Når du følger rådene fra helsemyndighetene bidrar du til at smitten i landet bremses. Da blir det færre som får koronasykdom, COVID-19, og sykehusene har nok kapasitet til å behandle alle som trenger det. Færre vil da dø.

Du er viktig i dugnaden som pågår

Nå er hverdagen i Norge veldig endret på grunn viruset. Dette er i stor grad en solidaritetsdugnad. En dugnad er noe du deltar i for fellesskapet. Alles bidrag er viktig. I slike dugnader må vil legge bort tanken på bare oss selv. Ditt bidrag er viktig for at ikke de som er utsatte grupper skal dø av viruset. Barn og unge er mindre utsatt for å bli syke av viruset, men kan smitte andre. Du kan være smittsom om du har en mild variant av sykdommen eller om du har blitt smittet og ikke føler deg syk i det hele tatt.

Kanskje har du en bestefar som er gammel, en venn som har lungesykdom eller en tante som har nedsatt immunforsvar etter kreftbehandling. Det er for dem og alle andre med dårlig helse vi gjør dette. Vi gjør også dette for at ikke mange som jobber i helsevesenet skal bli syke på en gang. Hvis de blir det, kan det gå dramatisk ut over mange flere enn de som har blitt syke av COVID-19

Dette skal du gjøre og ikke gjøre nå når skolen og mye annet er stengt:

NB! Andre råd gjelder om du har symptomer på forkjølelse/luftveisinfeksjon eller om du er i karantene eller isolert på grunn av at du er smittet av korona

  • Vær mest mulig hjemme.
  • Du kan være sammen med søsken og voksne hjemme som normalt. Bor du i to hjem, kan du være i begge slik du pleier.
  • Vær sammen med færrest mulig. Det går an å ha avtale om å se en eller to faste venner eller kjæresten litt. Ikke bli med på treff der flere enn disse to vennene er samlet.
  • Ikke arranger overnatting, bursdagsfest, russetreff eller andre sosiale samlinger nå.
  • Benytt sosiale medier og sosiale spill og møteplasser for å være sosial og ha det gøy i denne tiden.
  • Vær gjerne ute, men ikke oppsøk steder med mange mennesker. Hvis du møter noen, så hold god avstand til dem. Du kan handle hvis du må, men ikke oppsøk butikker eller handlesenter for annet enn korte handlebesøk.
  • Hold minst en meters avstand til folk du møter.
  • Ikke klem andre enn de hjemme eller kjæresten din.
  • Ikke håndhils på noen.
  • Vask hendene ofte og nys/host i papirlommetørkle som du kaster i pose eller nys/host i albubøyen.

Hvis du er i karantene, isolasjon eller har symptomer på luftveisinfeksjon

Har du symptomer på luftveisinfeksjon, også milde symptomer, skal du være hjemme og kun være sammen med familien/de du bor sammen med. Det samme gjelder om du er i karantene eller i hjemmeisolasjon på grunn av at du er smittet med COVID-19. Les de oppdaterte rådene fra helsemyndighetene om hva du kan og ikke kan gjøre om du er i karantene eller isolasjon eller bor sammen med noen som er det.