Hopp til hovedinnholdet

A-Å

Kroppspress på nett

Jente med mobil (colourbox.com)
PÅVIRKET? Selv om du ikke kjøper produktene det reklameres for, blir du kanskje påvirket?

Det er viktig at du som ungdom vet at du påvirkes av sosiale medier. Hvis du opplever kropps- og utseendepress, kan det være fordi influensere og andre bidrar til å fremme bestemte kroppsidealer.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente med mobil (colourbox.com)
PÅVIRKET? Selv om du ikke kjøper produktene det reklameres for, blir du kanskje påvirket?

At bruk av sosiale medier kan bidra til økt kropps- og utseendepress betyr ikke at du ikke skal lese blogger eller høre på hva influensere har å si.

Mennesker blir påvirket av hverandre hele tiden, og det å bli påvirket av andre er ingen negativ ting i seg selv.

Men det er viktig å være klar over at noen faktisk tjener penger på å få ungdom til å kjenne på kropps- og utseendepress.

 

Dårlig selvtillit = gode penger?

Du har kanskje sett at ulike influensere, det kan være bloggere, YouTubere eller andre, innimellom reklamerer for produkter på kanalen sin. Det kan være alt fra klær til vitaminer til injeksjoner. Hovedgrunnen til at de gjør slike samarbeid er å tjene penger.

Annonsørene, de som lager produktene, betaler influenserne penger for å reklamere for produktet eller tjenesten sin, og målet er at du som ser produktet skal bruke penger på det.

Det er ikke sikkert du har tenkt over dette, og det er ikke sikkert du har blitt påvirket til å kjøpe produkter det reklameres for, men bevisst eller ubevisst, blir vi alle påvirket av å se bloggere og andre fremme bestemte idealer. Det kan være brune kropper, tynne kropper, store rumper, store pupper, fyldige lepper, langt, tykt hår, sixpacker, hva man bør spise, hva man bør ha på seg, med mer.

Selv om du ikke kjøper produktene det reklameres for, blir du kanskje påvirket? Kanskje har du til og med sittet igjen og følt at du ønsker å forandre deg? For noen annonsører kan det faktisk være gode nyheter, for det kan bety at du igjen ønsker å kjøpe produktene deres.

Det finnes regler

Det finnes i dag noen regler for markedsføring av skjønnhetsprodukter og -behandlinger, og det er særlig strenge regler for markedsføring overfor barn og unge.

Visste du for eksempel at markedsføringen er ulovlig hvis den:

  • er rettet direkte mot mindreårige (under 18 år)
  • spiller på uoppnåelige eller usunne skjønnhetsidealer, dårlig selvtillit eller usikkerheter knyttet til eget utseende
  • deler rabattkoder for produkter eller behandlinger som ikke egner seg for mindreårige
  • arrangerer konkurranser hvor premien er produkter eller behandlinger som ikke egner seg for mindreårige
  • oppfordrer til å spre markedsføringen til andre mindreårige, for eksempel ved «tagging» i et innlegg
  • gjelder en behandling som gir varig eller langvarig endring av utseendet

 

Når du vet kan du velge

Kanskje tenker du lite over slike ting når du leser blogger eller følgere influensere på andre måter. Nettopp derfor mener politikere og andre at det er viktig å lage retningslinjer for påvirkere, slik at de ikke skal bidra til uheldige kroppspress blant unge - uten at du kanskje er klar over det selv. Disse retningslinjene er under utarbeidelse, og du kan lese mer om hva de innebærer her.

Det er ikke sikkert at du som leser vil merke så mye til de nye retningslinjene, men det kan likevel være greit å vite at det finnes regler for hva som er greit og ikke greit på nett, og hvorfor man har disse reglene.

Reglene er til for å beskytte deg og andre ungdommer mot press dere kanskje ikke engang er klar over at dere blir utsatt for.

Å være klar over at annonsører for noen produkter og behandlinger er avhengig av din dårlige selvtillit eller ditt ønske om å forandre deg, kan gjøre det enklere å ta bevisste valg rundt hvem og hva du lar deg påvirke av.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Kilder:
Medietilsynet, Forbrukertilsynet, Utdanning.no
Sist oppdatert:
05.11.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Hvor mye mat trenger jeg?
Hei Det er godt jobbet at du har nådd normalvekten din. Det er viktig at du får støtte fremover om du skal igang med trening, slik at du spiser no...
Jeg føler på kroppspress, jeg har det ikke bra.
Hei Det er leit å lese at du ikke klarer å kose deg med godis fordi du har dårlige tanker om deg selv.  Mange ungdommer kjenner på et kroppspre...
Jeg spiser lite og føler kroppspress.
Hei Det er leit å lese at du ikke klarer å kose deg med godis fordi du har dårlige tanker om deg selv. Mange ungdommer kjenner på et kroppspress...
Hvordan blir jeg veldig trent?
Hei Så leit å høre at du har strevd sånn med spiseforstyrrelser. Det skjønner jeg at har vært vanskelig, for det er en forferdelig sykdom. Det ...
Liker ikke fjeset mitt. Jeg er fra sør-amerika som stammer fra Afrika.
Hei gutt 16 år Takk for at du skriver til oss. Det er trist at du er så misfornøyd med deg selv. Jeg forstår når jeg leser det du skriver at du...
Jeg vurderer å kaste opp, er opptatt av kosthold - er jeg spiseforstyrret?
Hei Når du trener 7 timer i uken trenger kroppen din mye mat og det er derfor ekstremt viktig å spise mye. Ungdommer i vekst trenger mye mat, ungdo...