Med et sunt og variert kosthold, får vi i oss det vi trenger for at kroppen, og ikke minst hjernen skal fungere bra. Ved å ha gode vaner med spising, trenger du ikke tenke på om du får nok av de næringsstoffene du trenger.

Sjekk ut våre enkle tips for hva et vanlig, sunt og variert kosthold er. Kanskje må du ta et lite tak nå for å få til en positiv forandring, hvis kostholdet ikke har vært så bra, eller kanskje trenger du bare å få en bekreftelse på at sånn du spiser er bra.

Allerede på vei til en endring

Hvis du tenker at det trengs en endring, er det første steget for å klare å gjøre det at du har et ønske om det. Det betyr at når du tenker på dette, er du allerede på vei til å endre på livsstilen din, selv om du ikke nødvendigvis har gjort noen store forandringer ennå. Det er også viktig å huske på at det tar tid å endre på vaner, og ofte har man mange "tilbakefall" før man klarer å etablere gode rutiner og kan si at det er blitt en livsstil. Derfor er det lurt å gjøre små endringer av gangen, sånn at du ikke gaper over for mye og mister motivasjonen. Det er også godt å ha noen lagspillere i dette, så prat med noen hjemme om at du ønsker å prøve å spise sunt og variert. De kan støtte deg og også bidra med å handle inn det som er nødvendig. Et sunt og variert kosthold trenger ikke å være noe dyrere enn et mindre sunt kosthold!

Enkel vei til bra næring

Dersom du klarer å kombinere sunne pålegg med grovt brød, vil du få i deg mye bra næring (fiber, vitaminer og mineraler. Prøv deg frem! Forskjellige fiskepålegg, vegetabilsk pålegg, egg eller eggerøre, magre varianter av kjøttpålegg og ost. Unngå de søteste påleggene. Andre OK pålegg som også kan være alternativer er smøreoster, leverpostei, peanøttsmør og ulike majonessalater.

Det kan gjerne være litt myk margarin på brødskivene, men margarinen kan sløyfes når pålegget er smørbart. Frukt og grønnsaker er også godt som pålegg eller sammen med annet pålegg.

De samme tipsene gjelder for skolematen. Sørg for å ha med deg nok og variert mat. Kan du lage skolematen kvelden før og ha i kjøleskapet? Da sparer du tid om morgenen og det kan være lettere å gjennomføre. Du kan f.eks lage deg salater med skinke/kylling/tunfisk, ost, grønnsaker, cottage cheese, avocado, bønner, grove pastaskruer... bare fantasien setter grenser. Slike salater er lurt å lage i litt større porsjoner som du kan ha i en skål i kjøleskapet en dag eller to. På den måten har du også noe sunt og enkelt å spise når du kommer hjem fra skolen og er sulten. Middagsrester kan også være godt å ha med på skolen i stedet for, eller sammen med brødmat.

Ha også rikelig med frukt og grønnsaker tilgjengelig, kutt gjerne opp i biter og ha i bokser som du kan ha med på skolen og/eller ha i kjøleskapet. Enkelt og sunt mellommåltid.

 

 

Godt sammensatt måltid, hva er det?

Siden ingen matvare inneholder alle næringsstoffer barn og unge trenger, bør hvert måltid aller helst settes sammen av matvarer fra følgende tre grupper for å være ernæringsmessig fullverdige:

 • Gruppe 1: Grovt brød, grove kornprodukter, havregrøt, poteter, fullkornsris, fullkornspasta etc.
 • Gruppe 2: Grønnsaker og/eller frukt og bær
 • Gruppe 3: Fisk og annen sjømat, kjøtt, ost og andre meieriprodukter, egg, belgfrukter (f.eks. linser, bønner, kikerter og andre erter)

Hvor mye av hvert?

Se for deg en tallerken. Hvis du later som at hvert måltid ligger på en tallerken, enten det er varmt eller kaldt, kan hver gruppene utgjøre ca 1/3 av tallerkenen. Ofte vil ofte flere matvarer innen samme gruppe være med i måltidet du lager. Grønnsaksandelen kan gjerne være noe større enn 1/3. Belgfrukter (linser, bønner, kikerter og andre erter) kan erstatte eller kombineres med fisk eller kjøtt i både kalde og varme retter.

Denne tankegangen kan du bruke uansett om du lager matpakke, kjøper mat i kantina eller fra butikken.

Tips til sunne alternativer

Annen enkel og sunn mat du kan lage deg når du kommer hjem fra skolen er f.eks havregrøt kokt på melk (spis med f.eks banan og litt lett syltetøy), müsli med melk, knekkebrød med pålegg, avokado med tomat, salt og pepper, yoghurt og havregryn, grove pannekaker... mulighetene er mange.

