Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for you - #ikkegreit
No nudes for you - #ikkegreit

A-Å

- Redd for at venninnen min blir giftet bort i landet foreldrene kommer fra

Jente (colourbox.com)

Venninnen min skal til hjemlandet i sommer og jeg er redd for at hun skal giftes bort. Hva kan jeg gjøre?

Offentlig og kvalitetssikret
Jente (colourbox.com)

Du er veldig snill som søker hjelp på vegne av venninnen din.

Når det gjelder tvangsekteskap ser vi ofte at det er den nærmeste familien til de utsatte som presser de til å gifte seg. Det er ikke alltid så lett å stå imot familien og deres avgjørelser, men det er hjelp å få. Hvis din venninne er bekymret for å bli tvangsgiftet i foreldrenes hjemland, og hun kanskje alt kjenner til planer om ekteskap – da bør hun ikke reise, men få hjelp her i Norge! I utlandet kan det være vanskeligere å få hjelp.

Hun bør snakke med en voksen hun stoler på

Først og fremst er det viktig at venninnen din snakker med en voksen om det hun er redd for. Kan hun eller dere sammen snakke med rådgiver/kontaktlærer eller helsesøster på skolen? Er det en annen voksen hun stoler mer på? Hun kan også gå til helsesøster for ungdom eller hun kan ringe barnevernet. Barnevernet kan hun ringe anonymt førs, hvis hun vil det.

Det er også viktig at venninnen din beskriver situasjonen godt, og forklarer hva hun er redd for at familien kommer til å gjøre dersom hun sier nei til ekteskapet. Vil familien bli sinte? Er det noen som vil slå eller på andre måter skade henne? Disse tingene er det viktig at den som hjelper dere får vite, slik at personen kan hjelpe uten at venninnen din eller andre blir satt i fare.

Jeg håper du vil snakke med din venninne om dette, si at det er hjelp å få og hvordan hun kan få hjelp. Jeg håper din venninnetar motet til seg og snakker med noen om dette!

Hvem kan hjelpe din venninne?

Helsesøster/rådgiver/sosiallærer

I barne-, ungdoms- og videregående skoler er det skolehelsetjeneste, sosiallærer og rådgiver som du kan snakke med. De kan også hjelpe deg med å ta kontakt med andre hjelpeinstanser. Du kan også kontakte helsestasjon for ungdom. Din nærmeste helsestasjon og informasjon om andre helsetilbud kan du finne på: http://www.unghelse.no.

Noen skoler har minoritetsrådgivere som spesielt skal hjelpe elever med minoritetsbakgrunn. Les mer om minoritetsrådgivere.

Ring Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse (telefon 815 55 201). Dit er det gratis å ringe, og venninnen din trenger ikke å si navnet sitt hvis hun ikke vil. Når hun ringer Røde Kors-telefonen vil hun få snakke med noen som har mye erfaring med å snakke med barn og unge i lignende situasjon som henne, og de vil kunne hjelpe henne. Dere kan også kontakte de på epost. Informasjon om Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse finner du her: www.rodekors.no/tvangsekteskap eller ring 815 55 201 (man - fre, 09.00 - 16.00).

Still spørsmål anonymt på ung.no

ung.no/oss kan du stille spørsmål anonymt og få hjelp og råd.

Alarmtelefonen for barn og unge

Alarmtelefonen er en gratis nødtelefon som er åpen når barnevernet er stengt, fra 15.00 til 08.00 og hele døgnet i helgene. Tlf. 116 111 (fra utlandet 00 47 95 41 17 55), SMS 41 71 61 11, e-post: alarm@116111.no

Barnevernet

Hvis du er under 18 år, kan du ta kontakt med barnevernet. Barnevernet gir hjelp til barn som har det vanskelig hjemme, se www.barnevernet.no.

Hver kommune har barneverntjeneste. Helsesøster på skolen kan hjelpe deg å komme i kontakt med barnevernet. Du kan også finne informasjon på kommunens nettside eller ved å ringe din kommune.

