Hopp til hovedinnholdet

Typer av omskjæring - jenter

Omskjæring

Omskjæring av kvinner kalles også kjønnslemlestelse. Det er ikke et entydig begrep, men brukes som samlebetegnelse på flere varianter av inngrep i kvinners ytre kjønnsorganer.

Offentlig og kvalitetssikret
Omskjæring

De ulike delene av kvinnens kjønnsorgan har navn. Alle delene av kjønnsorganet er til nytte. De har en funksjon.

Hvis man fjerner eller skader noe av dette, kan naturlige funksjoner forstyrres.

Kvinners ytre kjønnsorganer består av

 • Klitoris - Klitoris er et nervesenter for seksuell stimulering og tilfredstillelse
 • Forhud - Forhuden dekker og beskytter klitoris
 • Skjedeåpning - Åpning for samleie og fødsler. Derfor er vevet elastisk. Her kommer også menstruasjonsblod ut.
 • Urinrørsåpning - Åpning for urin.
 • Indre kjønnslepper - Kjønnsleppene beskytter skjeden og urinrøret mot friksjon og infeksjoner.
 • Ytre kjønnslepper - De beskytter hele kjønnsorganet mot friksjon og infeksjoner.

Flere typer kjønnslemlestelse

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) omfatter kjønnslemlestelse alle inngrep der jentebarnets eller kvinnens ytre kjønnsdeler fjernes helt eller delvis, eller inngrep som medfører annen skade på kjønnsorganene og som foretas av kulturelle eller andre ikke-terapeutiske årsaker.

WHO beskriver fire typer kjønnslemlestelse av jenter:

  Type 1
  Klitorishodet er fullstendig eller delvis fjernet(klitoridektomi). Kan være vanskelig å oppdage.

  Type 2

  Fjerning av klitoris og hele eller deler av indre kjønnslepper.

  Type 3
  Innsnevring av skjedeinngangen. Deler av kjønnsleppene (ytre og indre) skjæres bort og sys eller føyes sammen slik at det dannes et hudsegl som dekker skjedeinngangen.

  Ofte fjernes også deler av klitorishodet (infibulasjon).

  Type 4
  Alle andre skadelige inngrep i kvinners kjønnsorgan av ikke-medisinske årsaker, f.eks. prikking, gjennomhulling, skjæring, skraping eller brenning.

To hovedtyper: Fjerne eller sy sammen

1. Inngrep som fjerner deler av kjønnsorganet. Inngrepet fjerner vev fra klitoris og de indre kjønnsleppen. Hvor mye som fjernes og hvordan varierer.

Dette omfattes av WHO’s kategori I og II. Slike inngrep kalles bl.a. for: Klitoridektomi, Excision Sunna Tahara og Tahoor.

2. Inngrep som syr sammen betyr at man fjerner eller skraper vev fra de ytre kjønnsleppene slik at disse kan syes sammen. På denne måten dannes det et segl av hud som dekker store deler av kjønnsorganet, inklusive skjeden.

Dette omfattes av WHO’s kategori III. Slike inngrep kalles bla. Infibulasjon og Sudanesisk.omskjæring.

Utbredelse

Ca 80-85% av all kjønnslemlesting som foregår i verden er av typen inngrep som fjerner, som vi kaller klitoridektomi.

I følge WHO og Rainbo fjernes da i nesten alle tilfeller mye fra både klitoris og de indre kjønnsleppene. Bare omkring 5% av verdens omskjæring berører bare klitoris.

15-20% av kjønnslemlestingen i verden er inngrep som syr sammen, det vi kaller infibulasjon. Det varierer hvor mye som fjernes av klitoris og de indre kjønnsleppene før området syes igjen.

Variasjoner

Noen steder sys bare de indre kjønnsleppene sammen – noe som noen steder kalles infibulasjon og noen steder ”sunna” eller klitoridektomi. I noen tilfeller kan både indre og ytre kjønnslepper syes sammen, eller gro sammen.

