Hopp til hovedinnholdet

Martin: Jeg føler meg trygg, når jeg har mobilen med meg overalt. Les innlegg Liten pil høyre

Kommentaren

Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

A-Å

Jente eller gutt eller...?

Sist endret 03.11.2016
Kjønn (colourbox.com)
IKKE FOR ALLE: Samfunnet er bygget på en to-kjønnsmodell, men det passer ikke alle. Les mer om de ulike begrepene.

Samfunnet er bygget på en to-kjønnsmodell. Den passer ikke alle.

Offentlig og kvalitetssikret

Tenker du mye over hvordan du skal være jente eller gutt? Eller føler du at du ikke passer inn i noen av disse to kategoriene? Du har rett til å være akkurat det kjønnet du vil - også en blanding. Du er selv fasit på din lykke.

Samfunnet er bygget på en to-kjønnsmodell og den passer ikke alle. Hva som anses som kvinnelig eller mannlig har også endret seg mye gjennom tidene. Bukser var for eksempel forbeholdt gutter fram til rundt 1900. Bukser for jenter kom etter 1950 i Norge.

 

Han, hun og hen

Når en ny baby blir født vil de fleste ofte stille dette spørsmålet: Ble det en gutt eller ei jente? I noen deler av verden er det ikke slik at de har kun to kjønn. I Nepal har de i sin folketelling lansert et tredje kjønn. I vårt språk har vi lenge hatt to pronomener: han og hun, men professor Pirelli Benestad har innført det kjønnsnøytrale pronomenet hen i norsk språk. Pronomenet hen kan brukes når personen verken definerer seg selv som mann eller kvinne, men et tredje kjønn.

 

Hva slags kjønn?

Hva er egentlig et kjønn og er det bare to? Når vi til daglig snakker om kjønn, presiserer vi sjelden hva vi egentlig mener. Avhengig av sammenheng kan vi mene biologisk kjønn, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk eller juridisk kjønn. Ofte er det samsvar mellom disse inndelingene, men ikke alltid. Det kan være sårende å bli oppfattet feil og å bli kalt for kvinne når en ikke identifiserer seg som kvinne.

 

To-kjønnsmodellen

De fleste tar det som en selvfølge at det kun finnes to kjønn; kvinne og mann, men sånn er det ikke fra naturens side. Det fødes ca. ti babyer i Norge hvert år som har kjønnsorganer som ikke er entydig. Det kalles intersex-barn (lat. Inter = mellom og sexus = kjønn). Kulturen og språket plasserer oss i en to-kjønnsmodell, men naturen føder variasjoner. Hvert år er det i tillegg ca. 50 personer som i oppveksten finner ut at det biologiske kjønnet de ble født med ikke stemmer med det kjønnet de selv psykologisk opplever seg som.

 

 

Androgyn

Det er større mangfold i naturen enn vi til nå har klart å inkludere i samfunnet og ta hensyn til. Kvinner som er maskuline og menn som er feminine opplever dessverre ofte at andre diskriminerer dem og presser dem inn i en av to kjønnskategorier. Det er bare personen selv som har definisjonsrett i forhold til sitt kjønn uansett hvordan andre tolker utseende og oppførsel. De som føler seg som både kvinne og mann kaller seg noen ganger androgyn (lat- andros = mann + gyne = kvinne ). I dagligtalen brukes androgyn for å beskrive personer som har både kvinnelig og mannlig kjønnsuttrykk.

 

Du er din egen fasit

Du selv eier din kroppsidentitet og bestemmer selv hvilket kjønnsuttrykk du trives best med. Husk at det er du som har fasiten på hvilket biologisk kjønn, hvilken kjønnsidentitet og hvilket kjønnsuttrykk som gjør deg lykkelig. Samfunnet har i mange år sortert mennesker etter to kjønnskategorier. Det kommer gradvis flere forståelser og kategorier som inkluderer flere måter å være kjønn på.

 

Biologisk kjønn

Ditt biologiske kjønn utgjøres av biologiske faktorer som genitalier (kjønnsorganer), kromosomer og kjønnshormoner. Operasjoner og hormonbehandlinger kan endre det biologiske kjønnet. Slike operasjoner og hormonkurer kalles kjønnsbekreftende operasjon.

