I denne tiden opplever mange sin første store forelskelse og sin første store kjærlighetssorg. Det å bli forelsket er en helt spesiell opplevelse, der man kan svinge fra håp og drømmer om at den ene skal bry seg om og se akkurat meg, til den dypeste fortvilelse over ubesvart kjærlighet. Dette er noe de aller fleste opplever. Nesten alle opplever også noen ganger det å være forelsket i noen som ikke er forelsket i dem selv.

 

Utforske seg selv

Det er vanlig å prøve ut forskjellige måter å være på i ungdomstida. Dette betyr at mange også utforsker seksualiteten sin og sin seksuelle identitet. Noen tiltrekkes av personer av samme kjønn, mens andre kan oppleve disse følelsene i møte med personer av et annet kjønn. Mange tiltrekkes også av flere kjønn. Andre igjen tiltrekkes ikke av noen. Her finnes det ingen fasit.

Forelsket i samme kjønn

Når man blir forelsket eller tent på noen av samme kjønn, er ikke disse følelsene annerledes enn de er om man forelsker seg i eller blir tent på et annet kjønn. Noen kan være redde for å kjenne på disse følelsene, fordi de bryter med normene rundt det som blir betegnet som "vanlig" i samfunnet vårt. Det å være i mindretall kan derfor kjennes problematisk, fordi man blir redd for ikke å være som "de andre".

 

Får støtte

Det finnes fremdeles fordommer og uvitenhet om det å være skeiv i samfunnet vårt. Likevel er det viktig å vite at de fleste som forteller til andre at de lurer på om de er homofile, bifile/panfile eller lesbiske, får støtte fra venner og familie. Ungdommer som ikke har noen å snakke med om følelsene sine føler seg ofte veldig annerledes og alene. Det er vanlig å tro at man er den eneste som føler det sånn. For dem som ikke får støtte fra familie er det ekstra viktig med støtte fra venner eller kanskje en helsesykepleier.

Å komme ut

Det å finne ut og fortelle andre at man er skeiv kalles gjerne for "komme ut-prosessen". For noen tar dette kort tid, mens det for andre kan ta flere år. I denne tida kan det være godt å snakke med andre som har opplevd noe av det samme selv eller som vet hva det handler om.

 

Unge svarer unge

Har du spørsmål om seksualitet og identitet kan du gjerne ringe Ungdomstelefonen på: 400 00 777. De som jobber hos Ungdomstelefonen er unge mennesker som selv har erfaring og kunnskap om det å være skeiv, å “komme ut av skapet" og å finne tilhørighet i et sosialt nettverk. De har taushetsplikt og du kan være anonym når du ringer, hvis du ønsker det.

Snakk med noen anonymt via chat

Youchat er Helseutvalgets chattetilbud til de som er skeive, lesbiske, bifile og homofile. De som svarer på chatten har selv erfaring med det å forelske seg i noen av samme kjønn, komme ut og det å føle seg litt annerledes.