Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for you - #ikkegreit
No nudes for you - #ikkegreit

A-Å

Fra barn til voksen i hele verden

Danifolket
Danifolket

Over hele verden har overgangen fra barn til voksen en helt spesiell betydning og feires på svært ulike måter. Alle kulturer og religioner har egne seremonier for å markere begivenheten. Les om hvordan dette feires i rundt om i verden!

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Danifolket
Danifolket

Nedfilte tenner

I Bali er det hinduismen som råder. Den baliske hinduismen skiller seg en del fra den indiske ved at den for eksempel har flere trekk fra buddhismen, og at i tillegg til hinduistiske guder spiller åndeverdenen også en betydelig rolle. De gode kreftene holder angivelig til i fjellet, mens havet huser onde ånder. Under seremonien som markerer overgangen fra barn til voksen i Bali, tar de avstand fra de onde åndene. Her filer de tennene på ungdommen for å understreke deres menneskelige side i forhold til den dyriske, som for eksempel kan være seksuelt begjær. Spisse hjørnetenner skal høre hjemme hos dyr og demoner, mens et rent menneske skal kunne vise en jevn tannrekke. Denne prosessen skal også kunne hjelpe dem inn i dødsriket slik at de fortjener å bli gjenfødt.

Seremonien utføres på en 'sermoniell' seng, hvor familien står rundt og betrakter hendelsen. Barna blir sminken og iført et seremonielt skaut.

 • Les også: Hvorfor omskjæres jenter?
 • >

  Firedagers danseseremoni

  I følge apasjenes skapelsesberetning var verden en gang helt oversvømt, og da vannet endelig trakk tilbake ble det skylt inn en jente flytende på et muslingskjell - dette var Changing Woman. Hun bygde seg en tipi og la seg ned på gulvet i den. Da solstrålene skinte inn i tipien og traff henne mellom bena, begynte hun å menstruere for første gang. Senere fikk hun to sønner, som sammen beseiret monstrene som hersket på landejorden.

  - Denne historien brukes som grunnlag for feiringen av overgangen fra jente til kvinne i Arizona. Den skal gjenfortelle myten ved en soloppgangdans. I løpet av fire dager velsignes jenta gjennom flere ritualer. Gjennom denne tiden er hun kledd i en hjorteskinnsdrakt. Deltakerne ved seremonien velsignes henne ved å strø gult blomsterstøv på henne som ansiktet dekkes med, og hun blir stenket med hvut leirfarge som et symbol på den hvite leiren Changing Woman var dekket av da hun ble skylt i land. På den fjerde og siste dagen kan jenta ta av seg hjorteskinnsdrakten og returnere til vanlig hverdag - nå som en kvinne.

  Gjørmekamp

  Hos danifolket Ny-Guinea er den første menstruasjonen en farlig tid, der man er ekstra sårbar ovenfor ondsinnede ånder. Gjennom menstruasjonsnatten sitter jentene på en liten haug med gress som skal suge opp all blodet. I mens skal stammens kvinner danse og synge rundt henne for å beskytte henne.

  Neste del av seremonien består av en gjørmekamp - det er dette som forvandler henne fra jente til kvinne - som fortsetter til alle er dekket av den gråbrune leiren fra breddene. Damene vasker seg så rene igjen og tenner et stort bål mens de overrekker hovedpersonen gaver. Gjørmen og vaskingen symboliserer barndommens død og gjenfødelsen som kvinne. Hun får et nytt skjørt rundt livet og et et hodeplagg som skal skjule henne for de onde åndene. På bålet legges gresset som har trukket opp menstruasjonsblodet. Mennene følger seansen på avstand, og følger nøye med på hvilken vei røyken fra bålet blåser - det er nemlig denne veien jenta vil finne sin fremtidige ektemann.

  Ekteskap med gud

  Religionen til newarfolket fra Katmandudalen i Nepal er en blanding mellom hinduisme og buddhisme. Tradisjonen deres er at jentene gifter seg ikke bare én, men tre ganger. Ved hvert bryllup blir newarjenta kledd i den røde brudedrakten. Det første giftermålet er det viktigste, og dette inntreffer når jenta er 10 år gammel. Her blir hun forenet med guden Vishnu. Jenta sitter på fanget til faren mens en skål bæres frem. Skålen inneholder en frukt og en svart stein som symboliserer Vishnu.D Den store frukten symboliserer en annen stor gud, Shiva, som er vitne. Jentas far legger offergaver - penger, blomster og blader - i skålen mens moren heller hellig, rensende vann over hendene hennes. For å fullføre giftermålet fører faren jentas hender ned i skålen slik at hun rører ved steinen. Slik er hun gift. Senere skal hun også gifte seg med solguden Syria og en mann slik vi kjenner han. Selv om hun skulle skilles mannen, vil hun likevel ikke lide samme skjebnen som en 'vanlig' hindu. Hinduismen viser ofte enker til et liv i fattigdom fordi det er forbudt å gifte seg igjen. Hos newarene er det derimot lov å skille seg og gifte seg igjen.