 

Kjønnsidentitet

Noen opplever at den indre kjønnsidentitet ikke er i samsvar med biologiske kjønnet. Identitet handler om din oppfattelse av deg selv. De fleste identifiserer seg med det kjønnet som defineres ved fødselen etter det synlige kjønnsorganet, men ikke alle.

 

Kjønnsuttrykk

Måten du bevisst eller ubevisst uttrykker din kjønnsidentitet på, slik at omgivelsene oppfatter hvilket kjønn du tilhører. Hva vi hermer av kjønnsuttrykk styres også mye av moter. Vi skaper kjønnsuttrykk med klær, hårfrisyre, sminke, kroppsspråk osv.

 

Juridisk kjønn

Samfunnets offisielle registrering av kjønn, fremst gjennom personnummer. I følge norsk regelverk må du endre fjerner testikler eller eggstokker for å kunne endre personnummer fra mann til kvinne eller fra kvinne til mann. Både i Storbritannia, USA, Tyskland, Portugal, Spania og nå senest Argentina, har regelverket tillat endring av juridisk kjønn uten kirurgi.

 

Kjønn og forelskelse

Hvilket kjønn du føler deg som bestemmer ikke hvilket kjønn du forelsker deg i. Du kan føle deg som en gutt og bli forelsket i gutt eller jente eller begge deler. Det er ingen automatikk i at du forelsker deg i jenter om du er maskulin og omvendt.

 

Samkjønnspar

Par kan bestå av likekjønnspar også kalt samkjønnspar eller andre kombinasjoner av kjønn. I over 70 land er fremdeles brudd på menneskeretten å elske hvem du vil. Det betyr at man kan bli diskriminert eller utsatt for overgrep fra myndighetene i disse landene hvis man kysser en av samme kjønn på gata. Danmark var det første land i verden som tillot partnerskap mellom to av samme kjønn. Par av samme kjønn har vært lov i Norge siden 1972.

 

Heteronormativitet

Innebærer at man tar det som en selvfølge at alle par består av to ulike kjønn og kun mann og kvinne. Når man forventer at det alltid er et mannlig og kvinnelig kjønn i et parforhold er man heteronormativ. En kjønnsidentitet bestemmer ikke hvilken seksuell orientering man har. På grunn av stereotype oppfatninger av kjønn blir alt utenom ofte glemt, usynliggjort eller misforstått. (Stereotyp (gr.: stereo- «fast», og typos «form»).

 

Kjønnsrolle

Kjønnsroller defineres sosial og endres over tid. Kjønnsrollemønstre er ulike fra samfunn til samfunn. En persons utseende og oppførsel har ofte bestemt hvilket kjønn det har og dermed hvilken rolle det har i samfunnet. Det er ikke automatisk sammenfall mellom personens juridiske kjønn, biologiske kjønn, personens kjønnsidentitet og kjønnsrolle.

Transperson

Ordet et norsk nyord og er en oversettelse av det engelske «transgender» fra 1980-tallet. Det er et omstridt ord. Ordet pleier ofte å bli brukt om personer som uttrykker et annet utseende eller kjønnsidentitet  enn det som ble registrert for dem ved fødsel. Om du er transperson sier ikke noe om din seksuelle orientering. Transpersoner kan være skeive, lesbiske, heterofile, bifile eller homofile.

 

Transe

Ordet brukes som slang om og av transpersoner. Noen transpersoner føler at de ikke kan defineres som verken gutter eller jenter. Andre vil gjerne bli definert som det kjønnet de identifiserer seg som. Både i Norge og internasjonalt er det uenighet om bruken av ordene trans og transpersoner.

Skeiv

brukes av personer som ikke vil sortere mennesker i to kjønn, mann eller kvinne og par. Ordet skeiv skal inkludere alle uten å sette dem i bås som lesbisk, homofil, bifil eller transpersoner. Skeiv er motsatt av straight i betydningen å være rett i følge normen.

Cis

En cis er en kvinne som er født som kvinne og som har en kvinnes kjønnsidentitet. Hun identifiserer seg med det kroppslige kjønnet hun ble født med og oppdratt til. Cis brukes av trans-aktivister for å illustrere at vi alle har en kjønnsidentitet, ikke bare kjønnsminoritetene.

