Hopp til hovedinnholdet

Martin: Jeg føler meg trygg, når jeg har mobilen med meg overalt. Les innlegg Liten pil høyre

Kommentaren

Jente er lei seg (colourbox.com)
Jente er lei seg (colourbox.com)

A-Å

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)
VONDT? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være.

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Offentlig og kvalitetssikret

Hva er normalt for deg?

Legg merke til hvordan kjønnsleppene, både de ytterste og innerste, skjedeåpningen og klitoris er til vanlig, for på den måten å vite hva som er normalt for deg og du vil lettere skjønne når noe er galt. Utviklingen og forandringen som skjer gradvis gjennom ungdomstiden er oftest helt normal – kjønnsorganet vil og skal endre seg! Men plutselige endringer og særlig endringer som gir plager, kan tyde på at noe ikke er som det skal være. Du kan lese mer om det kvinnelige kjønnsorganet her.

 

Nupper og klumper

De ytterste kjønnsleppene er utvendig dekket av vanlig hud som er behåret. Resten av kjønnsorganet, fra innvendig på de ytterste leppene og helt inn i skjeden, er dekket av en tynn og sart slimhinne. For at slimhinnen ikke skal tørke ut, finnes det mange små talgkjertler i den som produserer talg for å smøre og holde slimhinnen fuktig. Disse kan ofte ses som små nupper eller klumper i slimhinnen. I perioder som du eventuelt er litt tørr i slimhinnene, kan disse bli mer framtredende fordi tørrheten gjør at produksjonen av talg blir større. Dette er altså helt normalt.

På hver siden av skjedeåpningen finnes det en kjertel som kan bli betent. Om det oppstår en betennelse der, vil du få vondt og kunne kjenne en øm klump på størrelse med en ert. Noen ganger må en slik betent kjertel, behandles av lege.

 

Hvitt belegg

Mellom de ytterste og innerste kjønnsleppene kan det noen ganger legge seg et hvitt belegg. Dette er talg fra talgkjertlene. Belegget kan lukte om det blir værende der, fordi det vil blandes med urin og utflod fra skjeden, og alt dette er et godt gromiljø for bakterier og vil fremkalle vond lukt.

Det er derfor bra å vaske mellom kjønnsleppene hver dag for å fjerne belegget. I utgangspunktet er det tilstrekkelig å bare bruke vann for eksempel med en dusj, og ikke nødvendigvis såpe. Såpe, selv de som blir markedsført som underlivssåper, kan tørke ut slimhinnen noe som igjen vil føre til økt produksjon – og dermed mer belegg.

 

Det klør og er rødt

Om det begynner å klø mellom kjønnsleppene, eventuelt skjedeåpningen, og slimhinnen blir tørr, rød og/eller sår, er det et tegn på ubalanse. Kanskje har du brukt for sterk eller mye såpe? Forsøk en periode uten såpe, og bare vann. Eventuelt kan du bruke parfymefri babyolje å vaske deg med eller smøre med etter vask, så kan problemet være løst.

Merker du at det klør inne i skjeden, at den føles sår og kanskje rødt rundt skjedeåpningen og utfloden din endrer seg til å bli mer hvit og klumpete, har du mest sannsynlig fått en soppinfeksjon. Sopp regnes ikke som en seksuelt overførbar infeksjon, men oppstår ofte i forbindelse med ny partner eller hyppige samleier i en periode. Sopp kan også ha andre årsaker som for eksempel antibiotikakur, overdreven vask og bruk av sterke såper, skylling av skjeden (strengt forbudt!), barbering (der barberskum kommer inn i skjeden), stress osv.. En mannlig partner kan merke at du har soppinfeksjon ved at penis etterpå får røde små prikker, klør og etter hvert flasser. Sopp går ofte over av seg selv, eller du kan kjøpe soppkur reseptfritt på apotek.

