- Jeg blir urettferdig behandlet av læreren min
Læreren min blir alltid sint på meg og gir meg dårligere karakterer enn jeg fortjener. Hva kan jeg gjøre?

Hvis du føler deg urettferdig behandlet og kanskje til og med mobbet av læreren din på skolen, er det viktig at du sier i fra så fort som mulig. Kanskje er ikke læreren klar over hvordan du opplever skolehverdagen, eller dere misforstår hverandre? Jo lenger tid du venter med å ta opp ting, jo større og mer alvorlig vil problemene virke.
Vær alltid saklig og mest mulig objektiv. Når man skal ta opp vanskelige ting så er det kjempeviktig at man er høflig, og at det man sier er gjennomtenkt. Det kan være lurt å skrive ned noen punkter som du har med deg, slik at du husker hva det er du vil si. Du kan kreve at læreren skal være profesjonell i forhold til å takle konflikter og ta kritikk, og samtidig så kreves det av deg at du er saklig og legger fram meningene dine på en høflig måte.
Skriv gjerne ned konkrete episoder hvor du mener du er urettferdig behandlet og hvorfor. Kanskje har du tenkt på hvordan du skulle ønske at læreren reagerte i situasjonen eller en mulig løsning på problemet? Ta det gjerne med deg inn i samtalen med læreren!
Hvem kan hjelpe deg?
Elevrådsrepresentanten
Hvis du synes det er vanskelig å snakke direkte med læreren eller skolen, så kan det være greit å lufte tankene dine med andre i klassen, for eksempel elevrådsrepresentanten. Er det bare du som opplever at det forskjellsbehandles? Er det flere som har dårlig kjemi med læreren, og er det andre som ser hvordan du behandles? Alle klasser kan kreve at klassens time holdes uten at noen lærere er til stede. Husk uansett på at dere forholder dere saklig og ser situasjonen fra alle sider. Vær løsningsorientert. Målet må hele tiden være at dere finner fram til en måte å ta opp saken deres med læreren der han/hun ikke føler seg angrepet. Gjensidig respekt er helt nødvendig.
Rådgiver på skolen
Rådgiver, sosiallærer eller en i ledelsen ved skolen kan være til hjelp. En av disse kan også være med deg i samtaler med læreren det gjelder. Dette hvis du vil ha med en person som ser situasjonen litt "utenfra". Helsesykepleier er et godt alternativ hvis det du vil snakke om gjelder flere av de ansatte ved skolen, eller du synes det er vanskelig å snakke om det som plager deg. Helsesykepleier har taushetsplikt, og kan være en fin person å kaste ball med for å finne ut hvordan du skal gå fram videre med saken.
Elevorganisasjonen og elevombudet
Disse kan hjelpe til med å svare på spørsmål om elevers rettigheter og plikter, tips til hvordan du bør gå fram i akkurat din sak og hvordan du bør utforme en klage dersom dette blir aktuelt. Både Elevorganisasjonen og elevombudene har erfaringer med hva som fører fram og hva man bør gjøre. Ta kontakt med fylkeskommunen og spør om det finnes et elevombud der du bor. Hvis ikke så har uansett Elevorganisasjonen veldig mye informasjon, og de hjelper deg med å finne svar på de spørsmål du har.
Les mer på ung.no
Urettferdig behandlet på skolen?
Du har rett på tilpasset opplæring
Skoleproblemer? Få hjelp av Elevorganisasjonen!
Du har rett til rådgivning på skolen
Aktuelle artikler