Drag

Er et midlertidig skifte av kjønnsuttrykk med hjelp av klær, parykker og sminke. En drag kan i rollen leke med satire, ironi og frekkhet. En mann som leker med et annet kjønnsuttrykk kalles ofte drag king, og en kvinne kalles ofte drag queen.

Hermafroditt

Et gammelt ord som opprinnelig ble brukt om tvekjønnede guder eller mennesker. Ordet hermafroditt brukes ikke lenger og er erstattet av det medisinske ordet intersex.

 

Artikkelen er skrevet av Stine Kühle-Hansen, lærer og autorisert seksualunderviser NACS.

  Kilder:

  Ambjørnsen, Fanny (2006): Vad är queer. Stockholm: Natur och KulturBenestad og Almås: Kjønn I bevegelse, Universitetsforlaget, Oslo, 2001

  Benestad: Transekjønn og diagnose, Hertervig Forlag, Stavanger, 2004

  Berg, Martin & Jan Wickman (2010): Queer. Malmö: Liber

  Butler, Judith (1990): Gender trouble. Feminism and the subversion of identity. New York: Routledge

  Harper Cathrine, forfatter av boken «Intersex» (2007).

  Hvejsel Betina (2009), En kritisk analyse av det danske sundhedsvæsens behandling af transseksuelle.

  WIMBS

  Kristiansen, Hans W. & Willy Pedersen (2003): "Når skeiv teori blir levd liv". I: Samtiden. 2: 79–87

  Regjeringens handlingsplan: Bedre livskvalitet for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner 2009-2012.

  Skeiv Ungdom (2009): Vanskelig å kjønne? Et hefte om kjønn og identitet. Oslo: Skeiv Ungdom