Hvor tykt hudlaget som utgjør infibulasjonen varierer. Noen ganger har infibulerte kvinner helt intakt og uskadet klitoris og små kjønnslepper under hudseglet.

”Bare litt...”

Noen har blitt fortalt at det inngrepet som mange kaller ”sunna”, ”tahoor” eller ”tahara” ikke skader noen ting. Slik er det ikke.

Hvis noen bestiller en slik omskjæring vil det i nesten alle tilfeller bety at hele klitoris og de indre kjønnsleppene fjernes. Det er det som skjer i virkeligheten.

Skader som følge av inngrepene

Helsekonsekvensene som følge av kjønnslemlestelse kan være alvorlige og medføre plager på lang sikt. De vanligste akutte fysiske komplikasjonene er blødninger, infeksjoner, sjokk, problemer med vannlating og gangvansker.

Inngrepet kan også innebære fare for smitte av stivkrampe, hepatitt, HIV og andre sykdommer. På lang sikt kan det oppstå komplikasjoner som cyster, plagsom arrdannelse, smerter, stramt vev og ved infibulasjon (type3) også problemer med menstruasjon og urin, særlig før man åpner igjen ved giftemål.

Straffbart i Norge

Kjønnslemlestelse av kvinner har også vært straffbart i Norge i lang tid. I 1995 ble det vedtatt en egen lov mot kjønnslemlestelse av kvinner bosatt i Norge.

