Hva er normalt for deg?

Gjør deg godt kjent med din egen kropp og kjønnsorganene dine. Legg merke til hvordan penis, penishodet og pungen er til vanlig, for på den måten å vite hva som er normalt for deg og du vil lettere skjønne når noe er galt. Utviklingen og forandringen som skjer gradvis gjennom ungdomstiden med penis, er oftest helt normal – penisen vil og skal endre seg! Men plutselige endringer og særlig endringer som gir plager, kan tyde på at noe ikke er som det skal være.

Nupper, klumper og tagger

Det er ikke uvanlig å ha små nupper, tagger eller klumper langs kanten av penishodet. Dette er som oftest kjertler som produserer talg og har som oppgave å smøre slimhinnene på penishodet, eller glans penis som det også blir kalt.

Men det kan også dreie seg om noe som kalles Penile papler, hudfargete små klumper, nupper eller tagger, som anses å være en normal anatomisk variant – altså ingen sykdom. De er ikke farlige eller smittsomme på noen måte, men noen kan synes at det ikke ser bra ut. Penile papler kan fjernes med laser om du føler deg veldig plaget av dem kosmetisk.

Om du oppdager nupper, klumper eller tagger på penis, som du ikke har sett tidligere og vet hva er, kan det være greit å få det undersøkt. Penile papler kan for eksempel forveksles med kjønnsvorter, mollusker eller talgkjertler. Talgkjertler skal ikke fjernes.

Smegma – belegg på penishodet

Mange opplever å få et gulhvitt, seigt stoff som kan lukte litt stramt på penishodet og under forhuden. Dette kalles smegma og er i hovedsak talg som skilles ut fra talgkjertlene for å holde slimhinnen på penishodet myk og fuktig.

Smegma fjernes ved å trekke forhuden godt tilbake og skylle området, gjerne en gang per dag, først og fremst for å fjerne ubehagelig lukt. Overdreven bruk av såpe kan virke mot sin hensikt fordi såpen tørker ut slimhinnen på penishodet og dermed kan du få økt talgproduksjon som igjen gir mer smegma.

Det klør, er rødt eller flasser

Om det begynner å klø på penishodet, slimhinnen blir tørr, rød og kanskje flasser, er det et tegn på ubalanse. Kanskje har du brukt for sterk eller mye såpe? Forsøk en periode uten såpe, men bare vann, eventuelt parfymefri babyolje, når du vasker deg, så kan problemet være løst.

Slike plager kan også ses i forbindelse med en soppinfeksjon. Sopp regnes ikke som en seksuelt overførbar infeksjon, men om du for eksempel har sex med ei jente som har soppinfeksjon, er det vanlig at det merkes på penis etterpå ved at det blir røde små prikker, klør og etter hvert flasser. Ofte går dette tilbake av seg selv etter noen dager, men om plagene er veldig store, kan du få kjøpt en salve mot sopp reseptfritt på apoteket. Har du fast kvinnelig sexpartner, er det viktig at også hun behandler seg for sopp samtidig. Blir det heller ikke bedre av salven, er det lurt å få det undersøkt av en lege.

Det er heller ikke uvanlig at penishodet kan bli rødt og sårt om du onanerer mye og kraftig, eller har mye sex, eventuelt samleie med ny partner. Dette er ikke farlig, og det blir bra igjen om du tar en pause til rødheten og sårheten er borte igjen.

Følsomt penishode?

Penishodet er, hos de fleste gutter, det mest følsomme stedet på kroppen og gir nytelse ved seksuell stimulering. Det er altså helt naturlig at penishodet er spesielt følsomt. Men hos unge gutter kan penishodet være overfølsomt - så følsomt at det nesten kan være ubehagelig og vondt å stimulere.

De aller fleste vil oppleve at dette bedre seg etterhvert som de blir eldre. Huden på penishode vil etterhvert tåle mer og mer stimulering, og den ubehagelige følelsen vil forsvinne.

Om du synes det er ubehagelig eller vondt når du onanerer, kan du forsøke å bruke glidemiddel eller parfymefri babyolje. Da vil du få en mer glidende og behagelig opplevelse enn om du tar direkte på penishode med tørre fingre - tørr hånd. Du kan eventuelt forsøke å onanere med kondom på penis.

Overfølsomheten blir vanligvis ikke et problem når du skal ha samleie.

Trang forhud

Mange gutter blir født med trang forhud, noe som innebærer at forhuden er vanskelig å trekke tilbake over penishodet. Mens gutter er barn, er som oftest ikke trang forhud noe problem fordi penis har et ”selvrensende system” under forhuden. Men i puberteten forsvinner denne evnen, så gutter må begynne å vaske seg under forhuden ved å dra forhuden tilbake når de dusjer.

Forhuden vil som regel i løpet av puberteten bli vid nok av seg selv, slik at den kan dras tilbake uten problem, også når penis er erigert. Hos noen forblir derimot forhuden så stram selv etter puberteten, at det blir vanskelig med hygiene, og det kan være smertefullt å onanere eller ha sex med andre.

Det er enkelt å gjøre noe med trang forhud, og du trenger bare å ta kontakt med en lege for videre hjelp.

Når strengen revner

På undersiden av penis - mellom penishodet og penisskaftet, er det en streng som kan være for kort og stram. Det kan føre til at strengen får en rift når du har sex. Det kan være både en skremmende og ubehagelig opplevelse, fordi det er mye blod i en stiv penis og det kan derfor blø en del. Det er ikke farlig, og blødningen vil stoppe av seg selv og strengen vil gro sammen igjen, men det er viktig at du holder penis i ro inntil den er grodd – det gjelder både onanering og samleie. Om dette stadig vekk, bør du kontakte en lege for vurdering.