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Angie
2
28.02.2017 19:35:39
Til tider vurderer jeg å bytte kjønn, jeg er en jente men litt anerledes, farfaren min er rosa, jeg liker hester, jeg ville aldri klippet mer en 10 cm av håret, men jeg er et hode høyere en alle andre, jeg er litt emo å en del andre ting som gjør att jeg føler meg gutt, å jeg sier ikke att å være emo er å være gutt, jeg bare sier att til tider ønsker jeg å være en gutt, men jeg ville nok aldri bytta kjønn, jeg står lissom litt fast da
cis
1
03.11.2016 16:42:48
de som er cis er normale.
Han/Hun/Hin/Hen
3
04.09.2016 00:09:25
Jeg er 'jente', eller jeg er født jente men føler ikke meg helt inn for den kategorien, men er ikke en gutt heller. Nå jeg var yngre (kanskje staten av barneskolen) ville jeg skifte kjønn til gutt, men la det bak meg siden det var 'teit'. Nettopp funne ut av legningen min, og etter ganske lang tid med 'utforskning' kom jeg fra til at jeg er Panromantic Ace - altså kjønn bryr meg ikke i det hele tatt, mann, kvinne, inter-sex whatever, men sex er ikke noe jeg vil ta del i. I det siste (ca ett år) har jeg latt det med kjønn komme opp igjen, og jeg har kommet fram til at jeg trolig er noe i midten. Jeg har ingen interesse for å bytte kjønnsorgan - fjernet puppene kunne vært bra, men ellers. Jeg vil heller være gutt enn jente, men ikke nok til å 'bytte'. Så nå bruker jeg jo 'jente' som kjønn - eller til tider 'annet'. Jeg har feminint navn - men maskulint kallenavn. Så folk setter pronomen til matcher navnet de bruker. Er fornøyd med det, og håper andre som er usikker kommer til rette
hm
0
27.09.2017 22:18:20
hvis du ikke har 'lyst' å være nok til å bytte er du bare en jente
idøt
5
03.11.2016 16:33:19
bare fordi du ikke liker fargen rosa, hester eller prinsesser betyr det ikke at du ikke er en jente.
love Trump
11
20.07.2016 00:20:13
ka e det her for noge tull adle vet at de finst bare 2 kjønn o sleg vil det altid vær
4hu
0
12.09.2017 13:47:10
Helt enig. Make America great again
Halla
2
14.07.2016 21:35:03
Er drag-King and love it
Hey
0
04.11.2016 23:10:43
Meg og! Sjøl om eg enda er usikker...
Liten skriveleif
1
11.04.2016 12:47:17
Det er ikke bare kvinner som er cis. Menn kan også være cis. Alle som ikke er trans, er cis.
skeiv
2
03.04.2016 22:56:48
jeg begynte først å tenke på oppfattelsen av mitt eget kjønn for ca et år siden, da jeg litt ut av det blå klippet håret kort, i en frisyre jeg kunne style både feminint og maskulint. hadde aldri liksom tenkt på at jeg ikke var jente eller var noe annerledes enn venninnene mine før da, men den sommeren begynte jeg å endre blant annet stil og holding ganske raskt. hadde hatt bruker på Tumblr en stund for de som kjenner til det, og fikk vite gjennom her om alle mulige kjønnsidentiteter som jeg aldri hadde tenkt på at kunne finnes. og det var egentlig etter jeg fikk vite om det at jeg faktisk begynte å føle at jeg var annerledes, og mer og mer at jeg ikke passet inn i kategorien som jente, men heller ikke som gutt. etter at jeg begynte å bli oppmerksom på det har jeg brukt veldig mye energi og tid på å prøve å finne ut av dette med kjønn, og hva jeg egentlig er, og om det er noe som kommer til å være fast eller om det er en "ungdomsfase". har egentlig gått rundt å vært rimelig forvirra i nesten ett år, men nå for tiden kan jeg definere ganske bra slik det er for øyeblikket ihverfall: hvis jeg skal bruke en av kjønnsidentitetene jeg oppdaget på tumblr vil jeg bruke det som på engesk heter "genderfluid", som betyr at kjønnet mitt er ganske "flytende", det endrer seg hele tiden. jeg har ikke kommet ut til noen om dette og er mest komfortabel med å kalle meg selv jente, siden det er slik jeg ble født og det er på den siden av spektere jeg relativt ofte er. men like ofte føler jeg meg nøytral, jeg vil ikke ha noe kjønn i det hele tatt, eller jeg bikker over på guttesiden av spekteret, såpass at jeg kler meg mye i gutteklær, har guttehår, og kan oppføre meg mer som en gutt - men jeg vil egentlig ikke at folk skal kalle meg gutt, det er ihvertfall sjelden - , mens hvis jeg føler meg litt feminin er jeg heller ikke særlig jentete, men folk tar vanligvis ikke feil av kjønnet mitt når de møter meg. likevel er jeg ikke særlig tiltrukket av jenter, ikke som jeg har opplevd ihvertfall, så på det meste er jeg kanskje bifil men foretrekker gutter. jeg syns det er vanskelig å finne ut av fra dag til dag hvordan jeg vil fremstille meg selv, og jeg bruker egentlig ganske mye tid foran speilet og prøver ut både klesstiler og holdninger som er maskuline/feminine, og finner ut av at jeg av og til vil se ganske vanlig jente/nøytral ut, av og til bare nøytral, og av of til skulle jeg heller ønske jeg var flatbrysta og hadde kuk. nå ville egentlig bare fortelle litt om hvordan jeg opplever dette hvis det er til hjelp for noen andre:)
