Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for you - #ikkegreit
No nudes for you - #ikkegreit

A-Å

- Jeg har kjæreste i Norge, men moren min vil at jeg skal gifte meg med en slekntning

Hva kan du bestemme selv?
SØK HJELP: Hvis du er redd for å bli giftet mot din vilje, kan det være en stor risiko å reise ut av Norge. Det kan være vanskelig å hjelpe deg i utlandet, så det er viktig at du søker hjelp før du skal dra.

Jeg vet at foreldrene mine ikke tillater at jeg har kjæreste. Moren min har i flere år snakket om at jeg skal gifte meg med en slektning i mine foreldres hjemland. Hele familien skal dit på ferie. Hva kan jeg gjøre?

Offentlig og kvalitetssikret
Hva kan du bestemme selv?
SØK HJELP: Hvis du er redd for å bli giftet mot din vilje, kan det være en stor risiko å reise ut av Norge. Det kan være vanskelig å hjelpe deg i utlandet, så det er viktig at du søker hjelp før du skal dra.

Det er mange spørsmål som kan komme i en slik situasjon.

Hvilke planer har foreldrene dine? Har de funnet ut at du har kjæreste? Har de tenkt at du skal gifte seg nå? Det kan for mange være vanskelig å spørre foreldrene direkte. Mange ungdom tenker mye og sliter med å konsentrere seg om skolearbeidet. Noen sover dårlig og er ofte trist. Men det er ikke slik at man skal bli tvunget til å gifte seg med noen.

Hvis du er redd for å bli gift mot din vilje under ferie i utlandet, bør du prøve å unngå å reise. Det kan være vanskelig for norske myndigheter å hjelpe deg.

Hvem kan hjelpe deg?

Det er mange som kan hjelpe deg om du er i en vanskelig situasjon hjemme. Du kan ta en mail, sende et anonymt spørsmål eller ringe noen som kan gi deg gode råd. Og du kan få hjelp. Ikke gi opp.

Still spørsmål anonymt på ung.no

ung.no/oss kan du stille spørsmål anonymt og få hjelp og råd.

  Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse

  Røde Kors-telefonen er en informasjonstelefon for hele landet, hvor du kan få råd av noen med kunnskap om temaet og hjelp til å komme i kontakt med det offentlige hjelpeapparatet.

  Ring tlf: 815 55 201 (man - fre, 09.00 - 16.00),

  e-post: info.tvangsekteskap@redcross.no

  Alarmtelefonen for barn og unge

  Alarmtelefonen er en gratis nødtelefon som er åpen når barnevernet er stengt, fra 15.00 til 08.00 og hele døgnet i helgene. Tlf. 116 111 (fra utlandet 00 47 95 41 17 55), SMS 41 71 61 11, e-post: alarm@116111.no

  Helsesøster/rådgiver/sosiallærer

  Ved ungdoms- og videregående skoler er det skolehelsetjeneste, sosiallærer og rådgiver som du kan snakke med. De kan også hjelpe deg med å ta kontakt med andre hjelpeinstanser. Du kan også kontakte helsestasjon for ungdom. Din nærmeste helsestasjon og informasjon om andre helsetilbud kan du finne på: www.unghelse.no

  Minoritetsrådgivere på utvalgte skoler

  Noen skoler har minoritetsrådgivere som spesielt skal hjelpe elever med innvandrerbakgrunn. Minoritetsrådgiverne er spesielt opptatt av elever som er under giftepress og elever som er i ferd med å slutte på skolen uten å bestå eller fullføre. Minoritetsrådgiverne kan enten hjelpe deg selv, eller skaffe deg hjelp fra andre. Les mer om minoritetsrådgivere.

  Barnevernet

  Hvis du er under 18 år, kan du ta kontakt med barnevernet. Barnevernet gir hjelp til barn som har det vanskelig hjemme, se www.barnevernet.no.

  Hver kommune har et barnevernkontor. Helsesøster på skolen kan hjelpe deg å komme i kontakt med barnevernet. Du kan også finne informasjon på kommunens nettside eller ved å ringe din kommune.

  Barnevernvakten

  Hvis du er under 18 år, kan du ta kontakt med barnevernvakten. Barnevernvakten har åpent når andre kontorer er stengt. Du kan ta kontakt dersom du har problemer som du trenger hjelp til raskt. Ring 116 111 og bli satt over til din kommunes barnevernvakt. Hvis det ikke er barnevernvakt eller denne er stengt, blir telefonen satt over til Alarmtelefonen. For mer informasjon og oversikt over hvor du kan finne nærmeste barnevernvakt se: www.barnevernvakt.no

  Krisesenter

  Alle kommuner skal ha et krisesentertilbud for kvinner og menn over 18 år som er utsatt for vold, som feks fysisk vold, psykisk vold og tvangsekteskap.