Ubehag, sårhet, tørrhet og kløe kan også oppstå hvis du er smittet av en seksuelt overførbar infeksjon eller har andre ubalanser i skjedefloraen. Vedvarer ubehaget eller problemene kan det være grunn til å oppsøke lege for en gynekologisk undersøkelse.

 

Utflod og lubrikasjon

Inni skjeden er det alltid litt fuktig. Dette er helt normalt, og skal være slik for at ikke slimhinnene skal tørke og sprekke opp.

Noen jenter har mye utflod og andre har lite. Det er også normalt at mengden, fargen og konsistensen varierer etter når i syklusen det er. En syklus er lik perioden fra første dag i en menstruasjon til første dag i neste.

Det er for eksempel vanlig at mengden utflod øker rundt eggløsning og før menstruasjonen. Rundt eggløsning er utfloden ofte helt blank, gjennomsiktig og seig. I andre perioder av syklusen kan den være mer hvit eller gulhvit, og tykkere i konsistensen.

I og med at utflod varierer fra jente til jente, og også hos samme jente i løpet av en syklus, er det viktig å legge merke til hvordan DIN utflod er gjennom hele syklusen. På den måten er det lettere å vite når noe ikke er som det pleier.

Når ei jente blir kåt vil det utskilles en ekstra fuktighet i skjeden - noe som kalles lubrikasjon. Lubrikasjonen kan kalles for naturens glidemiddel, og skjer for å hindre friksjon under samleiet og dermed skåne slimhinnene i skjeden fra å bli såre og få rifter. Jo mer kåt du blir og nærmere du kommer en orgasme, jo mer fuktighet utskilles. I tillegg kommer det en ekstra "dæsj" under selve orgasmen.

 

Manglende lubrikasjon ved samleie

Mange jenter opplever å bli sår ved onanering og samleie. Dette skyldes ofte at de ikke er våte nok i skjeden. Det hjelper å ta seg god tid til forspillet, og sørge for at du er tilstrekkelig våt og kåt før noe føres inn i skjeden. Det kan også hjelpe med glidemiddel. Har du samleier uten å være fuktig nok i skjeden så kan det over tid føre til smerter under samleiet.

Lubrikasjon hos jenter kan sammenlignes med ereksjon hos gutten, og det er også ofte de samme mekanismene som kan skape krøll - lubrikasjonen uteblir (eller gutten mister ereksjonen) - nemlig stress, engstelse, forventningspress (fra deg selv eller fra partner), tidligere dårlige opplevelser og/eller prestasjonsangst.

Det er viktig å være trygg på partneren sin og ikke minst klare/ tørre å slippe seg løs. Nytelse og orgasme handler egentlig om å slippe kontrollen. Det er også viktig at du ikke ligger og venter på at skjeden skal bli våt, men at du kjenner på nytelsen kosen gir og aktivt bruker underlivet ditt. Bevegelse og bruk av musklene i underlivet øker blodtilstrømningen noe som er viktig for å få lubrikasjon, nytelse og oppnå orgasme.

Og har du egentlig ikke lyst, er det bedre – og helt lov – å la være å ha sex, og si nei. Lytt til kroppen!

 

Kvinnelig ejakulasjon eller "squirting"

Noen jenter opplever å sprute eller "squirte". Noen gjør dette ofte, noen bare av og til, men mange opplever det aldri. Akkurat hva denne væsken er, er fremdeles omdiskutert. Noen mener det er urin fra urinblæra, mens andre mener at det er en væske fra noen kjertler omkring urinrøret som tilsvarer guttens prostatakjertel.

Om det er kjertler, tenker man at kjertlene danner en tynn klar væske som tømmer seg i urinrøret ved sterke orgasmer. På grunn av plasseringen kan det lukte svakt av urin, men i følge denne teorien er det ikke det.

Om det er urin fra urinblæra, vil hjelpe deg om du tisser før stimuleringen starter. Da vil du i alle fall ha en visshet om at det ikke er mye urin i blæren din selv om du blir veldig våt.

