Hopp til hovedinnholdet

”Gutteplager” – små og større plager fra penis og i underlivet

Gutt ser på underliv (colourbox.com)
HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal.

Du ser plutselig noen nupper på penis som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje penishodet er litt rødt? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Offentlig og kvalitetssikret
Gutt ser på underliv (colourbox.com)
HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal.

Hva er normalt for deg?

Legg merke til hvordan penis, penishodet og pungen er til vanlig, for på den måten å vite hva som er normalt for deg og du vil lettere skjønne når noe er galt. Utviklingen og forandringen som skjer gradvis gjennom ungdomstiden med penis, er oftest helt normal – penisen vil og skal endre seg! Men plutselige endringer og særlig endringer som gir plager, kan tyde på at noe ikke er som det skal være. Her kan du lese mer om penis.

Nupper, klumper og tagger

Det er ikke uvanlig å ha små nupper, tagger eller klumper langs kansen av penishodet. Dette er som oftest kjertler som produserer talg og har som oppgave å smøre slimhinnene på penishodet, eller glanspenis som det også blir kalt.

Men det kan også dreie seg om noe som kalles Penile papler, hudfargete små klumper, nupper eller tagger, som anses å være en normal anatomisk variant – altså ingen sykdom. De er ikke farlige eller smittsomme på noen måte, men noen kan synes at det ikke ser bra ut. Penile papler kan fjernes med laser om du føler deg veldig plaget av dem kosmetisk.

Om du oppdager nupper, klumper eller tagger på penis, som du ikke har sett tidligere og vet hva er, kan det være greit å få det undersøkt. Penile papler kan for eksempel forveksles med kjønnsvorter, mollusker eller talgkjertler. Talgkjertler skal ikke fjernes.

Smegma – belegg på penishodet

Noen opplever å få et gulhvitt, seigt stoff som kan lukte litt stramt på penishodet og under forhuden. Dette kalles smegma og er i hovedsak talg som skilles ut fra talgkjertlene for å holde slimhinnen på penishodet myk og fuktig.

Smegma fjernes ved å trekke forhuden godt tilbake og skylle området, gjerne en gang per dag, først og fremst for å fjerne ubehagelig lukt. Overdreven bruk av såpe kan virke mot sin hensikt fordi såpen tørker ut slimhinnen på penishodet og dermed kan du få økt talgproduksjon som igjen gir mer smegma.

Det klør, er rødt eller flasser

Om det begynner å klø på penishodet, slimhinnen blir tørr, rødt og kanskje flasser, er det et tegn på ubalanse. Kanskje har du brukt for sterk eller mye såpe? Forsøk en periode uten såpe, men bare vann, eventuelt parfymefri babyolje, når du vasker deg, så kan problemet være løst.

Slike plager kan også ses i forbindelse med en soppinfeksjon. Sopp regnes ikke som en seksuelt overførbar infeksjon, men om du for eksempel har sex med ei jente som har soppinfeksjon, er det svært vanlig at det merkes på penis etterpå ved at det blir røde små prikker, klør og etter hvert flasser. Ofte går dette tilbake av seg selv etter noen dager, men om plagene er veldig store, kan du få kjøpt en salve mot sopp reseptfritt på apoteket. Har du fast kvinnelig sexpartner, er det viktig at også hun behandler seg for sopp samtidig. Blir det heller ikke bedre av salven, er det lurt å få det undersøkt av en lege.

Det er heller ikke uvanlig at penishodet kan bli rødt og sårt om du onanerer mye og kraftig, eller har mye sex, eventuelt samleie med ny partner. Dette er ikke farlig, og det blir bra igjen om du tar en pause til rødheten og sårheten er borte igjen.

Følsomt penishode?

Penishodet er, hos de fleste gutter, det mest følsomme stedet på kroppen for seksuell stimulering. Det er altså helt naturlig at penishodet er spesielt følsomt. Men hos unge gutter kan penishodet være overfølsomt - så følsomt at det nesten kan være ubehagelig og vondt å stimulere.