o fck o_O
2
25.01.2016 04:07:22
ugh, i k&h skulle vi skrive navnene våre og sånn shit, men jeg skrev heller Sebastian istede får det biologiske jente navne mitt >~>. Jeg føler ikke at jeg har ett kjønn, så jeg går for Sebastian, det føles bare mer ut som meg. Men læreren ble mistenksom. Nå er jeg redd får at han tror jeg er trans eller noe. Og enda mer bekjymret er jeg får om han fårteller mora mi. Jeg prøvde å si te mamma at jeg ikke føler at kropps kjønne mitt passer til hva jeg føler jeg er, men hun trodde jeg mente trans, og hun sa jeg alrdi kommer til å bli en mann.. faen, jeg vil IKKE at hu skal bli blanda inn i dette :/
Girl91
1
27.12.2015 05:23:27
Hei, jeg er en jente på 24 år gammel. Jeg har alltid følt meg andreldes. Jeg kom ut i fra skapet da jeg var 18 år gammel men kom ut som lesbisk og tiltrekkes bare av jenter. Men i de siste par årene som er godt så føler jeg meg enda mer andreldes, jeg føler meg som båden gutt og jente, gutt på innsiden og jente på utsiden, hva er dette for noe egentlig? Jeg reagerer veldig på vist kjæresten min sier "gutten"sin til meg da blir jeg veldig glad og begynner og smile og le. Jeg har også køddet meg til ved og bruke orde at jeg later som jeg har en "kuk" under sexen, men samtidig liker jeg og være den som har kontroll også elsker jeg sjøl strap-on. Så jeg vet ikke. Jeg svaner også og ha langt hår og være feminin og bruke masse sminke og ha på meg jente klær igjen, men det er bare en tanke.. eg vil men samtidig blir det feil for min del. Jeg har også lyst og trene vekk puppene mine og få falt børst kasse men hadde jeg vært feminin ville jeg hatt store pupper. Jeg blir også veldig glad vist andre på gaten tror jeg er en gutt, og jeg har lurt på dette med få en mørkere stemme, men samtidig så vil jeg ikke skifte skjønn! Men det så mye som dukker opp i hode mitt og jeg er usikker på hva dette er for noe.. ønsker og få svar på dette det ville ha hjelpet meg masse. :-)
ostepop
0
26.05.2016 12:13:57
hei kannskje du bare tebnner på maskylinitet of det er dint dets9gj
tj
0
22.02.2016 01:58:49
Hei, jeg har samme greia. Etter å ha tenkt og tvil og lest gjennom halve google og bøker kom jeg fram til en side som det sto om genderqueer og agender. Agender er at man ikke føler seg som noe spesielt kjønn, eller delt kjønn. Jeg har f.eks at jeg vil holde nede delen min, men skal få fjernet brystene fordi jeg føler ikke at de passer til den som jeg føler meg som person. Så kanskje du finner det ut ved å søke opp genderqueer. Håper det her var litt til hjelp.
Abc
0
30.08.2015 13:01:40
Det er vel kanskje ikke riktig å si at jente og gutt er de to skjønnene vi har i Norge, når det absolutt ikke er riktig. jeg ville si at det er frekt. Jeg har en bestevenn som er transkjønn, og det er et akkurat like viktig skjønn som de andre. (Det fins også flere skjønn:)) og når vennen min sier til folk at hen foretrekker at de kaller hen en HEN, så sier de bare, nei jeg kaller deg for hun, for det er så mye enklere... og det er direkte frekt, for når man sliter med å akseptere seg selv, er det hvertfall ikke lettere når noen andre ikke aksepterer deg...
K
1
24.06.2015 01:40:43
Jeg slet mye med å finne ut hva jeg var i en veldig lang tid, men jeg fant en nettside som hjalp meg ubeskrivelig mye. Den har over 50 definisjoner av kjønn og mange seksualiteter også, så jeg vil anbefale til alle, usikker på sitt kjønn eller ikke, å lese dette. Her er linken: http://safespacenetwork.tumblr.com/define (siden er på engelsk)
Nasro
2
03.03.2015 18:57:35
Jeg vil at jentene skal ha frihet
fi
0
12.09.2017 13:49:40
kommer ikke ut av mine bur
Taka
2
31.10.2014 10:48:18
Si meg, hvordan vet dere at det bare er 50 stykker hvert år som oppdager at de er transkjønna? Vi kan ikke vite om andre enn de som tør å fortelle om seg selv til en voksen tillitsperson, og det er virkelig ikke mange som tør det. Jeg gjorde det ihvertfall ikke, selv om jeg har visst stort sett hele livet at det var noe som overhode ikke stemte. Det er feil å oppgi et tall på 50, hvis det er kun 50 kjente tilfeller. Blir like usant som om man spør rektor på en ungdomsskole hvor mange elever som er lesbiske eller homofile. Noen elever vet ikke enda hva de er, noe skjuler det fremdeles. Hvor mange er vel modige nok til å hoppe høylydt ut av skap som alle mener tilhører noen andre?
Transentusiasten
1
26.02.2014 18:46:47
Beklager, jeg tok helt feil! "Hin" er vanligst på norsk og svensk, men "hen" kan også brukes. Igjen, beklager.
Transentusiasten
8
20.10.2013 16:01:14
Vil bare si at på norsk det heter det "hen", ikke "hin"! ("Hin" brukes så vidt jeg vet kun i Sverige, men dette er jeg ikke like sikker på:)

