Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.

A-Å

Husk solvettreglene

Solkrem (colourbox.com)

Mange forbinder sol med sunnhet og helse, og etter en ferie der man har vært mye utendørs føler man seg opplagt og klar for nye utfordringer. Men for at sola skal gi deg glede og overskudd må du ta noen viktige forholdsregler.

Offentlig og kvalitetssikret
Solkrem (colourbox.com)

1. Ta pauser fra solen

Nyt solen, men unngå å bli solbrent. Gjør som mennesker i solrike strøk - ta pause fra solen midt på dagen. Finn gjerne en plass i skyggen. Solen er sterkest mellom klokken 12 og 15. Mye soling og å bli solbrent øker risikoen for hudkreft.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller som beskyttelse

Vinterblek hud blir lett brent. La derfor huden venne seg til solen gradvis. Barn og ungdom og de som har lys hud trenger ekstra beskyttelse. Lette klær og solhatt beskytter godt.

3. Bruk solkrem med faktor 15 på ubeskyttet hud

Det er best for huden om du tar pauser fra solen og bruker lette klær. Bruk solkrem som beskytter både mot UVA- og UVB-stråler og med minimum faktor 15 på den huden som ikke er beskyttet på annen måte.

4. Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft

Soling i solarium i tillegg til naturlig sol øker den totale UV-dosen og gir høyere risiko for hudkreft. Du kan bli solbrent i naturlig sol selv om du har solariebrunfarge som ”underlag”.

Se vinnerfilmen i konkurransen "Huden glemmer ikke"

 

 

Hvorfor har vi solvettregler?

1. Ta pauser fra solen - spesielt mellom klokken 12 og 15

Nyt solen, men unngå å bli solbrent. Gjør som mennesker i solrike strøk - ta pause fra solen midt på dagen. Finn gjerne en plass i skyggen. Solen er sterkest mellom klokken 12 og 15. Mye soling og å bli solbrent øker risikoen for hudkreft.

Enten du er på fjellet eller i andre solrike strøk gjelder rådet om å unngå solen når den er sterkest. Kanskje handleturen kan gjøres unna midt på dagen – og lunsjen nytes i skyggen?

En av de viktigste årsakene til økningen i tilfeller av føflekkreft er overdreven soling. Solen gir oss glede og overskudd, men det er lurt å ta noen forholdsregler. Brunfarge er faktisk ikke noe tegn på sunnhet - den er en del av hudens forsvar mot solstrålene.

Forskning viser likevel at små, jevnt fordelte soldoser er bra for kroppen, og solen kan hjelpe mot enkelte hudsykdommer. Dessuten er det viktig med litt sol for en del som lider av D-vitaminmangel. Noen minutter ute i sola per uke gjør at huden produserer nok D-vitamin, men store soldoser gjør at D-vitaminet brytes ned igjen.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller som beskyttelse

Vinterblek hud blir lett brent. La derfor huden venne seg til solen gradvis. Barn og ungdom og de som har lys hud trenger ekstra beskyttelse. Lette klær og solhatt beskytter godt.

Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din. Nordmenn har lys hud fordi vi lever i et land med lite sol. Mange får hudkreft i Norge. Hovedsakelig skyldes dette at vi soler oss brått og lenge den korte tiden vi har solen her.

Australia er eksempel på et land der folk med lys hud bor i et klima med mye sol. Der er det også svært mange tilfeller av hudkreft, noe som har ført til at folk etter hvert er blitt mer bevisst på å beskytte seg mot solen.

Det er viktig å ta hensyn til årstiden, hvor du befinner deg og hvor lenge du har tenkt å oppholde deg i solen. Personer med blondt eller rødlig hår tåler mindre sol enn personer med mørkt hår og mørk hudfarge.

Barns hud er mer ømfintlig enn voksen hud, og solbrenthet er trolig enda mer skadelig for barn enn voksne. Mye av den totale solmengden vi får i løpet av livet skjer i barne- og ungdomsårene, med lange sommerferier og mye uteliv.

Mye tyder på at enkeltepisoder med kraftig forbrenning i ung alder, er en viktig årsak til føflekkreft. La barna ha mulighet til å oppholde seg innendørs og i skyggen deler av dagen – ofte foretrekker de skyggen hvis de får velge. Sørg for at de har solbriller og solkrem med høy faktor (15). Lue som gir skygge til ansiktet og ørene er bra.