 

FAKTA

Hvis du starter med å bygge deg gode vaner i ung alder, gjør det at det blir lettere å holde på de gode vanene når du blir eldre, som igjen gir deg en sunn og sterk kropp. LES MER om kosthold på ung.no/mat


Husk mellommåltidene

Det er lurt å venne seg til å spise faste måltider, inkludert mellommåltider. Faste måltider krever litt planlegging, men dette vil hjelpe deg til å unngå de store utskeielsene i hverdagene og ikke minst holde energien og humøret oppe. Faste måltider betyr at man spiser frokost, lunsj, middag (+ evt. kvelds) - og 1-2 mellommåltider.

Mellommåltidene skal være mindre enn hovedmåltidene og kan ofte være en rå gulrot, kålrot, yoghurt/biola med litt grov müsli eller et grovt knekkebrød med pålegg. Husk på å spise deg passe mett til hovedmåltidene, ikke for lite og ikke for mye.

Spis variert

Gode råd for å få det til:

 • 2 frukt og 3 grønnsaker hver dag. Grønnsaker kan brukes både til middag og rå som mellommåltider.

 • Grove kornprodukter (grovt brød, knekkebrød og frokostblandinger med minst mulig sukker)

 • Fisk og fiskeprodukter som middag eller pålegg (makrell i tomat, tunfisk, laks, fiskekaker med minst 50 %fisk, osv)

 • Vegetabilske produkter slik som oljer, myke margariner, majones, majonessalater, majonesbaserte dressinger i stedet for hardt smør. Avokado og nøtter er også en veldig fin kilde til sunt fett.

 • Linser, bønner og erter.

 • Magre meieriprodukter (for eksempel (ekstra) lett melk, smøreoster, cottage cheese, yoghurter med minst mulig sukker, gulost)

 • Magre kjøttprodukter (for eksempel kokt/røkt skinke, hamburgerrygg, kalkunpålegg, kylling som pålegg og middag, roastbeef, renskåret kjøtt)

 • Egg

 

 

 

Se etter Nøkkelhullet

NøkkelhulletNøkkelhullet er et symbol og praktisk hjelpemiddel for å gjøre det enkelt å velge sunnere matvarer. Sammenliknet med andre matvarer av samme type, oppfyller produkter med Nøkkelhullet ett eller flere av disse kravene:

• mindre og/eller sunnere fett

• mindre sukker

• mindre salt

• mer kostfiber og fullkorn

Nb! All frisk frukt, bær og grønnsaker er naturlige nøkkelhullsprodukter, selv om du ikke finner merket med produktene.

Ta kontroll over søtsuget

Du får mindre blodsukkersvingninger om du spiser sunt og regelmessig.

Føler du ofte et "sug" etter søt og fet mat vil det også bli mindre om du satser på regelmessige og sunne måltider. Kutter du ut snop og brus på ukedagene, og heller spiser noe sunt når du kjenner lysten på en sjokolade, vil du nok også merke at "snopsuget" kan avta etterhvert og du greier å stå imot. -Så kan du heller kose deg med litt godteri med god samvittighet på lørdag;) Flere tips om kvitte seg med søtsug finner du her.

Sunne alternativer

Sunnere matvarer du kan kose deg med når behovet melder seg er for eksempel:

Grove vafler/pannekaker, det finnes mange oppskrifter på nettet, her er et eksempel. Ellers kan du ta den oppskriften dere bruker hjemme, og bytte ut det fine melet med grovt mel/havregryn, samt bruke mindre sukker i røren.

Fruktsalat: Kutt opp forskjellig frukt du liker. Det er godt i seg selv, men smaker også godt med litt vaniljekesam.

Eplebiter med kaneldryss er en smakfull snack når søtbehovet melder seg.

Grønnsaker med dip: Kutt opp de grønnsakene du liker best og knask i vei. Man kan også lage en dipp med kesam istedet for rømme.

Cottage cheese med litt lett syltetøy, eller bær og nøtter.


Drikke

Når det gjelder drikke, er vann den beste tørstedrikken. For å gjøre vannet mer spennende, kan du ha i f.eks sitron, appelsin, epler, bringebær og lignende og ha det stående i kjøleskapet. Det gir en god og frisk smak!

Drikk gjerne et glass lettmelk ved siden av brødmåltidet. Et glass fruktjuice om dagen kan også være et alternativ til en frukt.

Les også mer om kosthold på helsenorge.no