Væsken kommer ut rett før, under eller etter orgasmen. Den kan komme som en liten sprut eller bare sive ut. Dette er ikke noe som er viljestyrt - det betyr at det skjer helt av seg selv uten at du kan stoppe det.

Mange løser det ved å ha et håndkle under kjønnsorganet for å samle opp den væsken som kommer ut.

 

Smerter ved samleie

Det er dessverre mange jenter som opplever smerter, men likevel har samleie – blant annet for ikke å skuffe partner. Mange synes også det er vanskelig å si stopp hvis det blir vondt underveis.

Det kan være mange grunner til smerter ved samleie – blant annet; manglende lubrikasjon, manglende tenning, ubalanse i skjeden, seksuelt overførbar infeksjon, spenninger i muskulaturen, trang skjedekrans. Opplever du smerter, bør du la være å ha samleie til du finner ut hva som er årsaken. På den måten kan du hindre at du kommer inn i en ond sirkel der du begynner å grue deg for å ha sex fordi det forbindes med smerter. Her kan du lese mer om smerter ved samleie.

En gynekologisk undersøkelse kan avdekke om det finnes fysiske grunner for plagene dine. Det kan også være nødvendig å kjenne etter om du faktisk har lyst til å ha sex når du har det, og tenke gjennom om du tenner ordentlig på partneren din.

 

Barbering

Det er grunner til at vi mennesker har hår rundt kjønnsorganene. Det beskytter skjeden mot at rusk og rask kommer inn i skjeden. Det hjelper kroppen til å kvitte seg med overflødig fukt og varme. I hårsekkene sitter det også nerver som gir ekstra seksuell stimuli ved samleie, og feromoner, et seksuelt stimulerende duftstoff som skilles ut i kjønnsområdet, fester seg til kjønnshåret og sender signaler til partneren din. Alt dette forsvinner ved barbering.

Når en barberer på eller rundt kjønnsorganet kan det komme røde prikker. Dette er som oftest irriterte hårsekker. Det kan også oppstå betennelse i hårsekkene slik at det kommer puss ut fra dem som fra en kvise. Noen kan reagere på barberskummet, hårfjerningskrem eller voksen som benyttes. Det er derfor viktig å være nøye på hygienen før barbering, og at utstyret blir godt rengjort mellom hver barbering. Det er ikke anbefalt å bruke hårfjerningskrem, da kremen vil irritere slimhinnen. Skyll området grundig med lunkent vann etter hårfjerningen og unngå såpe.

Hvis du plages av røde prikker og betente hårsekker i forbindelse med barbering, er det kanskje like godt å la hårene få være der. Et alternativ er å stusse området uten å fjerne håret helt.

 

