Kjønnsorganet er ulikt fra kvinne til kvinne. Det er like mange varianter av det som det finnes kvinner på jorden. Det er like forskjellig fra person til person som for eksempel nesene eller ørene våre.

Fitte

Ordet "fitta" brukes noe som alterativ til ordene skjeden/vaginaen, men brukes også som en samlebetegnelse på hele kjønnsorganet. Fitte er et gammelt ord. Ordets opprinnelse er usikker, men det kan ha sammenheng med fit/fidje, eng ved vann; vått, myrlendt gress. Det kan også ha sin opprinnelse i fidje/fitje, bergsprekk, revne i fjell, visstnok fra gammelnorsk. Ordet har antagelig blitt brukt på en litt poetisk måte opprinnelig og ikke som et litt belastet ord, slik det kan oppfattes i noen sammenhenger nå. Fitte er et flott og beskrivende ord for det kvinnelige kjønnsorgan.

Vulva

Vulva er den synlige delen av kvinners kjønnsorgan. Vulva består av ytre og indre kjønnslepper, klitorishodet, urinrør- og skjedeåpningen.

Lær mer på vulva.no

FAKTA

Vet du egentlig hvordan ditt kjønnsorgan ser ut? Siden det er plassert slik det er, og dermed er vanskelig å se ordentlig, kan det være lurt å bruke et speil.

Kjønnslepper

De fire kjønnsleppene er en del av vulva. De beskrives ofte som ytre eller indre kjønnslepper. De ytre, eller ytterste, kjønnsleppene er utvendig dekket av vanlig hud med hår på. De tåler dermed mer enn de innerste kjønnsleppene, som består av tynne fuktige slimhinner.

Det er stor variasjon på størrelsen og utseende på kjønnslepper. Noen har store ytterst og små innerst – andre har motsatt, noe som kan gjøre at de innerste kjønnsleppene henger nedenfor de ytterste og er godt synlig. Det er heller ikke uvanlig at kjønnsleppene har ulik størrelse fra side til side – du kan altså ha en liten og en stor kjønnsleppe enten det er de ytterste eller innerste.

Klitoris

Der de innerste kjønnsleppene møtes foran, finnes klitoris som er et veldig følsomt organ. Bare en liten del av klitoris synes på utsiden av kroppen, og kalles klitoristuppen. Tuppen henger sammen med resten av klitoris som vi ikke kan se, men som kan være opp mot 10 cm lang, og strekker seg litt innover før den bøyer seg bakover mot endetarmsåpningen. Rett før urinrøret og skjeden, deler klitoris seg i to deler som fortsetter på hver side av skjeden og urinrørsåpningen. Dermed kan klitoris stimuleres både på tuppen, men også via bevegelse i skjedeåpningen.

Tuppen på klitoris har mange nerveender på samme måte som tuppen på en penis, men faktisk mange flere – det er dette som gjør den så følsom for stimulering.

Klitoris har også en forhud, eller en kappe som ligger over og beskytter den. Det ser også litt forskjellig ut fra person til person. Når en stimulerer på eller rundt klitoris så vil forhuden bevege seg fram og tilbake, og du kan få nytelse og orgasmer av det. Klitoris har som eneste funksjon å skape seksuell lyst og nytelse.

Vagina

Vaginaen eller skjeden er omtrent 10 cm lang. Øverst i skjeden kan de fleste kjenne en hard klump. Dette er livmortappen, inngangen til livmoren. Det er de ytterste 2-4 cm av skjeden som er mest mottagelig for seksuelt stimuli.

Noen tenker på skjeden som en åpen kanal som kan bli mer og mer utvidet, men slik er det ikke. Til vanlig er skjeden en sammenklappet kanal der slimhinnene ligger mot hverandre. Når du blir opphisset og kåt, strømmer det store mengder blod til kjønnsorganet. Klitoris og kjønnsleppene svulmer opp og blir mørkere i farge. Skjeden trekker seg innover i kroppen, slik at den blir lengre. Etterhvert blir skjedeveggen smurt med lubrikasjon slik at den er våt og fuktig, og den blir mer åpen, elastisk og utvidet nok til å romme det som føres inn, enten det er en finger, penis eller en dildo.

Skjeden har en enorm elastisitet for å kunne utvide seg nok for eksempel når den skal fungere som fødselskanal.

På fremre skjedevegg (mot magen), ca 2-4 cm inn i skjeden har mange jenter et spesielt følsomt område som også kalles g-punktet. Dette området er sannsynligvis delingspunktet på klitoris. Den eneste oppgaven dette området har, er å øke den seksuelle nytelsen. Veggene i skjeden kan kjennes litt ruglete.

Skjedekransen

Skjedekransen (tidligere kalt “jomfruhinnen”) er forbundet med mange myter og misoppfatninger. Den oppfatningen som mange har, er at dette er en hinne som dekker skjedeåpningen og som ødelegges første gang man har samleie med en penis inn i skjeden (penetrering). Dette er ikke riktig.

Jenter har en slimhinnefold som danner en krans et par cm innenfor skjedeinngangen og markerer overgangen inn til selve skjeden. Åpningen i skjedekransen kan variere i størrelse, men den er elastisk og kan tøyes betydelig uten at slimhinnen ødelegges.

Ingen vet helt sikkert hvilken funksjon skjedekransen har. Noen antar at den er en rest fra fosterstadiet.

Mange får ingen blødning første gang de har samleie eller andre former for penetrerende sex. Det kan imidlertid oppstå smårifter i skjedekransen som kan føre til en liten blødning.

Det kan være andre grunner til at det blør, som at du ikke er kåt nok eller fuktig nok i skjeden. Det kan også skyldes at en er nervøs eller strammer musklene i bekkenet. Blødningen vil i slike tilfeller stammer fra slimhinnene i skjeden og ikke komme av at "jomfruhinna sprekker", slik noen prater om.

Skjedekransen og åpningen i den, blir strukket og tøyd i forbindelse med innsetting av tampong, onanering eller penetrerende sex. Hvordan dette føles første gang det skjer, vil variere fra jente til jente. For mange vil det skje uten problemer, men hos enkelte er det forbundet med ubehag og/eller smerte. I noen tilfeller kan skjedekransen være så stram at det blir vanskelig å føre noe inn.

Om det fortsetter å være vanskelig og smertefullt, vil en legeundersøkelse kunne avgjøre om åpningen er så liten/ trang at den må utvides med et lite inngrep, eller om det er andre årsaker til smertene.

Nyt og ha glede

Om du tenker at det er noe galt med ditt kjønnsorgan eller at det ser veldig rart ut; - Det er laget et helt veggbilde med gipsavstøpninger av vulvaen til hundrevis av ulike kvinner – og alle er like normale! Her kan du se hvor forskjellige kvinner kan se ut.

Det finnes som sagt vulvaer i alle størrelser, farger og fasonger.

Det viktigste du kan gjøre når du har et kjønnsorgan som gir deg seksuell nytelse, er å glede deg over dette og være stolt av det akkurat som det er.

Nytelsen både for deg selv og en eventuell partner kan ikke måles opp mot hvordan kjønnslepper eller hele kjønnsorganet ser ut. Det er tenningen og spenningen du føler som teller og evt. kjemien mellom dere hvis du har sex med en partner.