Tannhelsepersonell er på ditt lag

Det er ikke noe galt i å være redd, og du trenger ikke å håndtere frykten alene.

Tannhelsepersonell tar din opplevelse på alvor og ønsker å hjelpe deg. Å gi deg gode mestringsopplevelser er et viktig mål for dem. Det vil forebygge at du får dårlig tannhelse i fremtiden.

1. Fortell tannlege/tannpleier at du er redd

Andre mennesker merker ikke nødvendigvis hva du føler og tenker. Når vi blir nervøse kan kroppen utstråle at vi er irriterte og avvisende selv om det vi egentlig trenger er kontakt. Si ifra om at du er redd, så kan undersøkelsen tilpasses og bli best mulig for deg.

Du kan si ifra om frykten din når du kommer, eller ringe tannlegesekretæren før timen. Gir du beskjed i forkant, kan du avtale tid for å komme til klinikken for en egen samtale om tannbehandlingsangst. Det kan være godt å møtes når du vet at du ikke skal bli sett i munnen eller tatt på den dagen.

Hvis det ikke er mulig å ha en egen time for samtale, kan dere snakke litt før selve undersøkelsen. Det er mye som kan gjøres for at du skal føle deg trygg: Dere kan for eksempel lage avtaler om hva du vil ha informasjon om og ikke, håndsignaler du kan gi for å få pause, om dere skal snakke eller være stille, ha på radio eller ikke, eller om du skal få ekstra bedøvelse.

2. Finn ut hva du er redd for

Frykten kan føles overveldende og da er det ikke lett å sette fingeren på akkurat hva som er skummelt. Prøv likevel å finne ut hva du ikke liker. Jo mer konkret du kan beskrive problemet, jo enklere er det å finne en løsning.

Har du hatt en dårlig opplevelse før eller hørt andre fortelle skrekkhistorier om besøk på tannklinikken? Er du redd for at noe skal være vondt eller for at du skal få kritikk for hvordan du tar vare på tennene dine? Misliker du lukta i rommet, lydene der, å gape lenge, å tygge ned på røntgenbildet, at noen tar på deg eller føler du at du ikke har kontroll?

 • Synes du det er vanskelig å få sagt fra når du trenger å spytte ut, så kan dere avtale et tegn

 • Er det et av instrumentene du synes er ekkelt, kan du be om å få ta på det og få det forklart, eller kanskje vil du be om å slippe å se på det i det hele tatt

 • Hvis du ikke vil høre lyder kan du ha i høretelefoner med musikk eller podcast, eller be om at radioen står på med høy lyd

 • I noen tilfeller kan du få ekstra bedøvelse eller beroligende medisin før du kommer

 • Er det personen du møter som du har dårlig kjemi med, kan du kanskje bytte tannlege eller tannpleier. Du kan be foreldrene dine eller helsesykepleier om hjelp til å si ifra.

3. Tenk på hva som vil gjøre deg mer avslappet

Det er veldig fint om du klarer å roe nervene og være mindre anspent i kroppen.

Hva gjør du ellers når du må gjennomføre noe som gjør deg nervøs?

Kanskje hjelper det å sykle eller gå fort for å få opp pulsen noen minutter, å puste dypt inn og ut ti ganger, eller å ringe en god venn før timen? Kanskje kan du snakke litt til deg selv i tankene og si at dette klarer du, at det ikke er farlig og at du er i gode hender?

Du kan godt ta med deg en person inn til timen hvis det føles trygt. På den annen side kan du også be foreldre om å få gå inn alene hvis du synes det er mest behagelig. Fra du er 16 år bestemmer du helt selv og kan nekte foreldre å bli med, men de ikke være med når du er 13 år heller.

Det er deg tannlegen/tannpleieren ønsker å snakke med, og er det noe ekstra kan de kontakte foreldre etterpå.

4. Bygg motivasjon

Dette er nok en uvant tanke. De fleste av oss går jo til tannklinikken fordi vi "må". Det kan likevel være lurt å minne seg selv på hva som er bra med å gjøre det. Kanskje ønsker du å ha fine og friske tenner eller få svar på noe du lurer på fra en som er ekspert. Da er det ganske flott å kunne få gratis/billig tannhelsehjelp.

Du kan fortelle deg selv at det er ubehagelig der og da, men det kommer til å føles bra etterpå når det er gjort. Sånn har du det sikkert med mange ting i livet, som lekser, rydding og trening. Vi gjør alle ting som er slitsomt og stressende, men nødvendig og tilfredsstillende å få unna.

5. Se frykten i øynene - øvelse gjør mester!

Den eneste måten å bli kvitt tannbehandlingsangst, er å dra til tannklinikken. Gjennom gode og normale mestringsopplevelser kan du få det bedre.

Å la være å dra når du blir kalt inn til time, er å unngå problemet ikke å takle det.

Når du er under 18 år har det offentlige ansvaret for å gi deg tannhelsehjelp, så de vil ikke bare la deg i fred om du ikke møter opp. De kommer til å kalle deg inn flere ganger og kanskje kontakte foreldre eller barnevern hvis du ikke kommer. Når du blir eldre kan det å ikke behandle tennene føre til at du får smertefulle plager som det blir dyrt å behandle.

Hvor redd er det vanlig å være?

Færre ungdommer er redde for tannhelsetjenesten nå enn for 20 år siden. Rundt ti prosent av unge har tegn på tannbehandlingsangst.

Funfact: en norsk spørreundersøkelse har vist at til og med halvparten av alle tannleger synes det er litt ubehagelig å gå til tannlegen.

Er det en psykisk lidelse?

Å grue seg for å gå til tannlege/tannpleier er ikke en psykisk lidelse. På fagspråket kalles det "tannbehandlingsangst" hvis du har sterke symptomer på å være redd. Tannbehandlingsangst er ikke en diagnose, men bør tas på alvor sånn at frykten ikke utvikler seg til å bli det. Hvis man ikke tar tak i angsten kan den utvikle seg til en fobi ("odontofobi"), som er mer plagsomt. Selv om fobi også kan behandles, er det mye bedre å ta fatt i angsten tidlig.

Gode råd til tannhelsepersonell

"Proffene" fra Forandringsfabrikkens er ungdommer som gir råd til både politikere og voksne om hva ungdommer trenger. Du eller foreldrene dine kan gi deres råd videre til tannklinikken hvis dere vil. Kanskje finner du noen tips til hva du kan be om selv?


 • Si hva du heter, bruk fornavn og fortell litt om deg selv uten munnbind

 • Ha et vennlig venterom og behandlingsrom

 • Ha god nok tid til at jeg føler meg trygg og ikke er til bry

 • Snakk med meg alene

 • Gi meg informasjon jeg kan forstå

 • Lær meg å ta vare på tennene mine

 • Spør meg hvordan jeg har det – tål svaret jeg kommer med

 • Vær ærlig, men si det på en hyggelig måte

 • Bry deg om meg – ikke bare tennene mine

 • Hvis du må henvise til barnevernet, så prøv først å gjøre det i samarbeid med meg