Krum

Penisen får sin form mens vi er foster, og hvordan penisen din blir, er bestemt allerede før du blir født. Det er ikke uvanlig at penis kan være litt krum eller har en bøy; den kan krumme seg nedover, oppover eller til en av sidene. Den kan ha en sterk bøy eller bare en liten svai. Det finnes like mange ulike peniser som det finnes menn i verden.

Noen ganger kan penis endre form underveis i livet, for eksempel etter en skade eller sykdom i penis. Får penis en så sterk krumming at det er til hinder for å kunne ha et godt seksualliv, bør du kontakte en lege for vurdering.

Lystdråper eller utflod

Når en gutt blir kåt, kan det komme væske ut av urinrøret - naturens glidemiddel. Det kalles gjerne lystdråper eller precum. Noen gutter produserer mye precum, andre nesten ingenting – begge deler er like normalt.

De kjertlene som produserer precummet heter de "Coverske kjertler" og ligger like foran prostata. Det er greit å vite at precum kan inneholde nok sædceller til at ei jente kan bli gravid. Precum kan også inneholde smitte av en seksuelt overførbar infeksjon.

Kommer det væske ut av urinrøret uten at du er kåt eller at det er urin, kan det være et tegn på kjønnssykdom (soi). Er det mulighet for at du kan være smittet med en soi, bør du ta en sjekk for dette.

 

 

Sæden

Sædvæsken kan være alt fra hvitt eller gult til blank, rennende eller geleaktig og i mengde kommer det ut cirka en spiseskje ved sædutløsningen. Hos noen kommer sæden ut som en sprut, hos andre renner det nærmest bare over.

Sæden kan endre litt på farge, konsistens, lukt og mengde alt etter som hva du drikker og spiser, men det skal ikke være blod i sæden. Oppdager du blod, og det skjer gjentatte ganger, bør du oppsøke en lege.

Våte drømmer og "morrabrød"

Det er ikke uvanlig at gutter kan oppleve å få ufrivillig sædavgang, særlig i puberteten. Dette skjer gjerne i forbindelse med drømmer om natta, og er helt normalt.

Gutter kan også oppleve at de våkner med stiv penis. Dette skjer ikke nødvendigvis fordi du har drømt om sex, men fordi kroppen, i løpet av natta, kontrollerer at alle funksjonene i kroppen er ok. Våkner du akkurat i det kroppen sjekker ut ereksjonsfunksjonen, kan du altså våkne med stiv penis selv om du egentlig ikke er kåt.

Pungen

Grunnen til at pungen befinner seg utenfor kroppen, er fordi testiklene trenger å ha det litt kaldere enn vanlig kroppstemperatur (37 grader), for å kunne produsere sæd av beste kvalitet. Kroppen sørger for riktig ”produksjons-temperatur” ved å heise pungen opp mot kroppen om det er for kaldt eller senke pungen når det er for varmt.

De fleste gutter har erfart såkalt badetiss - etter bading i kaldt vann skrumper penis og pungen veldig inn. Det er fordi kroppen har heist pungen opp mot kroppen slik at testiklene kan hente varme fra lysken. Om du derimot har feber eller du oppholder deg i varme omgivelser, trenger testiklene å kjøles ned og pungen senkes lengst mulig vekk fra den varme kroppen.

I pungen er det to testikler som står for sædcelleproduksjonen. Det finnes en bløt del på testikkelen som kalles bitestikkel. Bitestikkelen fungerer som lager for sædcellene fram til utløsningen. Ved utløsning sendes det ut sædceller fra bitestikkelen gjennom sædlederen, og på veien mot urinrøret blandes sædcellene med væsker fra prostata og sædblæren, og blir til den væsken som kommer ut urinrøret når du har sædutløsning.

Les mer om undersøkelse av testiklene her.

Barbering

Det er grunner til at vi mennesker har hår rundt kjønnsorganene. Det hjelper blant annet kroppen til å kvitte seg med overflødig fukt og varme. I hårsekkene sitter det også nerver som gir ekstra seksuell stimuli ved samleie, og feromoner, et seksuelt stimulerende duftstoff som skilles ut i kjønnsområdet, fester seg til kjønnshåret og sender signaler til partneren din. Alt dette forsvinner ved barbering.

Når en barberer på eller rundt kjønnsorganet kan det komme røde prikker. Dette er som oftest irriterte hårsekker. Det kan også oppstå betennelse i hårsekkene slik at det kommer puss ut fra dem som fra en kvise. Noen kan reagere på barberskummet, hårfjerningskrem eller voksen som benyttes. Det er derfor viktig å være nøye på hygienen før barbering, og at utstyret blir godt rengjort mellom hver barbering. Det er ikke anbefalt å bruke hårfjerningskrem, da kremen kan irritere slimhinnen. Skyll området grundig med lunkent vann etter hårfjerningen og unngå såpe.

Hvis du plages av røde prikker og betente hårsekker i forbindelse med barbering, er det kanskje like godt å la hårene få være der. Et alternativ er å stusse området uten å fjerne håret helt.

størrelsen

Det finnes som sagt peniser i alle størrelser og fasonger, som kan skape små eller større bekymringer. Men det viktigste du kan gjøre når du har en penis som gir deg seksuell nytelse, er å glede deg over dette.

Nytelsen både for deg selv og en eventuell partner kan ikke måles opp mot størrelsen på penis. Det er tenningen og spenningen du føler, og kjemien mellom deg og en partner som teller. Det er det aller viktigste!

Nyt og ha glede

Har du plager eller bekymringer for noe med kjønnsorganet ditt, kan nytelsen og gleden bli litt redusert. Finn ut av det som bekymrer deg, så kommer gleden og nytelsen tilbake!