De aller fleste vil oppleve at dette bedre seg etterhvert som de blir eldre. Huden på penishode vil etterhvert tåle mer og mer stimulering, og den ubehagelige følelsen vil forsvinne.

Om du synes det er ubehagelig eller vondt når du onanerer, kan du forsøke å bruke glidemiddel eller parfymefri babyolje. Da vil du få en mer glidende og behagelig opplevelse enn om du tar direkte på penishode med tørre fingre - tørr hånd. Du kan eventuelt forsøke å onanere med kondom på penis.

Overfølsomheten blir vanligvis ikke et problem når du skal ha samleie.

Trang forhud

Mange gutter blir født med trang forhud, noe som innebærer at forhuden er vanskelig å trekke tilbake over penishodet. Mens gutter er barn, er som oftest ikke trang forhud noe problem fordi penis har et ”selvrensende system” under forhuden. Men i puberteten forsvinner denne evnen, så gutter må begynne å vaske seg under forhuden ved å dra forhuden tilbake når de dusjer.

Forhuden vil som regel i løpet av puberteten bli vid nok av seg selv, slik at den kan dras tilbake uten problem, også når penis er erigert. Hos noen forblir derimot forhuden så stram selv etter puberteten, at det blir vanskelig med hygiene, og det kan være smertefullt å onanere eller ha sex med andre.

Det er enkelt å gjøre noe med trang forhud, og du trenger bare å ta kontakt med en lege for videre hjelp. Her kan du lese mer om trang forhud.

Når strengen revner

På undersiden av penis - mellom penishodet og penisskaftet, er det en streng som kan være for kort og stram. Det kan føre til at strengen får en rift når du har sex. Det kan være både en skremmende og ubehagelig opplevelse, fordi det er mye blod i en stiv penis og det kan derfor blø en del. Det er ikke farlig, og blødningen vil stoppe av seg selv og strengen vil gro sammen igjen, men det er viktig at du holder penis i ro inntil den er grodd – det gjelder både onanering og samleie. Om dette stadig vekk, bør du kontakte en lege for vurdering.

Krum

Penisen får sin form mens vi er foster, og hvordan penisen din blir, er bestemt allerede før du blir født. Det er ikke uvanlig at penis kan være litt krum eller har en bøy; den kan krumme seg nedover, oppover eller til en av sidene. Den kan ha en sterk bøy eller bare en liten svai. Det finnes like mange ulike peniser som det finnes menn i verden.

Noen ganger kan penis endre form underveis i livet, for eksempel etter en skade eller sykdom i penis. Får penis en så sterk krumming at det er til hinder for å kunne ha et godt seksualliv, bør du kontakte en lege for vurdering.

Lystdråper

Når en gutt blir kåt, kan det komme væske ut av urinrøret - naturens glidemiddel. Det kalles gjerne lystdråper eller precum. Noen gutter produserer mye precum, andre nesten ingenting – begge deler er like normalt.

De kjertlene som produserer precummet heter de "Coverske kjertler" og ligger like foran prostata. Det er greit å vite at precum kan inneholde nok sædceller til at ei jente kan bli gravid. Precum kan også inneholde smitte av en seksuelt overførbar infeksjon.

Kommer det væske ut av urinrøret uten at du er kåt eller at det er urin, kan det være et tegn på kjønnssykdom (soi). Er det mulighet for at du kan være smittet med en soi, bør du ta en sjekk for dette.

 

 

Sæden

Sædvæsken kan være alt fra hvitt eller gult til blank, rennende eller geleaktig og i mengde kommer det ut cirka en spiseskje ved sædutløsningen. Hos noen kommer sæden ut som en sprut, hos andre renner det nærmest bare over.

Sæden kan endre litt på farge, konsistens, lukt og mengde alt etter som hva du drikker og spiser, men det skal ikke være blod i sæden. Oppdager du blod, og det skjer gjentatte ganger, bør du oppsøke en lege.

