Liker du å grille i sommerferien? Mange foretrekker å spise middagen sin ute i det fri så snart gradestokken viser over 20 grader. Tilbereding av mat utendørs er svært hyggelig, men kan også by på noen utfordringer. Ulike bakterier kan gi infeksjoner som kan overføres fra vann eller mat. Flere av disse bakteriene trives ekstra godt i varm sommertemperatur.

Ifølge Folkehelseinstituttet kan infeksjonene hovedsakelig gi akutt diaré, oppkast og/eller magesmerter med ulik sykdomsutvikling og alvorlighetsgrad. I de fleste tilfellene går plagene over av seg selv, men for noen kan det bli mer alvorlig.

 

Tips for å unngå smitte

  • Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider.
  • Vask kniver, skjærefjøler og annet kjøkkenutstyr som er brukt til råvarer, som for eksempel rått kjøtt, før det samme utstyret brukes til annen mat.
  • Hold rått kjøtt godt adskilt fra andre matvarer, særlig de du skal spise rå eller de som allerede er varmebehandlet.
  • Gjennomstek eller gjennomkok fjørfe, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat.
  • Stek andre kjøttprodukter godt på overflaten.
  • Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C) og husk kjøleboks i sommervarmen.
  • Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk. Les mer om pasteurisering på melk.no
  • Skyll grønnsaker som skal spises rå godt før de spises.

Før du drikker vann rett fra naturen:

  • Sjekk at vannet er rennende, klart og uten lukt eller smak
  • Unngå vann i nærheten av avføring fra dyr eller døde dyr (for eksempel døde lemen)
  • Unngå vann der det er beitedyr like i nærheten, eller vann som har tilsig fra landbruk