Barnevernvakten

Hvis du er under 18 år, kan du ta kontakt med barnevernvakten. Barnevernvakten har åpent når andre kontorer er stengt. Du kan ta kontakt dersom du har problemer som du trenger hjelp til raskt. Ring 116 111 og bli satt over til din kommunes barnevernvakt. Hvis det ikke er barnevernvakt eller denne er stengt, blir telefonen satt over til Alarmtelefonen. For mer informasjon og oversikt over hvor du kan finne nærmeste barnevernvakt se: www.barnevernvakt.no

Krisesenter

Alle kommuner skal ha et krisesentertilbud for kvinner og menn over 18 år som er utsatt for vold, som feks fysisk vold, psykisk vold og tvangsekteskap.

Du kan ta kontakt med din kommune eller nærmeste krisesenter. Krisesentrene har åpent hele døgnet og gir tilbud om samtaler, overnatting, beskyttelse og oppfølging for en periode.

Politiet

Hvis du er redd for din egen sikkerhet eller ønsker å anmelde noen for press, tvang eller vold, kan du henvende deg til politiet. Du kan få hjelp til å få hemmelig adresse, voldsalarm og andre sikkerhetstiltak. Tlf: 02800. Politiets nødnummer er 112.

Advokat

Hvis du er utsatt for press og tvang til ekteskap, har du rett til fri rettshjelp fra en advokat, selv om du ikke ønsker å anmelde forholdet. Du kan få informasjon og hjelp til sikkerhetstiltak. Hvis du ønsker å anmelde forholdet til politiet, kan du få hjelp fra bistandsadvokat, uten at du trenger å betale for det.

Familievernet

Ungdom i konflikt med familien sin kan ta kontakt med familievernkontoret. Hvis du ønsker det, kan du få hjelp til å snakke med foreldrene dine, men du kan også komme alene og drøfte problemet ditt. På nettsiden www.bufetat.no kan du finne nærmeste kontor.

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse

Kompetanseteamet gir råd og veiledning til hjelpeapparatet i saker som omhandler tvangsekteskap, kjønnslemlestelse eller andre former for æresrelatert vold. Kompetanseteamet bistår også enkeltpersoner som tar kontakt, og hjelper dem i kontakt med hjelpeapparatet.

Tlf: 47809050, e-post: kompetanseteamet@bufdir.no

Bo- og støttetilbud

Det finnes bo- og støttetilbud for unge under og over 18 år utsatt for tvangsekteskap eller æresrelatert vold. Tilbudet er for ungdom som er utsatt for trusler eller er i alvorlig konflikt med familien og som trenger et beskyttet botilbud med oppfølging i en periode. Hvis du er under 18 år, kan du ta kontakt med barnevernet. Hvis du er over 18 år, kan du ta kontakt med Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, alle hverdager mellom 09.00 og 16.00, tlf: 47 80 90 50, e-post: kompetanseteamet@bufdir.no Er du over 18 år og i en akutt krisesituasjon, kontakt nærmeste krisesenter.

Ansatte på asylmottak

Hvis du bor på asylmottak, kan du snakke med ansatte ved mottaket. De kan gi deg råd og hjelpe deg med å ta kontakt med hjelpeinstanser.

Skeiv Verden (Om du er homofil)

Skeiv Verden gir råd og støtte til personer med minoritetsbakgrunn som blir forelsket i og tiltrukket av personer med samme kjønn.

E-post: info@skeivverden.no, nettside: www.skeivverden.no¨

Hjelp i utlandet

Hvis du befinner deg i utlandet, kan du søke hjelp ved en norsk utenriksstasjon. På www.norway.info kan du finne adresse, telefon og e-postadresse til nærmeste ambassade eller konsulat.

Les mer på ung.no

Kan du bestemme om du kan ha kjæreste eller gifte deg?

Kan du si nei til et arrangert ekteskap?

Er det ditt ansvar å beskytte familiens ære?

Skal du til utlandet og er redd for å bli tvangsgiftet?

Regler for å gifte seg i utlandet

Skal gutter si ja til tvangsekteskap om de ikke vil?

Barnevernloven - for alle


ung.no/tvangsekteskap kan du lese mer.

Still spørsmål og få svar på ung.no/oss

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)