Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

A-Å

Gutter og puberteten

Gutt i boxeren (colourbox.com)
FORSKJELLER: Det er ikke sikkert du merker at det skjer noe med en gang produksjonen av hormoner er i gang. Vanligvis starter puberteten mellom 11 og 15 år.

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 11 og 15 år starter det for gutter. Men det er store forskjeller.

Offentlig og kvalitetssikret
Gutt i boxeren (colourbox.com)
FORSKJELLER: Det er ikke sikkert du merker at det skjer noe med en gang produksjonen av hormoner er i gang. Vanligvis starter puberteten mellom 11 og 15 år.

Når det starter

Puberteten starter på forskjellig tid og på forskjellig måte hos ulike mennesker. Det er store variasjoner, og det kan bety at to venner på samme alder kan ha kommet veldig ulikt i pubertetsutvikling. Gjennomsnittlig starter puberteten 2 år senere hos gutter enn hos jenter.

Hva skjer når?

Det er ikke sikkert du merker at det skjer noe med en gang produksjonen av hormoner er i gang. Noen merker aller først at de begynner å få mer hår på legger og armer, og at bena vokser sånn at man oftere må kjøpe nye sko. Etterhvert kommer det også vekst av kjønnshår og hår i armhulene. Svetteproduksjonen øker. Dette merker en del som det første pubertets tegn. Skjeggveksten starter med dunete overlepper, men kommer ikke ordentlig i gang før testiklene er ganske velutviklet. Huden og håret blir fetere og noen får også kviser. Man vokser, blir høyere, får en bredere kroppsbygning, mer muskler og går opp i vekt.

Vekst og høyde

Du vokser raskere. Til å begynne med er det når du sover at pubertetshormonene og også veksthormonene, de hormonene som gjør at man vokser, strømmer ut. Det er en grunn til at søvn er viktig. Etterhvert er det stor hormonproduksjon også på dagtid.

Mange lurer på hvor høye de skal bli. Det er måter å prøve å beregne det på, og det kan du lese mer om i denne artikkelen

Hvis man ikke vet foreldres høyde fordi man er adoptert eller ikke kjenner foreldrene, kan man gange den høyden man har når man er to år med 2, eksempelvis 90 cm når man er 2 år = 180 cm. Denne måten gir bare et anslag og er lite nøyaktig.

Her kan du finne ut hvor mye det er vanlig at man veier.

Stemmeskiftet

Stemmeskiftet skjer hos guttene fordi stemmebåndene blir lengre og tykkere. Strupehodet på halsen vokser. Stemmen kan lett briste i forbindelse med stemmeskiftet noe mange gutter synes kan være litt flaut.

Pupper

Omlag halvparten av alle gutter merker at det kommer en kul/klump under brystknoppen/nippelen, enten på den ene eller på begge. Dette er en kjertel i brystvevet som har hovnet opp på grunn av hormonpåvirkningen. Det er ingenting å bekymre seg over. Den/de vil forsvinne etterhvert.

Penis og pung

Hvis du kjenner med en finger inni kinnet vil du kjenne slimhinne eller slimhud. Penishodet eller glans penis har også slimhud. Penishodet er forsynt med masse nerveender. Det er svært følsomt. Penis består av penisroten, penisskaftet og penishodet. Penishodet omsluttes av forhud. Noen har mye forhud, andre har mindre. Noen har ikke forhud fordi de er omskjært.

Noen opplever at forhuden er litt trang og vanskelig å trekke tilbake over penishodet. Det kan endre seg i løpet av pubertetsutvilingen, men det kan også vedvare. Her kan du lese om Trang forhud

Penis kan bli stiv når som helst og hvor som helst, uten noen sammenheng. Den bare blir stiv. Det kan føles plagsomt.

Gutter våkner med stiv penis. Penisen er også stiv flere ganger hver natt mens gutten sover. Dette er kroppens måte å opprettholde funksjonen på; Blodgjennomstrømning i svamplegemene, nervefunksjonen aktiveres, ligamenter og hinner tøyes.

Du kan lese mer om penisutvikling og penisstørrelse her.

De to testiklene ligger inni pungen. Den venstre ligger ofte litt høyere opp enn den høyre. Det er fordi det blir litt bedre plass til dem. Testiklene produserer testosteron, det viktigste mannlige kjønnshormonet. Testiklene vokser i puberteten og når de er omlag 2,5 x 4 cm er de utvokste.

Gutter rådes til å undersøke testiklene sine jevnlig for å kjenne hvordan de kjennes ut og for å kunne oppdage om det er noe som ikke er som vanlig.

Les også: ”Gutteplager” – små og større plager fra penis og i underlivet

Når kommer den første sædavgangen?

Ikke alle får nattlig sædavgang. De som onanerer jevnlig får sæden ut på dagtid. Hvis man ikke onanerer vil man få nattlig sædavgang. Da våkner man med en seig væske i boksershortsen. Noen er 13 år første gang de opplever dette, andre er 16 - 17 år.

