Signatur Redaksjonen, ung.no

Når russetiden nærmer seg er det mange som vurderer å investere i russebil eller russebuss. Det kan være en super måte å skape samhold både under russetida, og i forkant når man møtes og pusser opp og styler bilen.

Husk imidlertid på at dere allerede i planleggingsfasen må sette dere inn i hva som er lov og ikke lov å gjøre med russebilen eller russebussen. Hvis dere gjør noe feil, er det ikke sikkert at bilen blir godkjent av Statens vegvesen, og det kan i verste fall bety at dere ikke får lov å bruke den i det hele tatt. Les mer om dette her!

Hvor kjøper man bil

Når man skal kjøpe russebil er det viktig med kontakter. Det er lurt å snakke med mange forskjellige, og spesielt de som har vært russ året før. La folk få vite at dere er på jakt etter russebil, og vær ute i god tid. Mange selger bilen videre før de er russ selv, så her gjelder det å stå på litt. Det billigste er antakelig å kjøpe en bil som har vært russebil tidligere, da det antakelig ikke er like mye som må gjøres med den som ved kjøp av en vanlig bil.

På den andre siden kan det være et morsomt prosjekt å pusse opp bilen helt fra grunn. Slike biler kan dere finne på sider som finn.no og autodb.no, men vær realistisk med tanke på hvor mye tid, penger og energi dere må legge ned i bilen. Når man skal kjøpe en billig bil er sannsynligheten stor for at det er feil, eller at det fort kan oppstå en feil.

HUSK DERFOR Å SKRIVE KONTRAKT! Forbrukerrådets eksempel på kontrakt for kjøp av bruktbil finner du her.

 

Pusse opp bil

RussebilDet er mye som skal gjøres med en russebil, men det er selvfølgelig opp til hver enkelt hvor mye penger og arbeid dere vil legge i det. Noe av det første dere bør tenke på er uansett å skaffe dere sponsorer. Det kan være svært dyrt å finansiere alt med egne penger uansett hvor mye dere skal legge i det, og det er også helt unødvendig, da det er en del bedrifter som har som tradisjon å sponse russebiler og russebusser.

Det er to måter å skaffe sponsorer på. Enten kan bedriftene betale for å få logoen sin på bilen/bussen deres, som en slags reklame. Eller så kan dere gjøre noen små eller store jobber for bedriften, som for eksempel vindusvask, sortering eller lignende, for en avtalt sum. Det er litt forskjellig hva bedrifter foretrekker, så bare forhør dere.

 

Forsikring for bilen

Det finnes egne forsikringer for russebiler, såkalt russebilforsikring, men disse er ofte veldig dyre. Det kan derfor være lurt å legge av en ganske stor sum til forsikring i budsjettet. Pass også på å ringe rundt til ulike forsikringsselskaper for å høre hvem som kan gi dere best pris, og hvis det er mulig, vil det nok være langt billigere å forsikre russebilen som en vanlig bil bare for noen måneder.

Ansvarsforsikring er et minimum for alle biler, og utover det er det opp til hver enkelt hvor mye man vil at forsikringen skal dekke og hvor mye man skal legge i det. Har man montert dyre lydanlegg bør man vurdere å forsikre dette særskilt, da det ikke kommer med i forsikringen for bilen. Alt som ligger løst i bilen og blir stjelt går heller ikke på forsikringa. Sjekk nøye hva som inngår i forsikringen dere velger, og forsikre andre ting utenom, hvis det er behov for det.

 

Finansiering

For å unngå krangling når det gjelder penger, arbeid og lignende dere imellom, er det viktig at dere som er på bil/buss sammen har en plan alle er enige om. Et tips kan være å opprette en felles konto der alle setter inn den summen dere har blitt enige om å bruke. Denne kontoen bruker dere til å betale alt av utstyr dere bruker til oppussingen og alt annet som måtte dukke opp. På denne måten unngår dere å bli uenige om hvem som har betalt hva og hvem som skylder hvem. Husk også å inngå en internkontrakt med alle som er på bilen eller bussen. Når man har avtaler skriftlig, er det ingen tvil om hvilke avtaler som er inngått ved uenigheter seinere, og dere slipper at noen blir sittende igjen med store kostnader fordi andre ikke betaler. Eksempel på internkontrakt finner dere her.

 

Moro og samhold

RussDet å ha en russebil sammen kan være kjempemorsomt. Hele den tida man bruker på å pusse opp bilen skaper samhold da man må samarbeide og planlegge hva man skal gjøre. Man gjør ting de fleste ikke har gjort før, og noe de aller fleste kommer til å synes er veldig gøy. Det er spennende å se hvordan man kan starte med en helt vanlig bil og gjøre den til noe helt eget. I tillegg til tiden man bruker på å fikse bilen i forkant har du gleden av å kunne kjøre den under hele russetida. Det er litt mer spesielt å kjøre i en bil når man har fikset den opp selv og jobbet såpass mye med den. I russetida er ofte de som har russebil eller russebuss midtpunktene da det ofte er der folk samles. Ofte arrangeres det ringtreff der mange russebiler samles og fester i lag. Mange kjører bilen til store russetreff der bilene får vist seg fram. På noen russetreff er det også kåringer av beste russebuss. For de som har råd og tid til det er det virkelig å anbefale å være med på noe sånt. Det er en flott måte å avslutte videregående på og ta en siste skikkelig feiring med gode venner.


Kilder: Statens vegvesen, Forbrukerrådet