Brosjyre og video med generell informasjon om koronavirus på flere språk

Nå jobbes det på spreng med å stoppe spredningen av koronaviruset. Alle må følge med og følge anbefalingene som helsemyndighetene daglig oppdaterer.

Startet i Kina

Dette nye koronaviruset, som har fått navnet SARS-CoV-2, ble oppdaget i byen Wuhan i Kina i januar 2020. Nå har det kommet til det meste av verden og det gjøres alt for å forsøke å begrense det.

Hvordan syk blir man og hvor alvorlig er det?

Hvis man blir syk av viruset, kalles sykdommen COVID-19. De vanligste symptomene på sykdommen er feber, trøtthet og tørrhoste. Det kan også være sår hals, nesetetthet, rennende nese, smerter i kroppen og diare. Symptomene er oftest milde og kommer gradvis. Noen har smitten uten å føle seg syke.

De aller fleste kommer seg av sykdommen uten noen form for behandling. Noen får mer alvorlig sykdom med blant annet pusteproblemer. Man kan da få behandling på sykehus. De fleste blir bra, men noen blir så syke at de dør.

De fleste som har dødd har vært gamle, eller har hatt svak helse fra før. Faren for å bli alvorlig syk er størst hvis man er over 65 år og/eller har en kronisk sykdom fra før. Er du ung og frisk er det lite sannsynlig at du blir alvorlig syk hvis du smittes av viruset. Men det er allikevel veldig viktig at du følger rådene fra helsemyndighetene så du hjelper til å hindre at andre blir syke og dør.

Hvordan smitter sykdommen?

Smitten sprer seg om en smittet person nyser eller hoster ved siden av andre, om en smittet person har viruset på hendene og tar på andre, eller om en smittet person har hostet eller nyst på ting som andre tar på.

Hvordan kan du prøve å hindre smitte?

 • Vask hendene ofte og godt. Se hvordan du skal gjøre det

 • Unngå personer som har symptomer på luftveissykdom.
 • Bruk håndsprit, som for eksempel Antibac, hvis du ikke kan vaske hendene.
 • Nys og host i et papirlommetørkle som du kaster i en pose etterpå, eller host/nys i albuekroken.
 • Ikke ta deg i ansiktet, øyne, nese og munn uten å ha vasket hendene først
 • Du har kanskje sett bilder av folk med munnbind i nyhetsartikler om viruset, men det er ikke anbefalt at dette brukes utenfor helsevesenet. Det kan imidlertid være nødvendig å bruke det hvis man må stelle syke familiemedlemmer.

  Hva gjør du hvis du får symptomer?

  Rådene fra helsenorge.no er:

  • Hvis du er syk, hold deg hjemme
  • Hvis du er syk og trenger legehjelp, eller har behov for individuell helserådgivning, kontakt fastlege på telefon eller elektronisk. Ikke møt opp på legekontoret
  • Har du behov for akutt helsehjelp og ikke kommer i kontakt med fastlegen, ring 116117.
  • Det er kun ved livstruende sykdom eller skade 113- nummeret skal ringes.

  helsenorge.no finner du oppdatert informasjon om når du skal kontakte lege.

  Oppdatert informasjon til befolkningen fra helsemyndighetene finnes på helsenorge.no Hvis du ikke finner svar det du lurer på, kan du ringe informasjonstelefon for publikum: 815 55 015. Sjekk også ut hjemmesiden til kommunen du bor i. Der kommer det også stadig oppdatert informasjon og mange kommuner har egne "koronatelefon" man kan ringe til for å få svar på det man lurer på.

  Hjemmekarantene

  Rådene om hvem som må i hjemmekarantene endrer seg stadig. Du finner de mest oppdaterte rådene på helsenorge.no

  Dersom du blir satt i hjemmekarantene skal du:

  • ikke gå på jobb eller skole
  • unngå reiser og ikke ta offentlig transport
  • unngå andre steder der man lett kommer nær andre

  Du kan gå ut av hjemmet ditt, men du skal unngå nær kontakt med andre. Du kan for eksempel gå en tur ute, men du skal ikke gå på besøk til noen.

  Hvis du er bekreftet smittet, men ikke er så syk at du trenger sykehusbehandling, vil du få beskjed om hjemmeisolering. Du kan lese mer om dette på helsenorge.no

  Hva med skolen?

  Du vil få løpende informasjon om hva som skjer med skolehverdagen fra skolen du går på. Du kan også ta kontakt med læreren din om det er noe du lurer på eller trenger å prate om.

  Det er vedtatt en midlertidig endring i fraværsgrensen på videregående skole. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

  Slik vasker du hendene dine skikkelig (plakat fra Folkehelseinstituttet)