Vil ikke bli mann

Noen strever veldig når de kommer i puberteten. De vil ikke bli mann og få mannskropp. Det kjennes helt feil! Noen av de er født i feil kropp.

Andre regner seg som transeperson, de føler seg både som jente og gutt og har et talent for å uttrykke seg som det andre kjønnet gjennom klær, eventuelt make up og væremåte. Det handler om å vise sin identitet og har ingenting med seksualitet å gjøre.

Hvis man ikke er helt sikker på hvilken kjønnskategori man tilhører eller at man mener at man ikke tilhører noen kjønnskategori og man trenger hjelp, kan man snakke med helsepersonell som har kompetanse på kjønnshelse. Du kan chatte med helsepersonell på ungdomsklinikken Sex og samfunn, ta kontakt med Helsestasjon for kjønn og seksualitet i Oslo eller med Skeiv ungdom/ungdomstelefonen

Kåthet

Når man kommer i puberteten lages det blant annet et hormon som heter testosteron. Dette hormonet er viktig for blant annet seksuell lyst eller kåthet. Når man blir seksuelt tent/kåt kan det kjennes ut som at det kiler i kjønnet. Man kan også kjenne at det kiler i magen. Da strømmer det blod til kjønnet. Penis` 3 svamplegemer svulmer opp, akkurat som svamplegemene i ytre og indre klitoris hos jenter.

Her kan du lese mer om kåthet, onanering og orgasme.

Onanering

Det er sunt å onanere. Hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner. Det er også sunt fordi man blir kjent med kjønnet sitt og hvilke bevegelser og stimuli man liker og nyter.

Det er vanlig å onanere. Noen gjør det flere ganger om dagen, og det er helt ok. Det er noen som aldri onanerer. Det er også helt ok. Det er en selv som bestemmer over kroppen og kjønnet sitt!

Se også her ABC for å oppnå orgasme med hånd

Følelser

Den store produksjonen av hormoner i puberteten kan gjøre at føler at en mister litt kontrollen. Det kan være vanskelig å styre seg selv, enten det er seksualitet eller andre følelser. I det ene øyeblikket er alt helt greit, og det er til og med veldig bra og i neste øyeblikk kan en føle seg veldig trist, alt blir helt feil. Det kan ta litt tid før man føler at man har mer kontroll.

Noen snakker lett om hva de føler og hvordan de har det. Andre sier ikke så mye, men har mange tanker og følelser som de ikke deler med noen. Det hjelper å snakke med noen om hvordan man har det.

Her kan du lese om hvorfor det hjelper å snakke med noen.

Foreldre

Hvis man føler seg litt ustabil eller nedfor og trist, kan det være lett at man sier ting man angrer på, enten til de hjemme eller til venner. De voksne hjemme kan kanskje lettere forstå at følelsene svinger, men det hender det blir bråk hjemme fordi man ikke føler seg forstått, møtt eller sett. Barna/ungdommene synes de voksne er vanskelige og de voksne synes barna/ungdommene er vanskelig.

Her kan du lese om hvordan du kan snakke med foreldre som ikke forstår deg.

Venner

Vennskap kan være skjørt og vanskelig når man ikke føler seg helt som seg selv. Vennskap kan forandre seg fordi man er på forskjellig sted i puberteten og at interessene plutselig er forskjellige. Kanskje synes man at kameraten plutselig oppfører seg voksent – eller barnslig, og er opptatt av helt andre ting enn en selv? Kanskje føler man seg utenfor, utestengt, glemt og ensom? Det er vondt. Når man skal finne ut hvem man er som person, samtidig som de andre gjør det samme, kan det bli vanskelig.

Det første man må gjøre er å finne ut hva det er som er viktig for en selv. Hvilke verdier er det som er viktig? Hvis en går ut over egne grenser for å få innpass eller at en prøver å være noe en ikke er eller føler seg klar for å være eller gjøre, får man en dårlig følelse. Da går man ut over egne grenser.

Les mer om selvfølelse.

Det er viktig at man er sammen med de som man føler seg vel sammen med, de som gjør at får en god følelse om seg selv. Hvis venner forandrer seg kan man prøve å utvide vennekretsen. For å bli kjent med nye mennesker er det ofte lettest gjennom felles hobbyer eller felles interesser. Kanskje er det andre i klassen, på trinnet eller gjennom fritidsinteresser som man kan bli bedre kjent med? Da har man noe felles, noe å snakke om og man kan gjøre aktiviteten sammen.

Her kan du finne råd og tips om vennskap

Forelskelse

Det kribler i magen, du kjenner seg kanskje litt nervøs eller oppspilt eller forventningsfull. Hvem du kjenner disse følelsene for, er det bare du som vet. Er det jenter, er det gutter, eller er du usikker? Det er greit og noe du kan bruke litt tid på å finne ut av. Mange kjenner litt på forelskelse i puberteten, men ikke alle gjør det.

