Det er kanskje ikke så rart at så mange er misfornøyd og tror at det er noe galt med kjønnsorganet sitt siden det brukes betegnelser som indre og ytre, små og store, og det ikke stemmer med slik du ser ut? Det ville kanskje vært bedre om vi omtalte dem som de innerste og ytterste kjønnsleppene – for slik er det i alle fall hos de fleste.

Bruk speil!

Vet du egentlig hvordan ditt kjønnsorgan ser ut? Siden det er plassert slik det er, og dermed er vanskelig å se ordentlig, kan det være lurt å bruke et speil.

Vulva (det ytre kjønnsorganet – det man ser) er ulikt fra kvinne til kvinne. Det er like mange varianter av det som det finnes kvinner på jorden. Det er like forskjellig fra person til person som for eksempel nesene eller ørene våre.

Lær mer på vulva.no

Kjønnslepper

Jenter blir født med totalt fire kjønnslepper. De ytterste kjønnsleppene er utvendig dekket av vanlig hud med hår på. De tåler dermed mer enn de innerste kjønnsleppene, som består av tynne fuktige slimhinner.

Det er stor variasjon på størrelsen på kjønnslepper. Noen har store ytterst og små innerst – andre har motsatt, noe som kan gjøre at de innerste kjønnsleppene henger nedenfor de ytterste og er godt synlig. Det er heller ikke uvanlig at kjønnsleppene har ulik størrelse fra side til side – du kan altså ha en liten og en stor kjønnsleppe enten det er de ytterste eller innerste.

Klitoris

Der de innerste kjønnsleppene møtes foran, finnes klitoris, som er et meget følsomt organ. Bare en liten del av klitoris synes på utsiden av kroppen, og kalles klitoristuppen. Klitoris kan være opp mot 10 cm lang, og strekker seg litt innover før den bøyer seg bakover mot endetarmsåpningen. Rett før urinrøret og skjeden, deler klitoris seg i to bein som fortsetter på hver side av skjeden og urinrørsåpningen. Dermed kan klitoris stimuleres både på tuppen, men også via bevegelse i skjedeåpningen.

Tuppen på klitoris har mange nerveender på samme måte som tuppen på en penis, men faktisk mange flere – det er dette som gjør den så følsom for stimulering.

Klitoris har også en forhud, eller en kappe som ligger over og beskytter den. Når en stimulerer på eller rundt klitoris så vil forhuden bevege seg fram og tilbake, og du kan få nytelse og orgasmer av det. Klitoris har som eneste funksjon å skape seksuell lyst.

Skjeden

Skjeden er omtrent 10 cm lang. Øverst i skjeden kan de fleste kjenne en hard klump – dette er livmortappen - inngangen til livmoren. Det er de ytterste 2 – 4 cm av skjeden som er mest mottagelig for seksuelt stimuli.

Noen tenker på skjeden som en åpen kanal som kan bli mer og mer utvidet, men slik er det ikke. Skjeden er skapt med en enorm elastisitet for å kunne utvide seg nok for eksempel når den skal fungere som fødselskanal.

Til vanlig er skjeden en sammenklappet kanal der slimhinnene ligger mot hverandre. Når du blir opphisset og kåt, strømmer det store mengder blod til kjønnsorganet. Klitoris og kjønnsleppene svulmer opp og blir mørkere i farge. Skjeden trekker seg innover i kroppen, slik at den blir lengre. Etterhvert blir skjedeveggen smurt med lubrikasjon slik at den er våt og fuktig, og den blir mer åpen og elastisk. Skjeden utvider seg så mye som det behøves for å romme det som føres inn, enten det er en finger, penis eller en dildo.

På fremre skjedevegg (mot magen), ca 2-4 cm inn i skjeden har mange jenter et spesielt følsomt område som også kalles g-punktet. Dette området er sannsynligvis delingspunktet på klitoris. Den eneste oppgaven dette området har, er å øke den seksuelle nytelsen.

Skjedekransen

Skjedekransen (tidligere kalt “jomfruhinnen”) er forbundet med mange myter og misoppfatninger. Den oppfatningen som mange har, er at dette er en hinne som dekker skjedeåpningen og som ødelegges første gang man har samleie med en penis inn i skjeden (penetrering). Dette er ikke riktig.

Jenter har en slimhinnefold som danner en krans et par cm innenfor skjedeinngangen og markerer overgangen inn til selve skjeden. Åpningen i skjedekransen kan variere i størrelse., men den er elastisk og kan tøyes betydelig uten at slimhinnen ødelegges.

Ingen vet helt sikkert hvilken funksjon skjedekransen har. Noen antar at den er en rest fra fosterstadiet.

Mange får ingen blødning første gang de har samleie eller andre former for penetrerende sex. Det kan imidlertid oppstå smårifter i skjedekransen som kan føre til en liten blødning.

Det kan være andre grunner til at det blør, som at du ikke er kåt nok eller fuktig nok i skjeden. Det kan også skyldes at en er nervøs eller strammer musklene i bekkenet. Blødningen vil i slike tilfeller stammer fra slimhinnene i skjeden - ikke fra skjedekransen.

Skjedekransen og åpningen i den, blir strukket og tøyd i forbindelse med innsetting av tampong, onanering eller penetrerende sex. Hvordan dette føles første gang det skjer, vil variere fra jente til jente. For mange vil det skje uten problemer, men hos enkelte er det forbundet med ubehag og/eller smerte. I noen tilfeller kan skjedekransen være så stram at det blir vanskelig å føre noe inn.

Om det fortsetter å være vanskelig og smertefullt, vil en legeundersøkelse kunne avgjøre om åpningen er så liten/ trang at den må utvides med et lite inngrep, eller om det er andre årsaker til smertene.

Nyt og ha glede

Om du tenker at det er noe galt med ditt kjønnsorgan eller at det ser veldig rart ut; - Det er laget et helt veggbilde med gipsavstøpninger av vulvaen til hundrevis av ulike kvinner – og alle er like normale! Her kan du se hvor forskjellige kvinner kan se ut.

Det finnes som sagt vulvaer i alle størrelser, farger og fasonger, som kan skape små eller større bekymringer. Men det viktigste du kan gjøre når du har et kjønnsorgan som gir deg seksuell nytelse, er å glede deg over dette.

Nytelsen både for deg selv og en eventuell partner kan ikke måles opp mot hvordan kjønnslepper eller hele kjønnsorganet ser ut. Det er tenningen og spenningen du føler, og kjemien mellom deg og en partner som teller. Det er det aller viktigste!