Hva er en gynekologisk undersøkelse?

Det er en undersøkelse av de kvinnelige kjønnsorganer foretatt av lege. Betegnes ofte med forkortelsen

GU.

Hvor kan jeg ta en underlivssjekk?

Du kan få utført en underlivsundersøkelse hos fastlegen din, eller hos en annen lege dersom du heller ønsker det. Snakk med helsesykepleier på skolen om hvor du kan henvende deg.

Helsestasjoner for ungdom er også et godt alternativ for deg som er under 20 år. Fordelen med å gå til en helsestasjon er at tjenestene er gratis. I tillegg er de som jobber der vant til førstegangsbesøkende, og er opptatt av at du skal føle deg trygg. Les mer om Helsestasjon for ungdom her.

Når bør man ta underlivssjekk?

Det kan være mange grunner til å ta seg en underlivssjekk hos legen.

 • Kanskje lurer man på noe, eller bare vil forsikre seg om at alt er ok.

 • Ved smerter eller plager i underlivet bør man ta en sjekk snarest.

 • Det er ikke påkrevd med gu for å begynne på p-piller. Om du har hatt ubeskyttet sex allerede, kan det være greit å sjekke deg for infeksjoner når du først er hos legen, pga risikoen for sykdommer. Dette kan gjøres med en urinprøve (man trenger ikke gu)

 • For voksne kvinner over 25 år er det anbefalt at man tar en kreftprøve fra livmorhalsen hvert tredje år.

Det er lurt å gå til underslivssjekk når man ikke har menstruasjon. Det er mest av praktiske årsaker og mange prøver kan ikke tas ved blødninger.

FAKTA

Det er anbefalt å ta gynekologisk undersøkelse hvert 3. år fra man er 25 år. Det er ikke nødvendig å ta det noe før hvis man ikke har noen plager eller mistenker en infeksjon.

Hva gjør man når man kommer til legen?

Først prater man litt med legen. Legen spør gjerne om din menstruasjon og hvilke plager du eventuelt har. Så ber legen om at du tar av deg klærne nedentil. Du kan beholde sokker og genser på. Det kan føles enklere om du for eksempel har skjørt på deg, da føler du deg mindre naken. Mange synes det er litt flaut å være naken nedentil foran en fremmed. Det kan hjelpe å tenke på at for legen er dette dagligdags og ikke noe rart. For ham eller henne er det like vanlig å kikke noen i underlivet som i halsen.

Hvordan foregår selve undersøkelsen?

Undersøkelsen foregår i en gynekologisk stol, der man halvt ligger i stolen med bena i to benholdere. Benholderne sikrer at legen får gjennomføre undersøkelsen under gode arbeidsforhold samtidig som kvinnen hviler bena. Legen bruker alltid hansker ved underlivsundersøkelser. De fleste leger forklarer hele tiden hva de gjør sånn at du skal føle deg trygg.

Selve undersøkelsen tar vanligvis ikke mer enn et par minutter. Først kikker legen om slimhinnene ser friske ut og om det er tegn til irritasjon eller infeksjon. Deretter føres et spekel forsiktig inn i skjeden. (Spekel er et instrument som utvider skjedegangen slik at både skjedeveggen og livmortappen blir synlige for legen). Dette kan føles litt kaldt og rart, men skal ikke gjøre vondt. Spekelet blir påført en glidegel før bruk, slik at det skal gli inn lettere. Etter å ha fjernet spekelet, fører legen to fingre inn i skjedeåpningen og legger en hånd på magen for å kjenne på de indre kjønnsorganene; livmor, eggledere og eggstokker.

Hvilke prøver tar legen?

Hvilke prøver som tas varierer. Det er legen som bestemmer hvilke som er nødvendig å ta. Hvis du vil bli sjekket for soi) overf&oslash;res ved samleie med kontakt mellom skjede/endetarm og penis, ved munnsex (kontakt mellom munn og kj&oslash;nnsorgan/endetarm) eller via blod fra en som er smittet.</p>" >kjønnssykdommer, tar legen en vattpinne inn i skjeden for å ta ut litt utflod. Du får ikke vite der og da om du har noen kjønnssykdom. Prøvene som tas må sendes inn til analyse ved et laboratorium, og det tar gjerne 1-2 uker før svarene kommer tilbake til legekontoret. Legen kan også se på sekret fra skjeden i mikroskop og evt. oppdage en infeksjon på den måten. Hvis du ikke har hatt samleie behøver legen ikke ta prøver for kjønnssykdommer.

Gjør det vondt?

Underlivsundersøkelser gjør som regel ikke vondt. Det er i verste fall litt ubehagelig. Slapper man av og ikke spenner seg er det vanligvis smertefritt. Er man veldig anspent går det an å be om pauser eller si fra at det er ubehagelig. Det er viktig å prøve så godt man kan å slappe av. Den kan bli litt mer ubehagelig om du er veldig anspent, men heller ikke da gjør det skikkelig vondt.

Hele undersøkelsen er over på under 5 minutter.

Kan man ta en sjekk hvis man er jomfru?

Ja det kan man. Men da er det lurt å si til legen, slik at hun kan være ekstra forsiktig.

Trenger man si fra til foreldre?

Du trenger ikke si det til foreldrene dine om du ikke har lyst. Legen har taushetsplikt, og kan derfor ikke fortelle til andre at du har vært til gu eller si noe videre om det dere har pratet om.

Gode råd

 • Ta gjerne med en venninne eller venn.

 • Øv deg på å slappe av i underlivet på forhånd.

 • Pust dypt med magen under undersøkelsen.

 • Snakk med legen og si fra dersom du føler ubehag.

Dine seksuelle rettigheter

 • det er bare du som bestemmer over din egen kropp

 • du har rett til et godt seksualliv

 • du har rett til prevensjon du føler deg trygg på

 • du har rett til å velge lege – legen har taushetsplikt

 • du har rett til god hjelp og behandling av seksuelle problemer

 • du har rett til gratis diagnose og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner