• arrow_drop_down_circle  Litt om stress

  Hva er stress?

  Stress er reaksjonen på en krevende fysiologisk eller psykologisk påvirkning.

  Det betyr at det ikke trenger å handle så mye om hva situasjonen er, men hvordan du reagerer på den.

  For eksempel kan to elever som begge skal holde en presentasjon for klassen oppleve det helt ulikt.

  • Den ene eleven synes det er en spennende og morsom utfordring. Det gir energi at alles øyne er på henne. Hun er spent og skjerpet. Pulsen slår litt fortere enn vanlig.
  • Den andre eleven gruer seg skikkelig. Hun får ikke sove kvelden før. Hun svetter og blir svimmel. Pulsen slår litt fortere enn vanlig, men det kjennes ubehagelig.

  Disse to elevene har vært utsatt for den samme situasjonen, men opplever stresset ulikt.

  Stress er helt nødvendig

  Stress er et overlevelsesinstinkt vi trenger, fordi det gir oss energien til å reagere på en fare. Hvis du for eksempel blir angrepet av en sint hund, eller det begynner å brenne, vil du komme deg unna så fort som mulig.

  På samme måte ønsker vi å bruke den energien når vi skal prestere. Det er smart å være aktivert eller skjerpet, dersom du for eksempel skal stå på ski ned en krevende bakke eller holde tale i et selskap.

  Er du ikke aktivert eller skjerpet i det hele tatt, vil du trolig prestere dårlig. Så stresset kan du altså tenke på som en ressurs.

  Hva skjer i kroppen?

  I stressende situasjoner skiller vi ut to viktige hormoner, adrenalin og kortisol. De er nyttige i korte perioder.

  De skjerper sansene våre, og gjør at vi ser "klarere". De pumper blodet rundt i kroppen vår slik at vi har mer krefter, og de hjelper oss å fokusere på det viktigste.

  Stress som varer

  Et problem er at stresset mange unge opplever i dag, varer over lang tid. En følelse av utilstrekkelighet, en følelse av ikke å være bra nok, eller en følelse av alltid å ha for mye å gjøre og for mye å tenke på.

  Når vi har denne typen stress inni oss, fortsetter kroppen å skille ut de samme hormonene som om vi var i fare, uten at vi egentlig er det!

  Det er ikke bra, fordi for mye stress i kroppen over tid kan ha mange dårlige effekter.

  Du kan få søvnproblemer, dårligere immunforsvar og konsentrasjonsvansker. Det kan gi deg en mer usunn livsstil, øke faren for hjerte- og karsykdommer, og det kan ødelegge forholdet til menneskene rundt deg.

Bruk stresset til noe positivt. Hva og hvordan du tenker om noe, påvirker hvordan du føler. Hvis du stopper opp og merker hva og hvordan du tenker om det som stresser deg, kan du finne alternative måter å se på situasjonen på. Finnes det andre forklaringer?

Husk at du kan ta kontroll på tankene dine. Her er noen eksempler på hvordan det du tenker trolig vil påvirke hvordan du føler:

Sett av "grubletid"

Sett av 10 til 15 minutter når du er skjerpet, våken og har overskudd. Tenk gjennom alt du bekymrer deg for, og som du tror kan plage deg når du skal legge deg til å sove. Skriv ned det du tenker på.

Hvis slike tanker allikevel kommer når du skal legge deg – ha en bok klar på nattbordet. Skriv ned det du tenker på og si til deg selv at dette vil du ta tak i, i morgendagens grubletid.

FAKTA

Å være nervøs, stressa og spent kan også komme til nytte for deg. Idrettsutøvere er gode på dette. De bruker kroppens stressreaksjoner til å hjelpe dem, og få dem videre. Ikke noe som begrenser dem. Det gjør en forskjell hvilket perspektiv vi velger å ha.

Få oversikt

Når du har mye du skal gjøre, kan du føle at det blir for mange ting samtidig, og at alt virker like viktig.

Da kan det hjelpe å lage en oversikt over alt som skal gjøres og når de skal gjøres. Skriv det ned slik at du ser det foran deg. Nå kan du sortere hva du vil prioritere, og planlegge når det skal gjøres.

Se for deg situasjonen på forhånd

Hvis det er noe du gruer deg spesielt til å gjøre, kan du se for deg i hodet at du gjør det.

Det kan for eksempel være et foredrag du skal holde foran klassen. Gå gjennom i detalj det du skal gjøre og si, hvordan du skal stå, og hvor de andre er i rommet.

Når du øver deg på denne måten er det større sjanse for å takle presset når det gjelder som mest.

Senk kravene til deg selv

Stress er ofte knyttet til en følelse av at du ikke strekker til. Det kan føles som at alle andre er bedre enn deg, og får til mer enn deg.

Hvis du har det slik kan det være lurt å dele opp alle tankene og ideene du har om alt du skal få til i fire ulike bokser.

 1. Hva vil du gjøre?
 2. Hva må du gjøre?
 3. Hva bør du gjøre?
 4. Hva tenker du at alle andre gjør som du også syns du bør gjøre?

Ta en ny vurdering. Er det noe som kan vente? Noe som egentlig ikke er så viktig for DEG? Når livet er krevende må du gi deg selv lov til å kutte ned på alle ”bør”-oppgavene.

Ta vare på deg selv

Hvis du får et sår på armen din må du rense såret, ha på plaster og beskytte den delen av deg selv til såret har begynt å gro.

Når vi derimot får emosjonelle ”sår” – for eksempel når vi gruer oss veldig, når vi feiler eller når vi blir avvist, er det typisk å tenke om og om igjen på hva som gikk galt. Vi forteller oss selv hvor dårlige vi er, at vi ikke er bra nok, at vi ikke fortjener bedre og at det ikke er rart det gikk galt.

Dette er det motsatte av å pleie såret. Prøv heller å snakke til deg selv slik du ville gjort om du skulle trøstet en god venn.

Vær sosial

Omgi deg med mennesker som er viktige for deg! En av de beste måtene å stresse mindre på er å ha nære og trygge relasjoner. Det er derfor lurt å bruke ekstra tid med mennesker du er glad i. Det handler ikke om å ha flest venner, men det å ha god kvalitet i vennskapet.

Koble av

Av og til er det helt greit å ikke gjøre noe som helst, eller bare gjøre noe som er avslappende.

 • arrow_drop_down_circle  Appen SMART kan hjelpe deg
  I SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress. Den lære deg strategier for å håndtere utfordringer som oppstår. Den kan gjerne brukes alene som et selvhjelpsverktøy. Du kan også bruke den parallelt om du har samtaler med noen etter en vanskelig livshendelse. Stressmestringsappen SMART gir gode råd og øvelser for å roe ned, sove bedre, håndtere irritabilitet, stoppe negativ tenkning og mestre andre livsutfordringer.

  Den kan brukes der du er, og er lett å ta frem i stressende situasjoner. Det er enklere å bruke nye metoder når de kan brukes i reelle situasjoner, og der de oppstår. SMART kan hjelpe deg til å bli mer robust før, under og etter store påkjenninger.

  Tips fra SMART:

  • Avspenning: Spenn først musklene og slapp deretter av.
  • Søvn: Unngå bruk av hvitt lys på mobil ol minst to timer før leggetid. Hvitt lys påvirker produksjonen av melatonin, hormonet som styrer søvn og våkenhet.
  • Sinnemestring: Bruk appen for å finne strategier som hjelper deg å håndtere irritabilitet og sinne, feks gå ut av situasjonen.
  • Tanker: Avled grubling og bekymringstanker. Prøv feks å si så mange byer du klarer på bokstaven D.