Våte drømmer og "morrabrød"

Det er ikke uvanlig at gutter kan oppleve å få ufrivillig sædavgang, særlig i puberteten. Dette skjer gjerne i forbindelse med drømmer om natta, og er helt normalt.

Gutter kan også oppleve at de våkner med stiv penis. Dette skjer ikke nødvendigvis fordi du har drømt om sex, men fordi kroppen, i løpet av natta, kontrollerer at alle funksjonene i kroppen er ok. Våkner du akkurat i det kroppen sjekker ut ereksjonsfunksjonen, kan du altså våkne med stiv penis selv om du egentlig ikke er kåt.

Pungen

Grunnen til at pungen befinner seg utenfor kroppen, er fordi testiklene trenger å ha det litt kaldere enn vanlig kroppstemperatur (37 grader), for å kunne produsere sæd av beste kvalitet. Kroppen sørger for riktig ”produksjons-temperatur” ved å heise pungen opp mot kroppen om det er for kaldt eller senke pungen når det er for varmt.

De fleste gutter har erfart såkalt badetiss - etter bading i kaldt vann ligner pungen (og penis) en sviske. Det er fordi kroppen har heist pungen opp mot kroppen slik at testiklene kan hente varme fra lysken. Om du derimot har feber eller du oppholder deg i varme omgivelser, trenger testiklene å kjøles ned og pungen senkes lengst mulig vekk fra den varme kroppen.

I pungen er det to testikler som står for sædcelleproduksjonen. Det finnes en bløt del på testikkelen som kalles bitestikkel. Bitestikkelen fungerer som lager for sædcellene fram til utløsningen. Ved utløsning sendes det ut sædceller fra bitestikkelen gjennom sædlederen, og på veien mot urinrøret blandes sædcellene med væsker fra prostata og sædblæren, og blir til den væsken som kommer ut urinrøret når du har sædutløsning.

Les mer om undersøkelse av testiklene her.

Barbering

Det er grunner til at vi mennesker har hår rundt kjønnsorganene. Det hjelper blant annet kroppen til å kvitte seg med overflødig fukt og varme. I hårsekkene sitter det også nerver som gir ekstra seksuell stimuli ved samleie, og feromoner, et seksuelt stimulerende duftstoff som skilles ut i kjønnsområdet, fester seg til kjønnshåret og sender signaler til partneren din. Alt dette forsvinner ved barbering.

Når en barberer på eller rundt kjønnsorganet kan det komme røde prikker. Dette er som oftest irriterte hårsekker. Det kan også oppstå betennelse i hårsekkene slik at det kommer puss ut fra dem som fra en kvise. Noen kan reagere på barberskummet, hårfjerningskrem eller voksen som benyttes. Det er derfor viktig å være nøye på hygienen før barbering, og at utstyret blir godt rengjort mellom hver barbering. Det er ikke anbefalt å bruke hårfjerningskrem, da kremen kan irritere slimhinnen. Skyll området grundig med lunkent vann etter hårfjerningen og unngå såpe.

Hvis du plages av røde prikker og betente hårsekker i forbindelse med barbering, er det kanskje like godt å la hårene få være der. Et alternativ er å stusse området uten å fjerne håret helt.

Nyt og ha glede

Det finnes som sagt peniser i alle størrelser og fasonger, som kan skape små eller større bekymringer. Men det viktigste du kan gjøre når du har en penis som gir deg seksuell nytelse, er å glede deg over dette.

Nytelsen både for deg selv og en eventuell partner kan ikke måles opp mot størrelsen på penis. Det er tenningen og spenningen du føler, og kjemien mellom deg og en partner som teller. Det er det aller viktigste!