  Du kan ta kontakt med din kommune eller nærmeste krisesenter. Krisesentrene har åpent hele døgnet og gir tilbud om samtaler, overnatting, beskyttelse og oppfølging for en periode.

  Politiet

  Hvis du er redd for din egen sikkerhet eller ønsker å anmelde noen for press, tvang eller vold, kan du henvende deg til politiet. Du kan få hjelp til å få hemmelig adresse, voldsalarm og andre sikkerhetstiltak, også uten å anmelde forholdene. Tlf: 02800. Politiets nødnummer er 112.

  Advokat

  Hvis du er utsatt for press og tvang om ekteskap, har du rett til fri rettshjelp fra en advokat, selv om du ikke ønsker å anmelde forholdet. Du kan få informasjon

  og hjelp til sikkerhetstiltak. Hvis du ønsker å anmelde forholdet til politiet, kan du få hjelp fra bistandsadvokat, uten at du trenger å betale for det.

  Familievernet

  Ungdom i konflikt med familien sin kan ta kontakt med familievernkontoret. Hvis du ønsker det, kan du få hjelp til å snakke med foreldrene dine, men du kan også komme alene og drøfte problemet ditt. På nettsiden www.bufetat.no kan du finne nærmeste kontor.

  Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse

  Kompetanseteamet gir råd og veiledning til hjelpeapparatet i saker som omhandler tvangsekteskap, kjønnslemlestelse eller andre former for æresrelatert vold. Kompetanseteamet bistår også enkeltpersoner som tar kontakt, og hjelper dem i kontakt med hjelpeapparatet.

  Tlf: 47809050, e-post: kompetanseteamet@imdi.no

  Bo- og støttetilbud

  Det finnes bo- og støttetilbud for unge under og over 18 år utsatt for tvangsekteskap eller æresrelatert vold. Tilbudet er for ungdom som er utsatt for trusler eller er i alvorlig konflikt med familien og som trenger et beskyttet botilbud med oppfølging i en periode. Hvis du er under 18 år, kan du ta kontakt med barnevernet. Hvis du er over 18 år, kan du ta kontakt med Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, alle hverdager mellom 09.00 og 16.00, tlf: 47 80 90 50, e-post: kompetanseteamet@imdi.no Er du over 18 år og i en akutt krisesituasjon, kontakt nærmeste krisesenter.

  Ansatte på asylmottak

  Hvis du bor på asylmottak, kan du snakke med ansatte ved mottaket. De kan gi deg råd og hjelpe deg med å ta kontakt med hjelpeinstanser.

  Skeiv Verden (Om du er homofil)

  Skeiv Verden gir råd og støtte til personer med minoritetsbakgrunn som blir forelsket i og tiltrukket av personer med samme kjønn.

  E-post: info@skeivverden.no, nettside: www.skeivverden.no¨

  SEIF – Selvhjelp til innvandrere og flyktninger

  SEIF gir informasjon og råd til innvandrere og flyktninger. De kan hjelpe deg å komme i kontakt med det offentlige hjelpeapparatet. Tlf: 22 03 48 30, e-post: seif@seif.no, nettside: www.seif.no

Hjelp i utlandet

Hvis du befinner deg i utlandet, kan du søke hjelp ved en norsk utenriksstasjon. På www.norway.info kan du finne adresse, telefon og e-postadresse til nærmeste ambassade eller konsulat.

Les mer på ung.no

Kan du bestemme om du kan ha kjæreste eller gifte deg?

Kan du si nei til et arrangert ekteskap?

Er det ditt ansvar å beskytte familiens ære?

Skal du til utlandet og er redd for å bli tvangsgiftet?

Regler for å gifte seg i utlandet

Skal gutter si ja til tvangsekteskap om de ikke vil?

Barnevernloven - for alle


ung.no/tvangsekteskap kan du lese mer.

Still spørsmål og få svar på ung.no/oss

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Mamma vil gifte meg bort til min kusine. Hva skal jeg gjøre?
Hei og takk for at du skriver til ung.no.   Du er 20 år gammel, og det betyr at du er myndig etter norsk lov. Det er derfor bare du som kan ta val...
Jeg får ikke lov til å ha kjæreste.
Hei og takk for at du skriver til ung.no.   Jeg forstår veldig godt at du har lyst til å være kjæreste med den du liker!   Det er vanlig å ...
Hvordan glemme ex kjæresten?
Hei Så fint at du skriver til oss! Hvis jeg forstår deg rett, så er det sånn at pga at du er muslim, så måtte dere forholdet skjult og at det b...