Ta deg god tid på å finne ut av hvem du er hva som kjennes riktig for deg. Bli kjent med deg selv, kroppen og kjønnet ditt og se at du er flott akkurat som DU er!

Skrevet av:
Sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no
Kilder:
ung.no, NHI.no, Haakon Aars; Menns sexologi
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
7kl
2
15.02.2018 22:33:49
Vordan få større penis
Birk
2
05.11.2017 23:52:39
Elsker ung.no!!!

Spørsmål og svar

Når slutter man å vokse?
Hei gutt 14 år. Takk for at du skrev til ung.no   Gutter stopper å vokse når de omlagt 18 til 20 år. Det kommer na på når tid gutten kom i p...
Kan man bli gravid av precum?
Hei gutt (13) Så flott at du er nysgjerrig og ønsker svar på man kan bli gravid av precum.Hva er precum?Mange blir våte på tuppen av penis når ...
Hva betyr jomfru?
Hei Takk for spørsmål fra deg. Mange lurer på hva jomfru er. Begrepet jomfru henspeiler til at en gutt eller jente ikke har hatt samleie. For de f...
Syns at tissen min er alt for stor.
Hei gutt 15 år. Takk for spørsmålet ditt!Du klipper ikke i kjønnet ditt for å gjøre den mindre!Selv om du har en stor penis, så er det ikke no...
Er det homo å ronke, siden du ronker en kuk?
Hei gutt 13 år. Takk for at du skrev til ung.no Nei, det er ikke homo å ronke/onanere seg selv. Det er sunt å onanere. Da blir man kjent med hvil...
Jeg har pearly penile papules.
Hei gutt 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Jeg forstår at du ikke liker dette særlig, men dette er noe som er normalt hos gutter og menn. H...
Han har veldig lyst til å ha sex med kusina si.
Hei gutt (15) Det er naturlig å bli kåt og opphisset når man ser noen naken, også om dette er noen i familien. Og jeg kan også forstå at du ka...
Gutt 14 år! Lurer på hva som er normal penisstørrelse. Er asiat og har penis på 11 cm stå. Kom i puberteten i starten av 8.klasse. Kommer jeg til å vokse mer?  
Hei! Så fint at du tar kontakt med oss! Du lurer på hva som er normal penisstørrelse. Akkurat som for andre deler av menneskekroppen, er det sto...
Far naken, sku i dusjen, jeg var der, naken. Flaut, stiv penis. Hvorfor? 
Hei gutt 13 år. Takk for at du skrev til ung.no Det hender at tissen/penisen blir stiv uten at man vet hvorfor. Den bare blir stiv.  Noen ganger,...
Er farlig å svelge egen sæd?
Hei gutt 14 år. Takk for at du skrev til ung.no   Neil det er ikke farlig! Det er mange gutter som har smakt og svelget sæden sin. Noen synes de...
Jeg er 14 og superkåt og vil runke og ha sex hele tiden, er det normalt?
Hei gutt 14! Takk for spørsmål. Alle spørsmålene dine handler egentlig om det samme; du er 14 år og midt i puberteten. Når en kommer i puberte...
Har veldig lyst til å ha sex med en i klassen min og kusinen/søskenbarnet mitt.
Hei gutt 13 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er vanlig at penisen blir stiv og at man har lyst til å ha sex, når man er med de man ten...
Hva kan jeg gjøre for å få bedre skjeggvekst?
Hei Takk for at du skriver til oss! Du er ikke alene om å lure på hvordan man kan få bedre skjeggvekst. I puberteten endrer kroppen seg og økt ...
Hva er normal høyden på 15 år gutter?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Det er ikke en bestemt høyde som er normalt for en gutt på 15 år. Det normale er forskjellig fra pe...
Jeg satt på fanget til bestevennen til broren min, så fikk han stå!
Hei jente 15! Takk for spørsmål. Når en er i puberteten, skjer det svært mye i kroppen. Den vokser og utvikler seg på flere måter. Penis vokse...
Jeg har jævelig lyst og ha sex med mamma... vet det er uloverlig
Hei takk for at du kontakter Ung.no. Ja, det er ikke lov til å ha sex med nær familie. En utfordring til, du er under det vi i Norge definerer som d...
Pappa så meg runke 
Hei Skjønner at dette er veldig vanskelig, men du skal likevel vite at dette ikke er noe unormalt ved dette og det er ikke noe faren din ikke viste...
Jeg er utrolig varm hele tiden
Hei! Tusen takk for at du skriver til oss, gutt 15 år! Vi mennesker har ulik tempraturregulering. Det betyr at noen fryser lett, mens andre er varm...
Hvor ofte er det normalt å runke?
Hei Takk for at du skriver til oss.Det er flott at du runker og gjør deg kjent med kroppen din. Dette er en fin måte å lære deg selv å kjenne, h...
Se alle