3. Bruk solkrem med faktor 15 på ubeskyttet hud

Det er best for huden om du tar pauser fra solen og bruker lette klær. Bruk solkrem med minst faktor 15 og både UVA- og UVB-beskyttelse på den huden som ikke er beskyttet på annen måte. Husk ansiktet!

Med vinterblek hud kan du bli brent allerede etter ca 20 minutter i solen, avhengig av hudtype. Smør ofte og rikelig der huden ikke er beskyttet på annen måte. De fleste smører seg med for lite solkrem, slik at beskyttelsen tilsvarer en lavere faktor enn man tror.

UVB-strålene fra sola gjør at huden blir brent. UVA-strålene kan påvirke elastisiteten i huden, slik at huden blir mer rynkete når den blir utsatt for mye sol. Solkrem kan gi deg falsk trygghet, og er ingen garanti mot solens skader på huden. Et godt råd er derfor at du ikke oppholder deg lenger i solen med solkrem enn du ville gjort uten.

4. Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft

Solariestråling er noe annerledes enn naturlig solstråling. Den inneholder mye mer UVA-stråler enn solstråling og ofte mindre UVB-stråler. UVA-strålene kan gjøre oss brune, men bidrar ikke vesentlig til økt produksjon av pigmenter som er det som kan gi litt beskyttelse mot senere UV-stråling.

UVA-strålene gjør heller ikke huden «fortykket». Det er det UVB-strålingen som gjør. Denne fortykkelsen, som oppnås ved soling over tid, gir vesentlig bedre beskyttelse mot solstrålene enn det brunfargen kan gi, slik at vi for eksempel ikke blir så lett solbrent etter en lang sommer i solen.

Soler du deg i solarium kan du derfor bli brun, men får ikke nødvendigvis den samme herdingen som naturlig solstråling gir, og som bedre beskytter mot solbrenthet. Tvert imot kan man bli fristet til å oppholde seg lenger i solen når man er solariebrun.

Solariesoling for å «forberede» huden mot solen brukes oftest i tillegg til å sole seg i naturlig sol. Dermed øker man også den totale mengden UV-stråling huden utsettes for, noe som i seg selv øker kreftrisikoen.

Forskning tyder på at UVA-stråler kan gi ekstra risiko for hudkreft. De trenger dypere ned i huden enn UVB-strålene slik at vevet kan bli skadet og hudkreft kan oppstå. UVA-strålingen påvirker også hudens elastisitet og kan gjøre at huden blir fortere rynkete.

Selvbruningskremer som gir brunfarge uten sol er sannsynligvis ufarlige, og er bedre å bruke enn solarier. Men ikke glem solfaktor når du skal ut i solen, for brunfargen fra selvbruningskremer gir liten beskyttelse og selvbruningskrem har ikke nødvendigvis solfaktor.

 

Kilde: Kreftforeningen.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Ginger
0
31.03.2018 16:58:54
«Ta pause fra sola» jeg lever på å gjemme meg fra sola pga hårfargen min (e ginger (;; )
pari
0
15.06.2010 15:25:00
kan man ikke bare fortsette å leve som vanlig selvom det er sommer da??
anonym 1
5
03.05.2009 08:41:27
jente: foreldre kan lyve...
jente
0
01.05.2009 23:03:27
mamma sier det er sunt med solarium en gang i uken og at det ikke skader.. jeg er enig md hun fordi hun har rett i nesten alt mulig annet også..
meg
0
04.07.2015 15:26:21
Vidt man skal flytte fra Norge til varmere strøk eller, en lengre ferie så er det bedre å ta solarium enn å dra dit kritthvit. For blir man skikkelig solbrent er faren større for hudkreft enn solarium en gang.
^^
0
18.07.2007 14:08:00
Jøss. Solarium er bra(:
Pixie
3
30.03.2007 18:36:00
Jeg blir gal av den solariumsdebatten, hvis den kan kalles det. Noen mener det er bra i moderate mengder, mens andre bare fordømmer det helt. Dessuten så er det ikke like mye UV-sstråler i de nye solariumene, som det var i de gamle. Menmen... kanskje greiest å bare holde seg unna. Eller ta litt :P

