Fakta om kondylomer (kjønnsvorter)

Du trenger ikke å ha samleie for å bli smittet med HPV, fordi overføringen skjer ved direkte intim kontakt mellom hud eller slimhinner og virus.

Etter smittetidspunktet tar det fra en måned til flere år før du får kondylomer (hvis du i hele tatt får vorter). Dette gjør at det kan være vanskelig å vite når og fra hvem du har fått smitten. Kondylomer behøver derfor ikke være tegn på utroskap.

Du kan få kondylomer på og rundt kjønnsorganer, og i endetarmsområdet. Hos jenter er det ikke uvanlig å få det inni skjeden. Kondylomer kan forekomme i munnhulen, men det er svært sjelden.

Kondylomer kan smitte ved analsex, men både kvinner og menn kan få kondylomer i endetarmsområdet uten å ha hatt analsex.

Hvor lenge du er smittsom er litt uklart, men i praksis kan du betrakte deg som smittefri når det har gått ett halvt års tid etter at du hadde synlig utbrudd med kondylomer.

Synlige kondylomer

Du kan ha kondylomer uten å merke noe til det, men det kan også være synlig og veldig ubehagelig og plagsomt, både fysisk og kosmetisk.

Kondylomene kan se forskjellige ut og være fra millimeter- til centimeter store, enkeltstående eller danne grupper av varierende størrelse. De kan være blomkålsliknende eller spisse vorter, glatte, runde og opphøyde vorter eller flate vorter. Diagnosen kondylom kan bare bekreftes hvis kondylomene er synlige. Rutinemessig testing er ikke vanlig.

Behandling

Hvis viruset gir utbrudd med kondylomer, forsvinner vortene som regel av seg selv etter måneder eller år med hjelp av kroppens eget immunforsvar. Av den grunn er det derfor ikke alltid nødvendig med noen form for behandling. Hvis kondylomene gir plager eller er til sjenanse, kan de behandles lokalt med ulike midler. Har du plager, bør du gå til lege for å bli undersøkt og få behandling. Behandlingen tar sikte på å fjerne kondylomene. HPV (selve viruset) kan derimot ikke fjernes før kroppens eget immunforsvar klarer å bekjempe viruset.

Hvilken behandling som er aktuell er avhengig av hvordan kondylomene ser ut og hvor de sitter. Alternativene er pensling, frysing, skraping, laser eller krem. Er kondylomene lett tilgjengelig, kan du få resept på en behandling du kan pensle eller smøre på selv. Ligger de vanskelig tilgjengelig, for eksempel inne i skjeden, kan det hende du må til legen for å få utført behandlingen. Oftest forsvinner kondylomene etter én eller noen få behandlinger, men de kan komme igjen. Det kan ta flere måneder å bli kvitt kondylomene, og av og til trengs det gjentatte behandlinger.

Kondylomer og kreftfare

De papillomavirusene som gir synlige kondylomer kan ikke føre til kreft i huden/slimhinnen. Noen andre typer av papillomavirus (såkalte høyrisikotyper) kan gi opphav til celleforandringer på livmorhalsen. Disse celleforandringene kan i noen tilfeller over tid utvikle seg til kreft. Slike celleforandringer kan oppdages ved en celleprøve fra livmorhalsen. Alle kvinner mellom 25-70 år bør derfor følge det nasjonale screeningprogrammet og ta livmorhalsprøve hvert 3. år. På denne måten kan celleforandringer oppdages og behandles før det utvikles kreft.

Kondylomer og graviditet

Kondylomer gir ikke fosterskader og påvirker ikke graviditet eller fødsel. På grunn av de forandringer som skjer i kroppen under graviditet, kan kondylomene vokse og bli flere, men forsvinner oftest av seg selv etter fødselen. Du skal derfor helst vente med behandling til etter fødselen.

Vaksinering mot kondylomer

Det finnes nå vaksine som gir beskyttelse mot de papillomavirusene som oftest kan gi celleforandringer og kreft. Denne vaksinen tilbys i 7. klasse på barneskolen. Denne vaksinen gir ikke beskyttelse mot de papillomavirusene som oftest gir kjønnsvorter.

Det finnes vaksiner som også beskytter mot kjønnsvorter. Det kan du få satt hos fastlege. Du må selv betale slik vaksine om du ønsker den.

Beskyttelse mot smitte av kondylomer

Kondom brukt under all intim kontakt mellom kjønnsorganer og under hele samleiet, gir god, men dessverre ikke fullgod beskyttelse mot kondylomer.

Kondylomer og sex

Det er ikke farlig å ha sex for den som har kondylomer, men det kan gjøre vondt på grunn av sprekkdannelser eller i forbindelse med behandling.

Hvis du har hatt ubeskyttet sex med partneren din før, vil partneren mest sannsynlig allerede ha fått smitten, men hvis du har en ny partner kan det være aktuelt å bruke kondom og gjerne si ifra om smitten. Det er ikke lovpålagt å informere partner om at du har kondylomer.