  Omskjæring gjør gutt til mann

  I Tyrkia utføres omskjæring som et tegn på at guttene trer inn i voksenverden. Dette er en muslimsk skikk. Omskjæring er ikke påbudt i Koranen, men er en del av "sunna", som er Muhammeds påbud. I dagens Tyrkia skjer dette ofte under festlige omgivelser for å gjøre det til en fin opplevelse for guttene. De blir underholdt av klovn, og danser rundt med familien. Gutten er sentrum i flere dager etter omskjæringen, og feires med gavedryss og fester. Selve omskjæringen gjør takket være lokalbedøvelse ikke vondt. 10-15 gutter deltar på hver seremoni. De er kledd i sultandrakter, som de ofte bruker i flere dager før og etter seremonien, og blir en og en kalt bort til omskjæreren. Etterpå får de en medalje og danser sammen med familien.

  Går i Buddhas fotspor

  Som innledning til shanfolkets tradisjonelle festival, får gutter i Thailand barbert vekk alt håret på hodet. Det er buddhistiske munker som utfører barberingen, og festivalen fungerer som en markering på at guttene skal gå i Buddhas fotspor. De tre følgende dagene skal de leve som prinser før de begynner livet som munkenoviser i tempelet, der de skal tilegne seg Buddhas lære. De skal leve som munkenoviser i en måned etter seremonien. Buddha var selv prins nord i India, før han dro ut for å søke meningen med livet. På dag to blir de fargerike 'prinseklær', og fra dette øyeblikk får de ikke røre bakken. De blir båret rundt på skuldrene av slektninger, som stolt viser dem fram for hele byen. Sammen med deres familier samles de på ny i tempelet tidlig på morgenen den tredje dagen. Guttene kneler foran hver sin munk og får utgitt den tradisjonelle oransje drakten. Familiene hjelper til med å få den på, før det er på tide å si farvel - familiene vil nemlig ikke få se guttene annet enn når de går den daglige runden i bygaten for å samle inn mat.

  Et kjempesprang

  I Etiopia gis alle eiendeler bort før overgangen fra gutt til mann skal finne sted, slik at ungdommen kun går rundt iført et lendeklede. De får håret barbert bort fra pannen, og søstre og kusiner feirer med dans, sang og messinghorn i forkant. Hos hamarfolket feires nemlig overgangen fra barn til voksen med en seremoni der gutten må hoppe over er rekke kastrerte okser. Landsbyens menn tar tak i syv okser. De holder dyrene fast i hale og horn og stiller dem opp ved siden av hverandre, slik at hovedpersonen kan hoppe bortover ryggene på dem. Før oksespranget males ansiktet i røde og hvite farger. Fire gangen må han gjenta dette før han kan kalle seg en giftemoden mann - en 'maz'. Bryllupet må allikevel vente, kanskje så mye som et år, mens han er bortvist fra byen. Først må familien finne den rette konen for han og forhandle fram en rett pris for henne, før han kan komme hjem og være en voksen mann.

  KILDE: Den svenske fotografen Anders Ryman har reist i over 7 år for å dokumentere forskjellige ritualer og seremonier som karakteriserer menneskets forskjellige milepæler i livet. Ryman har fulgt over 30 seremonier i hele verden, og har laget en bok om det; 'Rites of Life'.

  Var dette til hjelp?
  Var dette til hjelp?

  Kommentarer fra brukere Kommentarer


  Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

  Legg inn en melding!

  Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

  (HTML-tagger fjernes)
  Undrende
  0
  22.07.2015 12:31:44
  "...men du skal vite at rituell omskjæring kan ikke utføres mot din vilje." Hvordan er det mulig å unngå at det gjøres mot barnas vilje, når omskjæringen gjerne utføres mens barna er så små at det er umulig eller svært vanskelig for dem å si fra på "vanlig" måte?
  -.-
  2
  29.02.2012 02:00:04
  det er grusomt at foreldre og andre presser dem til å gjøre slike ting. Som f.eks at jenter skal sitte i gresset mens de har mensen og andre voksne kvinner skal danse rundt dem.. Og at folk oppfordrer menn til å omskjære seg er teit. Det styggeste er at de omskjærer små gutte babyer. De får ikke valget selv og om de skulle fått det hadde sikkert foreldra presset dem til å omskjære seg.
  iphone
  0
  09.04.2011 08:26:31
  Omskjæring burde være forbudt. Ikke er det noe poeng i det heller! Det er akuratt som om alle kristne skulle følge de derre ti budene HELT EKSAKT, det er ingen som klarer det. Så selv om det er "Muhammed som sa det", burde det vært ulåvlig!
  alfred
  2
  02.06.2009 14:19:13
  vordan kan folk bli omkjert flere ganger
  enellerannen
  0
  27.10.2008 19:05:54
  Jeg syntes dette er noe man burde få bestemme SELV!
  positiv
  1
  23.10.2008 23:53:36
  lurer bare på en ting,hvorfor er dere ungdommer så sure? En annen ting hvorfor kommer ungdommer som står i grupper med så frekke blikk i mot folk? Jeg har hørt mange som har sagt dette,og er ikke den eneste. Snakka forresten med en dame på et møte,som sa at hun grudde seg for å gå på kjøpesenter o.i. Grunnen til dette var at hver gang hun gikk forbi halvvoksne jenter fikk hun frekke blikk. Det var så vidt jeg kunne se ingenting rart med denne personen,hun virka helt normal. Hvorfor?????
  Helle
  0
  24.07.2008 00:09:19
  Hallo! Er dere dumme? Dette er ikke snakk om vanlig omskjæring, men en skikk aka et ritual innenfor en religion. Les teksten ordentlig før dere skriver noe.
  HWA
  0
  16.07.2008 08:26:51
  Enig med kommentaren over. Rituell skjæring i gutters tiss er smertefullt og burde vært forbudt med lov. Noen jeg kjenner har daglige smerter i penis over 10 år etter at deres foreldre tvang dem til kjønnslemlestelsen. Familien sier at gutter gråter ikke, et stort gruppepress fra familien får guttene til å smile selv om de ville hylgråte! Det er tortur I Norge skal det lissom være likestilling, det er strengt forbudt å skjære rituelt i jenters tiss men samtidig er det fullt lovlig å skjære i gutters tiss! HYKLERE!
  dfgfg
  0
  15.07.2008 18:26:51
  LØØØGNEEEER ! , hhahhahahah , ikke 10-15 gutter , lillebroren min ble omskjært ifjord , og han ble det SELV! ALENE Likosm . + han sier det gjorde drit vondt :P han er 10 btw.

  Spørsmål og svar

  Hvordan type konfirmasjon skal jeg ha?
  Hei!  Takk for at du skriver til oss.  De to typene av konfirmasjon som er vanligst er nok kirkelig og humanistisk konfirmasjon (borgerlig) Jeg t...
  Jeg har begynt på videregående skole og savner livet på ungdomsskolen intenst. Jeg er blitt deprimert og har selvmordstanker siden livet jeg hadde er umulig å få tilbake.
  Hei Gutt 16 år. Takk for at du skriver  til oss i Ung.no.Overganger i livet er ofte en utfordring. Å begynne på ny skole med nye mennesker er en ...
  Når slutter pupper å vokse? Hvordan blir man høyere? Når slutter man å vokse?
  Hei Når slutter puppene å vokse?Veldig mange jenter er ferdig utvokste når de er rundt 18 år. Det er mulig at brystene dine vokser litt til, men ...
  Eg lurer på hvorfor munker barberer hodet?
  Hei Jeg er ikke helt sikker på hvorfor de gjør dette, men det er kanskje for å gjøre det samme som den indiske prinsen Siddharta Gautama gjorde f...
  Ingen tar meg seriøst. 
  Hei Takk for spørsmål og at du henviser deg til ung.no! Det er mange unge som opplever at andre personer ikke tar dem seriøst, og at de blir beha...
  Litt redd for å vokse opp
  Hei Glad for at du skriver til ung.no. Jeg synes det er ganske så flott å lese det du skriver. Jeg tror det du føler ikke er så helt uvanlig. Je...
  Finnes det flere typer Konfirmasjon?
  Hei Konfirmasjon er sett på som et overgangsrituale for flere tros- og følgeretninger. Det finnes mange ulike former for konfirmasjon, både religi...
  Hvordan kan jeg best mulig forbrede meg psykisk til ungdomsskolen?
  Hei Det å grue seg litt til ungdomsskolen og ha det litt tøft i den overgangen det er å gå fra noe trygt og kjent til noe ukjent, er ganske vanli...