Dataspilling og søvn - hvor mye er nok?
"Jeg går på skole, har ekstrajobb og trener til vanlig, men bruker mye tid på spill. Jeg ser selv at spillingen av og til går utover søvnen. Hvor mye søvn trenger jeg?"

Fakta om ungdom og søvn
Studier viser at 65% av 16-19 åringer har søvnlatens på mer enn 30 minutter, det vil si tiden det tar å få til å sovne fra man legger seg. Det er altså vanlig at det tar litt tid før man sovner. Søvnlengde i ukedagene er i snitt hos ungdommen 6,25 timer, mens søvnbehovet er mellom 8,3 og 9,2 timer.
Ikke uventet er dårlig eller lite søvn ofte assosiert med skolefravær og det går også ut over karakterer. Bruk av elektroniske medier (spill, iPad, TV osv) er assosiert med dårlig og lite søvn. Kort søvnlengde over tid er koblet til økt vekt, diabetes 2, hjerte-og karsykdommer og dødelighet.
Hva kan du gjøre selv?
Her finner du råd som er spesielt viktige å følge hvis du strever med søvnproblemer, men rådene er også nyttige for å unngå utvikling av søvnvansker. Rådene tar sikte på å sørge for en viss oppbygging av søvnbehov, å respektere døgnrytmen og å unngå høy aktivering. Prøv å følge rådene systematisk for å få til bedring selv. Prat gjerne med en fagperson som kan støtte deg hvis du ikke får orden på søvnvanskene alene. Fastlege, helsesykepleier, psykolog eller kanskje sosiallærer kan støtte deg.
- Det er viktig med regelmessig mosjon, men avslutt minst 3 t før sengetid
- Unngå å sove på dagtid (eventuelt tillate en middagslur på under 20 minutter)
- Ikke opphold deg i sengen lenger enn forventet sovetid
- Stå opp til omtrent samme tid hver dag, også i helger
- Få minst 30 minutter med dagslys daglig, helst tidlig om morgenen (innen 2 t etter at du har stått opp)
- Unngå å bli eksponert for sterkt lys dersom du må opp om natten
- Unngå kaffe, te og cola (koffeinholdige drikker) etter kl. 17. Røyk forstyrrer også søvnen
- Unngå kraftig mosjon siste timer før sengetid
- Unngå å være sulten eller å innta tungt måltid ved sengetid
- Bruk soverommet/senga til å sove i, ikke til å arbeide i
- Sørg for mørke, ro og moderat temperatur på soverommet. Bruk ev. maske og øreplugger
- Ikke se på klokka hvis du våkner om natten
- Sett av en "problemtime" om ettermiddagen/tidlig kveld hvor du tenker gjennom dine bekymringer og problemer. Unngå å ta med deg bekymringer/problemer til sengs
- Unngå regelmessig bruk av sovemidler
Hvem kan hjelpe deg
Du kan prate med dem hjemme om at du trenger litt hjelp til å få gode søvnvaner. De kan hjelpe deg med påminnelser om leggetid, å slå av data, TV, mobil og lys, og med å vekke deg om morgenen.
Du kan prate med helsesykepleier på skolen din, på Helsestasjon for ungdom, eller du kan prate med fastlegen din. Du kan gjerne fylle ut et søvnkartleggingsskjema og ta med til dem når du skal prate med dem. Hvis du fyller ut skjema, får du selv god oversikt over problemet, og det blir lettere for dem å gi deg god hjelp. Kanskje kan du også selv gjøre noen små forandringer når du mer tydelig ser hva hovedproblemene er.
Les også