreguleringen. Det at man kan henge seg fast i hverandres tannregulering hvis begge har, er nok mest en myte. Puss tenner godt, så unngår du å få dårlig ånde fra matrester i reguleringen.

En god regel når en har oralsex er å ikke gjøre noe som kan føre til rifter og sår på kjønnsorgan. Det betyr at en må være forsiktig med tenner, negler og regulering, slik at de ikke skaper rifter.

 

Regulering på grunn av utseende

Ønsker du deg tannregulering fordi du synes tennene ikke ser ut slik som du ønsker? Selv om du kanskje er misfornøyd med utseendet, er det ikke sikkert at det å forandre på det er en god løsning.

Mellomrom mellom tenner og andre skjevheter gir særpreg og kan være veldig sjarmerende. Det er også lettere å holde tenner rene når de ikke står helt tett.

Kosmetisk behandling blir sjelden betalt for av det offentlige, men du kan be om å få en henvisning til vurdering hos kjeveortoped selv om den vanlige tannlegen ikke mener at det er nødvendig.

En slik undersøkelse koster da mellom 500-1000 kroner og du vil ikke prioriteres hvis det er kø for å få time. Kjeveortopeden gir svar på hva som kan gjøres, hvor lang tid det vil ta og hva det vil koste. Tannregulering for deg som ikke har et behandlingsbehov, eller bare har et lite behov, vil nok bli ganske dyrt.

Etter reguleringen er tatt av

Tennene har ofte svært lyst til å vandre tilbake til sin opprinnelige plass. Etter å ha tatt av reguleringen må man derfor ofte ha streng på baksiden av fortennene. Dette er for å holde tennene på ”riktig” plass.

Noen får også en plate/gom som skal brukes om natten i noen år. Platen er støpt for å passe deg perfekt. Hvis du ikke bruker den som avtalt, kan du fort kjenne at den slutter å passe. Hvis strengen løsner, bør du be om time hos reguleringstannlegen for å få den festet.

Det kan være litt vanskeligere å holde tennene rene når man har regulering. Når reguleringen fjernes synes en del at tennene ser misfarget ut, men som regel er det bare uvant og tennene er ikke så misfarget som du tror. Du kan be om å få en rens av tannpleier eller tannlege.

I artiklene under kan du lese om misfarging og hvordan du best holder tennene dine friske og pene.

 

Vil ikke at reguleringen skal synes

Mindre synlig regulering finnes, men det er sjelden og dyrt fordi det offentlige ikke betaler for det. Eksempler på mindre synlige former for regulering er å ha den på baksiden av tennene (bak tennene). Det finnes dessverre få reguleringstannleger som gjør dette i Norge i dag.

Det finnes også regulering med klosser av porselen, altså hvite klosser. Disse vil synes noe mindre enn vanlig regulering. Enkelte kjeveortopeder har dessuten tatt i bruk en relativ ny teknikk innen regulering, nemlig bruk av gjennomsiktige plater. Alle andre måter enn vanlig tannregulering koster mer, og tar nok litt mer tid i behandling.

 

Mellomrom mellom tenner

Regulering er den beste måten å endre tannstilling på, men det finnes alternativer for å tette små mellomrom mellom tenner. Det kan settes på kroner eller porselensfasetter utenpå de naturlige tennene. Ved slik behandling må tennene dine slipes, og det er sjelden at tannleger ønsker å gjøre dette hos unge mennesker. Resultatet blir ofte fint, selv om tennene kan bli noe bredere (skal dekke opp mellomrommet). Det som er viktig å huske på, er at kroner og fasetter ikke er en livslang behandling. De må skiftes ut.

Et annet alternativ er å fylle mellomrommet med tannfarget fyllingsmateriale (kompositt). Da bygges begge fortennene ut på begge sidene imellom mellomrommet. Dette kan se veldig naturlig ut, men det er dessverre heller ingen livslang behandling, fordi fyllingsmaterialet kan misfarges med tiden. Det positive med dette alternativet er at det ikke skader tennene dine, da det kun limes på tannen. Dersom dette er noe som egner seg for deg kan det være helt gratis i den offentlige tannhelsetjenesten. Dette kan du snakke med tannlegen din om.

Kjeveoperasjon

De fleste bittavvik lar seg behandle av tannregulering. Hvis avviket er for stort, for eksempel hvis kjevene ikke passer sammen, kan det være nødvendig med kirurgisk korreksjon (operasjon) i tillegg til regulering.

På fagspråk kalles operasjoner som flytter på kjevene for «ortognatisk kirurgi». Målet er å få god tyggefunksjon, og at du unngår overbelastning av kjeveleddene og smerter i tyggemuskulaturen. Det er et stort inngrep som kan gi små forandringer i ansiktet. Dersom reguleringstannlegen vurderer det slik at du trenger en operasjon, vil du få det meste av utgiftene dekket.

