Sexologen/helsesykepleier svarer:

Vanlig fenomen

Det du opplevde er et vanlig fenomen: Når det virkelig gjelder, kommer ikke ereksjonen, den svikter eller man klarer ikke å få orgasme/sædavgang.

Hvis man stresser eller får en følelse av at man må prestere, forstyrres de seksuelle tankene, og ereksjonen svikter. Hvis man får prestasjonsangst eller opplever stress sitter det i hodet og ikke i penis. Du har en helt flott penis! Tankene blokkerer lystsignalene som går fra hjerne til penis. Vi er også lagd slik at stresshormonene dominerer over de hormonene som gir tenning. Når stresstankene og stresshormoner tar styringa, stopper tenningen og ereksjonen kommer ikke, avtar eller man får ikke orgasme/sædavgang.

Opprettholde tenning og redusere stress

Det er altså om å gjøre å opprettholde seksuell tenning og redusere stress. Noen gjør dette ved å tenke på det de fantaserer om når de onanerer. Andre opprettholder den seksuelle tenningen ved å la seg visuelt og emosjonelt stimulere av partneren (tenke på at det skjer), med fokus på det de finner sexy. Mange tenner på at partneren er kåt. Det gir selvbekreftelse.

 

 

Hvis man skal ha sex med en man ikke er i et forhold til, kan man kanskje føle mer usikkerhet, stress eller føle at man må prestere. For andre er det omvendt, det går helt greit med en tilfeldig partner, men hvis de skal ha sex med de har følelser for, kan stresset eller prestasjonsangsten komme.

Neste gang kan du kanskje si noe om dette på forhånd. Si at dette bare handler skjer på grunn av litt stress og ikke fordi du ikke er kåt. Da er det åpent mellom dere, og du vet at du slipper å prestere eller stresse med dette.

Gi partneren noe annet først -flytt fokus

Kanskje kan du kose med og "gi partneren orgasme" ved bruk av finger/fingre/hånd/munn? Da er partneren "ferdig", og så kan det være din tur. Det at det står anførselstegn rundt; "gi orgasme", er fordi enhver er ansvarlig for egne orgasmer, også når man har sex med en annen person. Ved gjensidig onani, hvis partneren ikke treffer ytre klitoris/holder for slapt rundt penis eller andre ting, er det opp til den andre å si noe om dette, slik at en får mulighet til å få orgasme.

Hvis dere skal ha en form for samleie, i skjeden eller analt, er det mange par som bruker lang tid før de kommer dit. Mange lærer seg å stimulere hverandres kjønn til orgasme, før de har samleie. Da blir de trygge på seg selv sammen med den andre, de vet hva den andre liker og nyter og den andre vet hva en selv liker og nyter.

Hvis kondom gir stress

Det å sette på kondom kan gjøre at en mister fokus på seksualiteten og at ereksjonen kan forsvinne. Ta kondomet ut av pakken og legg det med tuppen opp. Avtal at partneren kan onanere deg, samtidig som den setter på kondomet. Avtal stilling på forhånd, da sparer dere tid og det kan gi trygghet og ro til å "prestere".

Hjelp å få

Hvis det er et problem med ereksjon over tid, kan det også øke stresset mer og det kan bli litt ond sirkel. Det viktigste er å jobbe med å gi seg selv selvtillit og minne seg om at dette handler om tanker/stress og ikke "dårlig evne" og prøve ut det vi har gitt råd om over og i artikkel under. Det er også en mulighet å prate med en lege på helsestasjon for ungdom eller fastlegen for å vurdere om det kan være nødvendig med medikamentell hjelp en liten periode for å komme på rett spor igjen.

Minn deg om:

Du er en flott, ung mann i din beste alder. Stol på deg selv og ta kontroll over stresset, skritt for skritt.