Skrevet av:
Sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no
Sist oppdatert:
08.01.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Jeg fikk noen små røde prikker på penishodet.
Hei gutt 18 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Ut i fra beskrivelsen du gir, kan det minne om en soppinfeksjon. Da hjelper deg ikke med Vitapan.D...
Jeg er litt rød på penishodet, og det klør litt. Ligger ett lite hvitt lag på penishodet, vasker de vekk, men kommer tilbake etter noen dager.. Va kan dette være? 
Hei, og takk for t du skriver til ung.no!   Plagene dine på penis er nok ingen kjønnsykdom. Det røde, og at det klør kan handle om at du har b...
Kan man bli gravid av precum?
Hei gutt (13) Så flott at du er nysgjerrig og ønsker svar på man kan bli gravid av precum.Hva er precum?Mange blir våte på tuppen av penis når ...
Har intens kløe på pungen?
Hei Takk for at du skriver til oss. Kløe på pungen er veldig vanlig. Her er noen vanlig årsaker. Dette svaret er hentet fra en av legene i ung.no...
Sår hud på penis etter sex. Hvorfor bli penis sår?
Hei Takk for spørsmål. Når en har flere samleier i løpet av kort tid, er det normalt at huden blir sår. Dette skjer pga friksjon. Huden tåler e...
Jeg har små hvite prikker under penis hodet.
Hei gutt 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det du bekriver høres ut som talgkjertler, eller spicula glandis. Det er normalt, og er noe alle...
Hvordan bli kvitt balanitt?
Hei!   Behandling av balanitt (betennelse på penishodet) kommer an på hva årsaken er: Sopp, bakterier, herpes, hudsykdommer eller annet. For å ...
Sår på penis.
Hei  Du har et sår på penis, som ikke gror, og også et hvitt belegg der som lar seg vaske bort.  Dette kan ha flere årsaker. Det kan f eks væ...
Jeg har fått små sår/rift på undersiden av forhuden.
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Du forteller om sprekker/rifter under forhuden. Det er ikke uvanlig å få slike rifter ved seksuell a...
Har begynt å klø i penis, kan det være noe kjønnssykdom?
Hei Takk for at du skriver til oss i Ung.no, gutt 16 år. Det kan være mange grunner til at du opplever kløe i penis og i området rundt. Det er g...
Penis har fått blåmerke og er hoven, hva har skjedd?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Det som mest sannsynlig har skjedd, er at det har røket et blodkar da du hadde sex. Du skriver at forhud...
Hvit gugge under forhuden.
Hei gutt 15 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det du beskriver høres ut som et fettstoff som kalles for smegma, og det er noe alle gutter har u...
14 år sex med over 20. Vondt når penis stikkes inn i vagina. 11 ok med sex?
Hei Takk for at du kontakter Ung.no. Du skriver ikke om det alltid har vært smertefullt å stikke penis inn i vagina. Har det vært det kan det ha sa...
Hvordan måle penisstørrelsen ?
Hei Takk for spørsmål.  Penis vokser litt i rykk og napp i puberteten, og det er individuelt når den begynner å vokse og når den er ferdig utvok...
Tørr hud penis hodet
Hei gutt,   det er ikke uvanlig å få tørr hud på penishodet. Det kan skyldes at du har vært flink til å vaske og brukt såpe. Det kan tørke ...
Hvorfor svir det når man tisser etter at man har kommet?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Det er ikke så uvanlig at det kan svi noe i urinrørstuppen etter sædavgang. Sæden inneholder stoffer...
Har hvite prikker og flass på penishodet. Det klør. Hva kan det være?
Hei Du har helt rett i at det er mulig å ha for god hygiene også. Det skal holde å skylle en gang om dagen med vann under forhuden og på glans. V...
Jeg har kløe på penis og mye hvitt belegg, hva kan det være?
Hei gutt 17 år. Takk for at du kontakter Ung.no. Hva dine plager fra underlivet skyldes kan jeg dessverre ikke si med sikkerhet. For å få en sikk...
Typen min har en rift på penis som rivner hver gang vi har sex, hva skal vi gjøre?
Hei jente 20! Takk for spørsmål. I spørsmålet ditt, beskriver du et problem som er ganske vanlig blant gutter og menn; strengen er for stram og ...
Se alle