Spørsmål og svar

Hvordan får man fortest mulig bort soleksem?
Hei Så fint at du skriver inn til oss på ung. Det er nå sommer og sol ute og man skal nyte sommeren. Det er slik at vi har ulik hudtype og vi må ...
Jeg har hørt at man blir fortere brun av og spise gulrot. er dette sant?
HeiDet skal nok mye gulrot til for å ha merkbar effekt på huden, men hvis du spiser gulrot regelmessig, så kan det nok være med på å styrke hude...
Er det aldersgrense på solbruningskrem
Hei Jeg er ikke kjent med at det er noen aldersgrense på selvbruningskrem, men spør der du evt. kjøper det om det er noen anbefalint aldersgrense ...
Går det an å bruke babyolje som sololje?
HeiDet er ikke anbefalt å bruke babyolje til sololje. Den både forsterker effekten av sollyset slik at man blir enda mer stekt og gir NULL beskyttel...
Jeg er ganske blek, så har veldig lyst til å bli brunere.
Hei jente 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det å gå en god brunfarge i huden tar lengre tid enn en dag. Din hudtype har også noe å si fo...
Jeg lurte på om hva som skjer hvis man tar solarium og er under 18 år?
Hei Årsaken til at det er aldersgrense for soling i solarium, er at man ønsker å beskytte unge under 18 år med en spesiell beskyttelse. Det er i ...
Hei, i juni reiser jeg til Miami og lurte på hva slags faktor jeg burde ha!
Hei jente 14 år Takk for at du skriver til oss.Så gøy med reise til Miami!! Det høres spennende ut. Det er også bra at du ønsker å være forbe...
Aldersgrense for solarium?
Hei Jeg kjenner ikke til aldersgrense for solarium. Det vil du i så fall få oppgitt ved et solstudio der du bor. KAnskje noen opererer med en alde...
Hjelper trening mot kviser..
Hei Det er fint å holde seg i form og det er bra for huden at du er i aktivitet. Du vil ikke få mer kviser ved å trene. Det å ha et sunt kosthold...
Jeg tok sol og har blitt solbrent...
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Beklager sent svar. Jeg regner med at solbrentheten din har gått over nå.  Solforbrenning er den v...
Kviser i nakke/rygg
HeiDet er riktig som du skriver at det er mange jenter og gutter som plages med kviser i rygg/nakke. Det er slik at det å ha håret bort fra nakken o...
Jeg hørte av ei i klassen at klorvann gjør at brunfargen går vekk og at det derfor er bedre å bade i sjøen
HeiDet har nok veldig liten betydning for brunfargen om du bader i klorvann.  Du har jo også erfart at det fungerer helt fint.  Kos deg i sol og va...
Arr..
Hei Når det gjelder arr vil de ofte bli mindre synlige med årene. Du skal bruke solkrem når du soler deg, men på arr bør man være ekstra nøye....
Når jeg tar solarium blir jeg utrolig rød!
HeiNår du blir rød når du tar solarium, tar du for mange minutter. Hvis du skal ta solarium, må du minske veldig på antall minutter. Du SKAL ikke...
Hei, jeg er på ferie i Bali, og kjøpte en solkrem for barn med solfaktor 50 fordi jeg er veldig bleik.
Hei jente 20 år Takk for spørsmål. Så utrolig deilig med ferie på Bali!! Men samtidig ikke noe greit å bli så solbrent som du beskriver. Det ...
Jeg føler meg aldri fin
Hei Tusen takk for spørsmålene dine! Du er ikke spesielt snill med deg selv, så mange ting som du synes er feil! Det må være veldig slitsomt å...
Ødelegger selvbruningskrem pigmentene i huden?
Hei Jeg har ikke lest noen studeier om at selvbruningskrem ødelegger pigmentene i huden. Det finnes mange produkter og jeg har ikke oversikt over al...
Solbrent, blemmer og brannsår på skuldrene
Hei Å bli solbrent kan gi skade i huden som du beskriver. Det kan gro mye på noen dager, men noen slike hudskader kan vare opptil 2-3 uker før hud...
 Spørsmål om melanin og Melanotan.
Hei I huden har vi melanocytter, som lager melanin.  Alle mennesker har cirka like mange melanocytter. Men det er forskjeller i mengden melanin som ...
Jeg hadde samleie uten kondom dagen etter at jeg var ferdig med klamydiabehandling. Er klamydiabehandlingen da ødelagt? 
Hei jente 19 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no I anbefalingen til Sex & Samfunn sin metodebok står det følgende om klamydiabehandling: "Et...
Se alle