Husk sexvettreglene i russetiden

Trygg sex og samtykke er viktig – også i russetiden. Derfor har Amnesty Norge laget seks huskeregler til deg som er russ.

NYTT NAVN: Fram til 2021 het kampanjen «Nei er nei», men har nå skiftet navn for å spisse budskapet. (Illustrasjon: Amnesty Norge)

Det er ikke sex før begge har lyst.

Det er hovedbudskapet i Amnesty Norges kampanje mot voldtekt – «Har du lyst?», hvor de oppfordrer russen til å dele budskapet om at sex uten samtykke er voldtekt.

Hva er egentlig samtykke?

Det er ikke alltid like lett å forstå hva samtykke til sex er, og om man har fått det eller ikke. Derfor har Amnesty laget noen gode huskeregler:

Dette er sexvettreglene

  1. Du har rett til å bestemme selv over din egen kropp og seksualitet. Du avgjør selv når, hvor, og med hvem du vil ha sex med.

  2. Du skal respektere at andre mennesker har den samme retten.

  3. Du skal bare ha sex med den som har gitt sitt tydelige og frivillige samtykke til handlingen. Samtykke kan uttrykkes gjennom ord, kroppsspråk eller på andre måter. Er du i tvil, spør!

  4. Du kan ombestemme deg. Du skal også respektere at andre kan ombestemme seg.

  5. Fravær av et nei er ikke det samme som et samtykke. En person som er svært beruset eller som sover kan ikke samtykke til noe som helst.

  6. Ta vare på hverandre, og bry deg om hva vennene dine gjør!

Støtt med merker og engasjement

I tillegg til å følge og spre reglene, kan du støtte kampanjen ved å bruke Amnestys klistre- og strykemerker til russedress, -bil eller -buss.

Les mer om kampanjen på Amnestys nettsider. Husk at du også kan dele ditt engasjement i sosiale medier med hashtaggen #hardulyst.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 06.05.2022

Offentleg og kvalitetssikra
NYTT NAVN: Fram til 2021 het kampanjen «Nei er nei», men har nå skiftet navn for å spisse budskapet. (Illustrasjon: Amnesty Norge)
Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

17. mai-tog (foto: colourbox.com)