Siv Gamnes, Spesialist i sexologisk rådgiving, i samarbeid med ung.no


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Hun og kjæresten lå og koste og hans kjønnsorgan kom i kontakt med hennes. Nå klør hun. Hva kan det være? Gravid?
Hei jente (15) Takk for at du skriver til ung.no.Så lenge kjæresten din ikke hadde utløsning mens penisen hans var inni din skjede, er det ikke mul...
Jeg hadde ubeskyttet sex 17 mars. Har hatt mensen etterpå og tatt en negativ graviditetstest. Nå har jeg uvanlig mye utflod - kan jeg være gravid allikevel?
Hei! En normal mens til forventet tid er vanligvis et godt tegn på at man ikke er gravid, og en negativ graviditetstest er som regel riktig om den i...
Jeg har hvitt belegg på tungen
Hei Tusen takk for spørsmålet ditt, jente 16 år! Det kan høres ut som at du har sopp på tungen. Sopp har vi normalt i munnen, men det er først...
Opplever ofte at jeg blør under samleie, er dette normalt?
Hei jente 16 år. Takk for spørsmålet ditt.Den vanligste grunnen til blødninger etter samleie er oftest rift eller sår. Det kan lett komme om ma...
Tissen min lukter helt forferdelig
Hei Tusen takk for spørsmålet ditt, jente 18 år! Dette høres veldig plagsomt ut for deg. Heldigvis tror jeg at dette kan løses ganske greit. D...
Lukt fra underlivet
Hei jente! Det er fint at du skriver til ung.no om dette. De fleste har litt lukt fra underlivet og det kommer for de fleste av litt utflod. Om du ...
Jeg har i ei god stund slete med veldig vond lukt nedentil
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Det er vanskelig å forutsi om du vil få blødninger eller ikke, etter at du har startet med p-stav. De...
Det lukter litt rart av vaginaen min. Er det sopp?
Hei Det er vanlig med utflod og at den kan variere i mengde og farge. Det er vanskelig å si om det er soppinfeksjon. Utflod alene, uten andre sympt...
Jeg har en klump ved klitoris som kommer og går, men er ikke vond. Hva er det?
Hei Som du sikkert forstår så kan ikke vi i ung si hva du har i underlivet siden vi ikke kan undersøke deg, men vi kan komme med noe generelt hva ...
Er det normalt å blø ved en klitoris orgasme uten noe form for penetrering?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Orgasmen i seg selv fører ikke til blødning, så det må være noe med stimuleringen som forårsaker de...
Jeg har gått på Microgynon i ca. 2,5 måned nå, og har hopp over mensen flere brett.
Hei Det høres ut som du er i fred med å få en mensblødning. Når du starter med p-piller vil mensen ikke lengre følge sitt vanlige mønster. Du ...
Jeg tror jeg har soppinfeksjon i underlivet dette har jeg slitet med i 2 uker nå.
Heijente 17 år. Takk for at du skriver til ung.no!Du forteller at du har plager med underlivet og tror du kan ha sopp. Du har behandlet med Canesten...
Jente (13) har hatt utflod ett år, men ikke mensen enda. Er det normalt?
Hei jente (13) Det er helt normalt at du ikke har fått mensen enda, selv om du har hatt utflod i ett år.Det varierer mye hvor lenge jenter har utfl...
Kan man få klamydia hvis ingen har hatt det tidligere?
Hei Hvis ingen av dere har hatt klamydia før kan en ikke få klamydia. En må bli smittet av en som har klamydia for å få det. Det er veldig vari...
Jeg er en jente på 13 år som har begynt å få noe hvitt gjennomsiktig slim i trusa. Er redd det skal være noe skummelt.
Hei! Det er helt normalt at jenter får utflod som det kalles når de nærmer seg puberteten. Utflod er det samme som slim eller væske (sekret) som...
Er det farlig å ha vondt i klitoris?
Hei Det kan være at du har blitt litt sår på klitoris etter at du onanerte. Det er ikke farlig, men det kan være ubehagelig. Vil anbefale deg å ...
Hun har stikkende smerter i underlivet.
Hei Det er vanskelig å vite helt sikkert hva det er du har, det kommer også an på hvor lenge det har vart og hvor sterke smertene er.Det kan hende...
Jeg er redd for å ha sex igjen fordi det var vondt og jeg fikk en rift- hva kan jeg gjøre?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Det er ikke uvanlig at herpes kan føre til at det gjør veldig vondt å ha sex, og at det kan bli rift/s...
Jeg er ei jente på 14 år. I det siste har det begynt å klø mye i underlivet og jeg er redd for at det er sopp.
Hei! Soppinfeksjon i skjeden er en vanlig tilstand, mer enn halvparten av alle kvinner opplever dette i løpet av livet, og mange blir plaget flere g...
Jeg sliter med ubehag i skjeden. Det lukte ikke stramt eller noe spesielt.
Hei jente 17 år. Takk for spørsmålet ditt.Du beskriver ubehag i skjeden, er rød i selve skjeden men uten spesifikke symptomer. For 2 uker siden h...
Se alle