Spørsmål og svar

Jeg liker verken gutter eller jenter!
Hei Du er ennå ung og forelskelsene kan komme senere. Gi deg selv og dine følelser tid. Det er nettopp i ungdomstiden vår at vi skal finne ut av s...
Er jeg homofil?
Hei Fint at du undrer deg og ikke tar noe som en selvfølge! Husk at du også kan være bifil. Det er ikke alltid man er enten eller. Noen ganger er...
Født i feil kropp, tør ikke å komme ut til familien sin.
Hei Så bra du tar kontakt, skjønner at det må være fryktelig smertefullt å spille skuespill i eget liv! Du spør om det er vanlig å være bifi...
Kan jeg gå i bukse i stede for kjole i konfirmasjonsselskap?
Hei Det er jo vanlig å pynte seg når man skal i konfirmasjon.  -Men det er mange måter å pynte seg på.  Det er jo også viktig at man selv fø...
Jeg blir tiltrukket av både jenter og gutter!
Hei Flørtekunsten er å gå langsomt frem. Finn ut hva den andre liker ved å snakke sammen, lese sammen og å se filmer sammen. Gi den andre oppmer...
Jente som føler seg som en gutt
Hei jente! Takk for spørsmålet ditt. Du sier du føler deg som en gutt til tross for at du er en jente! Slik kan det ofte kjennes i pubertetsaldere...
Spørsmål om testosteron
Hei, du oppgir at du er ftm. Du lurer på om det går an å få tak i testosteron fra andre land når man er 13 år, og hva det evnt koster.  Førs...
Hvordan kan jeg vite om jeg ser på henne som en søster eller en "kjæreste"?
Hei Først og fremst er det flott at du har funnet en jente du kan snakke med på denne måten og som gjør dagen din bedre! Jeg skjønner at det kan...
Usikker på egen kjønnsidentitet, hvem kan hjelpe?
Hei Så fint du tar kontakt! Du er ikke alene om å være litt ubekvem med utseende på kroppen din. I puberteten skjer det mange endringer som det ...
Blir du regnet som homofil viss du har sex med en transe?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Det er ingen automatikk i at man er homofil selv om man har sex med en som er transe.  Om sexen foregå...
Er jeg bifil, homofil eller heterofil?
Hei Ja, kanskje du er bifil. Så flott! Det er flere som blir forelsket i flere kjønn. Hvilken fil eller seksuell orientering man har bestemmes som...
Må man ha sex for å være homo?
Hei Nei, man trenger ikke å ha sex eller penetrering analt for å være homo. Noen går et helt liv uten noen seksuelle erfaringer, men de vet at ...
Hvordan i huleste kan jeg spørre han om han er transe?
Hei jente 16 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er forståelig at du strever med disse tankene. Men er du sikker på at det du har hørt e...
Det føles ut som at jeg er stengt i et trangt rom og jeg vil bare hjem til min egen kropp.
Hei jente 15 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det og hvor strevsomt det er for deg å tenke over hvem du e...
Dere burde bytte "Homofili" til "LHBT" for å inkludere alle
Hei og takk for ditt innspill Vi jobber med å ha fokus på inkludering, så dette er et nyttig innspill for oss.  Vi har vurdert å bruke LHBT i ste...
Er intetkjønn, ønsker å starte på testosteron for å få kroppen mere maskulin.
Hei Takk for at du tar kontakt, fint å høre at du har kommet ut som deg selv! Det er bare Rikshospitalet i Oslo (NBTS) som kan "behandle" menneske...
Føler seg mer komfortabel med å gjøre "gutteting" men er veldig fornøyd med å være jente.
Hei jente 17 år Så fint du tar kontakt, det er et viktig tema som du tar opp! Det er jo ikke slik at det finnes noen fasit på hvordan vi menneske...
Jeg er så lei av å late som om jeg er jente. 
Hei Takk for at du skriver til oss.  Jeg synes det er bra at du har skrevet til oss om dette og at du ønsker å finne ut hvordan du kan få det be...
Jeg er ftm og vil ut av skapet, men får ikke lov enda - hva kan jeg gjøre?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Det er trist å høre hvor vondt du har det nå, og jeg tenker at det er viktig at du finner noen å sna...
Se alle