Etter at vi fikk lovforbudet her I Norge har Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet utgitt flere handlingsplaner med tiltak mot kjønnslemlestelse.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
såpeGutten.
1
14.11.2018 11:19:55
bare kødda. Jeg er ikke kul i det hele tatt. Og jeg er ikke en legende i det hele tatt
SåpeGutten
2
01.10.2018 11:56:36
Jeg er kul
Ninjaaaaaaaaaaaaaa
3
17.08.2017 18:33:50
Det værste er at mødrene til sine døtre som blir omkjært ønsker selv at ungene skal bli det. Dessuten er det ofte de som utfører de syke greiene, uff. Stakkars folk :(
Karen
0
30.01.2017 12:55:39
Hvordan får de til å tisse??
expert
1
21.03.2017 12:50:31
de bare gjør det vis du vil vite det så kom til meg. lol
Ang. feminisme
3
21.12.2016 09:32:43
Må bare si til en kommentar nedenfor at feminisme handler faktisk om likestilling, og at begge kjønn - både menn og kvinner - skal ha samme muligheter og rettigheter både sosialt, økonomisk og ellers.
sur fyr
0
09.05.2017 21:07:38
feminisme er faktisk noe annet nå, søk opp feminism på urban dictionary og se hva det er. husker ikke hva "feminismen" som du snakker om heter, ikke ment offensivt men som informasjon
Mor du
3
02.12.2016 10:28:06
Wow
Norsk/Kurder
8
12.02.2015 23:24:59
Jeg er så takknemlig for at jeg er Kurder og bor i Norge. Med respekt til alle disse jentene og guttene som blir omskjært. :( ganske trist å høre, skulle ønske jeg kunne ha hjulpet til for å ha stoppet dette her, ingen viktig grunn til å gjøre slikt. (Men mening) Kroppen er awesome som den er, Gud har lagd den på sin måte så hvorfor røre på den og ødelegge disse fine blomstene i kvinnens kropp. :/
Gunn
3
20.10.2014 17:35:27
Jeg tror de fleste skjønner at omskjæring er galt usunt og noe vi må hindre at jenter opplever. De som vil at barna sine skal bli omskjært, de kommer fra kulturer hvor alle kvinner er omskåret. I noen land blir en jente som ikke er omskåret, sett på som uren. Hvis de ikke er omskåret, får de aldri en bra mann å gifte seg med: og det finnes ikke enslige, økonomisk uavhengige kvinner i mange av disse landene. De er helt avhelgig av å finne en bra mann å gifte seg med for å få et godt liv, men ingen mann vil gifte seg med en uomskåret kvinne der. Så selvfølgelig omskjærer foreldre døtrene sine der nede, så de skal få et godt liv. Det er ikke sånn i Norge, men likevel kan det være vanskelig for foreldre å forandre inngrodde holdninger til dette. Kanskje husker ikke engang mor hvordan hun var før hun selv ble omskåret. Jeg skjønner så godt at det er vanskelig for jenter når foreldrene ønsker at de skal bli omskjært, jeg er sikker på at de aller fleste foreldre er kjærlige foreldre som er glad i barna sine. Likevel, bare husk det: de voksne har ikke alltid rett. Og særlig den der de tar vekk åpningen til skjeden(syr igjen eller gjør så den gror igjen). Det gjør at barnefødsler blir vanskelig og farlig. Og sex blir vanskelig. Jeg tror kanskje de begynte med omskjæring for å beskytte jentene deres i å bli voldtatt, for veldig lenge siden. Det er jo tradisjon med mye krig; og voldtekt av kvinner er en del av krigen, i Afrika. Stå på jenter!
Maya
2
14.09.2014 08:12:59
Hei ! Det med omkjæring av jenter i Iran stemmer ikke ,og det er fordi omkjæring av jenter ikke er relgion ,men kultur.
Save the world.
6
09.08.2014 05:38:38
Hvorfor gjør de egentlig sånne ting.. Er ikke folk perfekte akkurat som de er lagd?! Herreguud. Det står ingenting i koranen om at imskjæring er MUST! Det er bare tull det er frivillig de som vil. Jeg er selv muslim og har ikke blitt omskjært! Vet om noen jenter som jeg har møtt i hjemlandet som sa at jeg var "skitten hvis jeg ikke var omskjært!" Vet dere hva jeg sa? "Jeg gir faen om du er omskjært foreldrene dine har bare ødelagt kroppen din!"
ka i alle dage?!?!
2
18.11.2013 21:26:49
he aldi hørt om omskjering på jente før...ALDRI! blir nesten redd her, fordi d kjøme dritmange utlendinga til norge kvart år, å he me sin kultur hit. å tenk vist nokken av dei kidnappa mej å syr igjenn tissen!
Fornuftighet
