Føler du deg sliten, nedfor og kanskje litt deppa om det er lenge siden sola har varmet? Det er kanskje ikke så rart, for det er faktisk vitenskapelig dokumentert at solen virker avslappende, beroligende og gjør oss gladere. Solen hjelper oss blant annet å produsere vitaminer som er meget viktig for at vi føler oss bra.

Smør på

Selv om forskerne advarer mot overdreven soling både i solarium og ute, er det ingenting i veien for at du koser deg utendørs også når solen titter frem. Det viktigste er at du beskytter deg med solfaktor, og unngår å bli brent.

UVB-strålene, som finnes i solen på himmelen, forårsaker at huden blir rød, varm og solbrent. Disse strålene kan, i likhet med UVA-strålene, forårsake hudkreft. Men det er da solkremen kommer inn. Ta på solkrem en halv time før du går ut i sola, og smør deg om igjen med jevne mellomrom, minst hver time. For det første blir du ikke solbrent, og for det andre får du en langt bedre og mer langvarig brunfarge.

Hvor mye sol kroppen din tåler, varierer fra dag til dag, og er vanskelig å beregne: hudtypen din, hvor sterk solen er, hvor tynt ozonlaget er og hvor i landet du befinner deg, er alle faktorer som avgjør hvor mye sol kroppen din tåler. Start opp med en høy solfaktor og så kan du evt. bruke en litt lavere etterhvert.

Sjekk føflekkene

Selvbruningskremer kan være et godt alternativ dersom du ønsker å se ekstra fin ut til julefesten. Disse skader ikke huden på samme måte som solarium, og kan gi deg brunfargen du ønsker til festen.

Dersom du har mye føflekker er det viktig at du sjekker disse med jevne mellomrom. Føflekker som forandrer seg kan være et tegn på hudkreft. Dersom du er i tvil, spør fastlegen din. Han eller hun han raskt se om du har føflekker som bør fjernes.

Se vinnerfilmen i konkurransen "huden glemmer ikke".