Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Trist jente (colourbox.com) #ikkegreit #ikkehemmelig
Trist jente (colourbox.com) #ikkegreit #ikkehemmelig

A-Å

Slik takler du stress
Tenåring holder ei stor rund klokke foran ansiktet sitt. (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Hvordan sette inn en tampong?
Tampong (colourbox.com)

Det kan ta litt tid før man finner ut hvordan man skal sette inn en tampong. Noen tror at skjeden er for trang, men det er den ikke. Skjeden er svært tøyelig. Tenk bare på at det er mulig at en baby kan komme ut den veien.

Musikk "på hjernen"
Musikk på hjernen (colourbox.com)

Du har sikkert opplevd det: En melodi bare fortsetter å surre i hodet ditt. Du husker ikke nødvendigvis at du hørte den først, heller, før den bare er igang og kommer igjen og igjen. Psykolog Andreas Vikan Seljeseth forteller litt om fenomenet.

Rødming
Jente rødmer (colourbox.com)

Er du redd for å rødme når du skal snakke høyt i klassen eller når en du liker ser på deg? Gruer du deg til situasjoner fordi du tenker at andre sikkert vil se at du rødmer? Mange bekymrer seg for at de rødmer lett.

Trang forhud
Boxershorts (colourbox.com)

Trang forhud er noen ganger et problem for gutter. Noen har hatt problemer med det og blitt operert når de er små, mens andre opplever dette når de kommer i pubertet.

Kviser
Kviser (colourbox.com)

Nesten alle unge får kviser på et eller annet tidspunkt, men hvorfor får vi dem? Og hva kan du gjøre for å bli kvitt dem? Her får du svarene.

Bind, tampong eller mensenkopp
Tampong (colourbox.com)

Mange stiller oss spørsmål om hvordan de skal bruke tampong, hvor ofte bind skal skriftes, hvilke størrelse man skal bruke og så videre. Her skal vi prøve å gi deg svar som kan være til praktisk nytte.

Svette
Svette

Når kjønnshormonene begynner å øke på i puberteten, er en av følgene også at man svetter mer og at svetten lukter litt mer. Det er spesielt testosteronet, det mannlige kjønnshormonet som påvirker svettelukten.

Dårlig ånde
Puster

Det hjelper lite å være storsjarmør hvis ånden er dårlig... Mange er plaget av vond lukt fra munnen i perioder, men de fleste kan gjøre noe med det.

Går du i søvne?
Føtter (colourbox.com)

Gå i søvne, eller somnambulisme som det heter på fagspråket, er spesielt vanlig i ung alder. 20-30% av befolkningen har gått i søvne minst en gang i løpet av livet. Rundt 3-4% av alle barn går regelmessige i søvne. De fleste barn/unge som går i søvne slutter med det før de er 15 år gamle.

Stamming
munn (colourbox.com)

Får du ikke fram ordene? Går snakkingen i stå? Gruer du deg for å innlede en samtale med andre, -for ikke å snakke om å ta ordet i en forsamling? Du er ikke alene. Ca 40.000 nordmenn har taleflytproblemer, eller stamming, som vi til daglig kaller det.