4
30.07.2013 01:08:23
Feminisme er ikke likestilling. Tro det eller ikke, det favoriserer det ene kjønnet.
Kebab
13
22.02.2013 05:17:50
Hvis jeg hadde hatt muligheten til å redde et barn fra en slik handling så hadde jeg faktisk vært i stand til å ta liv. Jeg hadde ikke nølt et sekund. At "folk" kan gjøre noe så grusomt mot et hjelpeløst barn er helt utrolig. Jeg fatter ikke hvor gjennomført idiotisk mennesker kan tenke. Hadde jeg sett noe sånn så hadde jeg faktisk benyttet meg av en egenoppgradert versjon av sharialoven som involverer bruk av kompostkvern for større gjenstander. Jeg blir flau av å være menneske. Jeg gremmes! Jeg er mot å ta liv eller lemleste en kropp omtrent uansett årsak men å omskjære et barn som ikke kan forsvare seg, kvalifiserer til dødsstraff uten mulighet for benådning.
OMG
1
07.10.2012 04:23:40
er det mulig ? kan de noen gang ha normal fødsel eller sexliv ?
the legend
9
04.05.2012 10:49:14
det verste mann kan gjøre as og ødelegge livet til en ung jente, som hver dag må tenke og ha smerte resten av livet det. et er sykt, alt det med omkjærimg og alt det drittet er helt sykt. Jeg skjønner ikke ossen noen takler og gjøre noe sånt as!! de som gjør sånt er noen jævla idoter, rett og slett !!!
Thalia
10
25.04.2012 15:27:52
Til "ikke dramatiser". Jeg synes det er tragisk at du later som om omskjæring ikke kan føre til store plager. Ditt utspill kan føretil at foreldre velger å omskjære en uvillig jente siden du som voksen synes det var ok. Du kan bli medskyldig i hennes plager. Skam deg!
Ikke over dramatiser
2
14.03.2012 09:18:46
Jeg har selv blitt omkjært, å det var noe jeg ville. Får å vise respekt til ALLAH(sw). Jeg spurte mamma, hun svarte; Gjør det du føler får! SÅ ikke dramatiser.
vits.....
1
23.03.2017 14:20:45
det er en jente jeg kjenner som heter jente hun er blitt omkjæret
Tina
12
22.12.2011 00:24:44
Eg kjenner manglende jenter som har blitt omskjære. De er ofte på do og bruker lang tid der inne. Eg blir trist av å høre på kor vondt di har det når de forteller det. Men dette handler ikkje om religion ! Det står ikkje ein drit om at klitoris er "skittent" i koranen ! Dette handler mest om kultur... Men eg har aldri hørt om noen som har blitt omskjære etter dei har fylt 6år . Dei sier at dei er for gamle da.. Så det hjelper ikkje å undersøke dei etter dei har begynt på skolen. Siden det er så mannen som lurer på dette med omskjæring så kan dei se filmen waris dire ørkenblomsten som er ein sann historie om ein jente som blei omskjært når hun var 3, fikk mensen når hun var 13 og rømte gjennom ein ørken fra eit tvangsekteskap med ein gamling som hadde 4koner fra før,møtte mormoren sin, flyktet til England og bodde hos noken andre fra Somalia der og blei modell og fortalte hele verden om omskjæring osv.. Hun harfått fredspris her i Norge
Inuchi
11
16.03.2011 09:34:01
fytti rakken! dette må vi stoppe .... Liker ikke/Hater dette! det er et ritual for dem, men de må jo innse at det er livsfarlig for Jente/Kvinne å gjøre det.
andrea
4
24.02.2011 19:36:49
HVA FAEN? heergud. stakkars.
oj
3
27.03.2015 14:16:49
ikke sant jeg synes det er veldig trist å høre på dem som blir omskjærining det er ikke bare religion
?
8
24.02.2011 17:49:05
hva er det de skjærer vekk når jenter blir omskjært? jeg kan ingenting om omskjæring på jenter
Caroline
6
19.09.2010 00:30:06
stakkars folk som actually opplever det!!
Hvordan?
6
13.06.2010 21:27:00
Når det blir sydd, blir stingene fjernet når personen gifter seg? (Red. Du kan sende inn spørsmål på ung.no/oss)
Caroline
6
21.05.2010 14:34:00
Ja dette er rett og slett grusomt (mildt sagt) !
Ingvild
4
28.04.2010 08:21:00
Dete er helt sykt. Jeg kjenner en jente som har blitt omskjært. det var derfor jeg leste dete. Gjelder loven for de som er bosatt i norge, eller de med norsk statsborgerskap eller begge? (red: du kan sende inn spørsmål og få svar på www.ung.no/oss)
Anonym
10
08.03.2010 18:42:00
Sykt! Dette burde være strengere straffbart i det landene det praktiseres. Tenk å ødelegge en ug jentes liv på denne måten. Kvinner trenger mer respekt!
