Når får jeg pupper?

Gjennomsnittsalderen for når jenter begynner å få pupper er 11,5 år. For noen er dette det første pubertets-tegnet de merker. Puppene kan vokse fram mot ca. 18 års alder.

Brystutviklingen starter oftest ved at man kan kjenne en liten kul under brystvorta. Kulen kan også være litt øm. Brystvorta vil også gradvis endre seg litt. Det er vanlig at brystvorta er som et flatt og litt mykt område med litt mørkere hudfarge.

Brystknoppen vil bli mer tydelig etterhvert og "knuppe seg" mer. Det vil være forskjell på størrelsen på det mørke området og størrelsen på brystvorta fra jente til jente. Det vil også være ulikt hvordan den knopper seg og noen har også innovervendte brystknopper.

Omlag halvparten av alle gutter merker at det kommer en kul/klump under brystknoppen/nippelen, enten på den ene eller på begge. Dette er en kjertel i brystvevet som har hovnet opp på grunn av hormonpåvirkningen. Det er ingenting å bekymre seg over. Den/de vil forsvinne etterhvert.

FAKTA

Erogen sone

Hos mange, men ikke alle er brystvortene en erogen sone, det vil si at berøring av brystvortene kan være med på å forsterke den seksuelle opplevelsen, både når du onanerer og når du har sex med andre.

Hva er pupper

Bryster består av fett, bindevev og melkekjertler, ikke muskler. Man kan derfor ikke trene seg til større bryster. Brystene er stort sett ferdig utvokst når man er ferdig med puberteten, men de kan endre seg senere i livet også.

Noen kan få litt større bryster ved hormonpåvirkning (ved menstruasjon eller ved bruk av hormonell prevensjon), ved graviditet og hvis de går opp i vekt. Man kan derfor også få mindre bryster hvis man går mye ned i vekt.

Hvorfor er puppene min som de er

Arv er den viktigste faktoren som bestemmer hvordan brystene skal se ut hos deg. Det er ikke bare fra mor man får disse genene, så det er ikke sikkert at du får bryster som ligner på moren din sine.

Ulike pupper

Det er ulik fasong på puppene og ulik størrelse. Noen har store brystknopper, andre helt flate knopper. Det er også helt normalt at den ene puppen er større enn den andre.

Det er ofte slik at man ser forskjellen aller best hos seg selv, og tenker veldig lite over at andre også har størrelsesforskjeller. Forskjellig størrelse på brystene er vanlig for kvinner i alle aldre.

Hvor stor forskjell det er fra bryst til bryst, kan selvfølgelig variere.

Føler du veldig på at det er ulik størrelse på brystene, kan du redusere forskjellen med innlegg i BHen. Det finnes ulike innlegg, både i størrelse, fasong og materiale.

Du kan bruke en bh med uttagbare innlegg, og ta ut innlegget for brystet som er størst. Er forskjellen veldig stor, kan du legge inn en såkalt «kyllingfilet» (fås kjøpt i undertøysforretninger) i bh-koppen til brystet som er mindre.

Kirurgi

Noen ønsker å endre på brystene ved kirurgi. Dette er noe man må være 18 år for å få gjort, og det koster ofte mye. Det er veldig sjeldent at man får dekket dette av det offentlige, med mindre man har medisinske plager på grunn av størrelsen på puppene.

Line fikser kroppen (nrk.no)

PUPPER: Se NRKs Line snakke om og vise fram pupper i alle størrelser og fasonger (nrk.no)

Klumper i puppene

Mange som skriver til ung.no er bekymret for kuler i brystene sine, kuler i brystene er svært vanlig hos unge jenter.

Kuler som er ømme og som forandrer størrelse er ikke farlige. Disse kommer og går med menstruasjonssyklusen.

Hvis ikke kulen forsvinner eller den fortsatt vokser er det lurt å ta kontakt med lege.

Det kan komme væske ut av brystvortene i puberteten og etter at man starter på hormonell prevensjon.

Hvis det ikke forsvinner er det lurt å snakke med lege for å få målt hormonene i blodet. Hvis væske som kommer ut har blod i seg skal man ta kontakt med lege raskere.

Vær glad i puppene dine

Det er mange som bruker mye tid i speilet for å se etter alt som er rart og annerledes hos seg selv. Ofte har man ikke andre å sammenligne med enn kjendiser i magasiner som ofte har blitt redigert og som ikke ser så perfekte ut i virkeligheten.

Det beste er å godta at du er som du er og heller fokusere vekk fra forskjellen og heller se på det du trives med hos deg selv.