Henvisning: bekreftelse fra tannlege om at du kan få time hos spesialist

Kjeveortoped/reguleringstannlege: tannlege som er spesialist på tannregulering

Ortodonti/ kjeveortopedi: behandling som korrigerer tannstilling

Ortognastisk kirurgi: operasjon av kjeven

Diastema: mellomrom mellom tennene

Retensjonsstreng/retensjonsgom: hjelpemidler for å holde tennene på plass etter reguleringen er tatt av.

Søskenmoderasjon: Rabatt på regulering hvis søsken trenger det.

Gresk: Ordet "ortodonti" kommer fra de greske ordene "orto" og "dontia" som betyr henholdsvis "rett/riktig" og "tenner.

Skrevet av:
Redaksjonen
Kilder:
Tannlegen i fagpanelet og Helsenorge.no
Sist oppdatert:
19.09.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Jeg har lyst på tannregulering, men vet ikke helt hva mamma sier?
Hei jente 13 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Om du trenger tannregulering eller ikke, er det nok din tannlege som kan si noen om. Tannregulering...
Kan jeg ta av reguleringen før den er ferdig?
Hei Jeg synes at du bør snakke med reguleringstannlegen og foreldrene dine om dette. Fortell dem det du skriver her. Du kan komme til å angre på a...
Hvis tennene sklir tilbake etter tannregulering, har jeg da rett til ny,gratis regulering?
Hei Det er forskjellige måter å beholde resultatet etter tannreguleringen. Endelig står tennene slik vi ønsker at de skal stå, og da er det grei...
Kan man rette på skjeve tenner uten tannregulering?
Hei Dersom man skal flytte på tenner må det skje ved en eller annen form for tannregulering. Da kan man rette opp i skjevheter, uten at man skader ...
Tennene flytter på seg en stund etter reguleringen. Hva gjør jeg?
Hei Tennene vil dessverre ganske ofte bevege litt på seg, også etter at de har vært regulert. Dersom man har gom/plate eller streng på baksiden e...
Kan jeg f
Hei Prisen på tannregulering avhenger av hvor stort behandlingsbehov man har. Jo større behovet for behandlingen er, jo mer får man dekt av det off...
Jeg skal få regulering og gruer meg så fælt!
Hei gutt 15 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvor redd du er for hvordan du får det med tannregulering. Jeg forstår...
Jeg vil gjerne ha tannregulering. Hvor lang tid tar det?
Hei For å få et helt nøyaktig svar på dette, synes jeg at du skal kontakte tannklinikken din. Tannpleiere eller tannlege vil vurdere tenner og bi...
Jeg har hørt om regulering bak tennene. Hva koster dette ca?
Hei Som regel er tannregulering det beste alternativet dersom man ønsker å flytte på tenner i ung alder. Dersom man har et tannreguleringsbehov, e...
Jeg vil ha tannregulering, selv om jeg ikke behøver det! 
Hei Tannregulering er relativt dyrt. Det er en behandling som krever mye ressurser, både fra reguleringstannlegen og deg.  Man får inntil man er 2...
Jeg har misfarging rundt strengen på baksiden av tennene. Hva er det?
Hei Jeg tror at det er en misfarging i limet som strengen på baksiden av tennene dine er festet med. Det er ikke uvanlig at limet misfarges i kanten...
Jeg ønsker å ha tannregulering men mamma mener jeg ikke trenger. hva skal jeg gjøre?
Hei Jeg tenker at du fikk en henvisning til reguleringstannlege/kjeveortoped for ett år siden. Da fikk du samtidig med deg en liste over aktuelle kj...
Hvor raskt kan tennene flytte på seg etter reguleringen? 
Hei Det går ikke riktig så fort at tennene endrer posisjon igjen, men jeg synes at du skal nevne dette for reguleringstannlegen når du skal dit for...
Den ene fortanna mi er gul&skjeiv. Så er det noe man kan gjøre for å rette det opp? 
Hei Jeg synes at du skal kontakte tannklinikken din. Fortell det du skriver her. Jeg er sikker på at de kan hjelpe deg med fortanna di. Den har nok ...
Hvordan jeg skal si at jeg har mistet platen til de uten at de blir så sur?
Hei jente 14 år. Takk for at du skrev til ung.no Huff, det er så kjedelig når slike kostbare ting blir borte. Men kanskje den ikke er borte? Kan ...
Reguleringstannlegen sa at jeg kunne velge om jeg ville ha reggis eller ikke. Hva skal jeg gjøre?
Hei Det er de vanskeligste avgjørelsene å ta, når svaret ikke gir seg helt selv. Det hadde vært lettere om du trengte tannregulering så mye at d...
Eg har hatt regulering i en uke nå, for 3 dager siden har eg merket at jeg fikk hvite flekker på fortennene
Hei Noen ganger kan hvite flekker på tennene bety at det er begynnende hull. Jeg tenker at det ikke er slik hos deg, ut ifra det du beskriver. Det k...
Går det an og få hull under klossene under tannreguleringen?
Hei Det skal ikke kunne bli hull under klossene da de limes på med et tett fyllingsmateriale. Dersom renholdet har vært svært dårlig kan det bli ...
Se alle