Kritikeren
9
14.01.2010 18:49:00
Jeg har ingen kommentar til dette, dette må sies selv. Får vondt bare av å lese det.
Maren
16
09.07.2009 16:43:07
Hva faen? Dette er helt uakseptabelt... Får vondt nedentil bare av å lese dettte :S
Jente 16
4
02.06.2015 08:54:48
Jeg også
mot
10
09.07.2009 13:40:02
Måtte de som utfører slikt lemlestelse få som fortjent. Tenk å ødelegge kvinners liv på denne måten. Skam dere grusomme mennesker!
anonym
6
26.04.2009 00:16:27
jeg syntes at det bør innføres ny obligatorisk underliv undersøkelse på alle jenter i fra de begynner på fårskolen til de er 17 år gammel får og oppdage omskjæring og misdannelser nedentil hos jentene . jeg kan ikke skjønne at det skal vere være får jentene og måtte på benken end det er får gutter og da syntes jeg at jentene også bør undersøkes i tissen på likt med guttene som også må undersøke penis og stenene i pungen . det er egentlig urettferdig at guttene må undersøke penis og jentene slipper og bli undersøkt i tissen så jeg håper det blir innført snart .
Bare nevner...
1
06.01.2014 21:35:55
har du tenkt på hva som EGENTLIG blir undersøkt eller hvorfor? Hørt om noe som heter prostata. Det få'kke jenter skjønner du :P
kebabtralle
0
08.01.2014 17:57:04
brystene derimot... jentene må jo undersøkes for brystkreft mange flere ganger enn gutter må sjekke juvelene
In
3
29.03.2009 17:36:29
Er det noen som har opplevd omskjæring, og som kan fortelle om hvordan det er med smerter etterpå.. er det vanlig å ha vondt i underlivet resten av livet? Hvordan er såret, blir det bra, eller er det alltid smerter? Er det noen fantomsmerter? (For nesten 80% av inngrep hvor man fjerner en kroppsdel, så får folk fantomsmerter).
motstander
4
23.01.2009 03:06:35
disse folkene som utfører FGM er primitive gamle kjerringer. har lest en god del om dette på nettet og i bøker... religion spiller en mikroskopisk rolle, det meste bygger på tradisjoner. dem som lemlester småjenter burde bli sendt til fengsel og torurert der. vi lever i 2009! vi kan ikke ta med oss ALLE tradisjoner. noen ting hører ikke hjemme lengre. det som irriterer meg mest er f.eks innvandrere fra afrika som lurer døttrene og tar dem med til hjemlandet, og får dem stakkars jentene omkjært der... håper de alle får som fortjent en vakker dag
Wtf?!
7
09.01.2009 12:56:59
Høres helt jævlig ut ja. At noen kan gjøre noe så ille mot folk. Mot små barn -_-"
Ramina
7
04.12.2008 15:50:22
ja det gjør kjempe vondt jeg skrek i flere timer
Habasibba
2
20.10.2008 15:33:36
Kossen?
...
5
11.10.2008 19:08:24
Det gjør vondt å tenke på jenter som har blitt omskjært =/
ehmok
8
25.09.2008 21:26:17
herregud, hva f** ? Brenne, sy sammen og åpne ? OMFG!
en
2
10.08.2008 04:00:25
Type 4. Her kommer alle andre varianter inn, som stikking og prikking i klitoris, brenning av klitoris og omkringliggende vev, og andre inngrep. BRENNE klitoris er dere gal ?
Sommber boy !
2
20.07.2008 14:28:03
Au, å skjæra av klitoris og sy i gjenn osv høres jo helt sykt ut :(
noen
4
27.04.2008 05:57:40
det må gjøre vondt

Spørsmål og svar

Hvordan blir en jente omskjært?
Hei.Jeg velger å svare på spørsmålet ditt ved å henvise til artikler nunder svaret. Les på ung.no/omskjaering, her får du god informasjon om om...
Kva redskap bruker dei som utfører omskjering?
Hei Jeg er lit usikker på hva du spør om. Mener du omskjæring av jenter? Eller omskjæring av gutter? Du kan lese om omskjæring av både gutter...
Omskjæring og det å prikke med fingeren på klitoris
HeiDet er riktig som du skriver at en form for omskjæring består i å prikke med f eks en nål på klitoris.Å ta på, stryke på, trykke på eller...
Hvordan foregår omskjæring på gutter og omskjærer man jenter?
Hei Du kan lese om omskjæring og få svar på det meste du lurer på i artiklene jeg legger ved under svaret.   Kjenne du noen som står i fare for ...
Ble bedt om å signere på et papir om at de ikke skal omskjære jenter. 
Hei Omskjæring av jenter og tvangesekteskap er forbudt i Norge. Jeg kjenner ikke til det konkrete skrivet du forteller om, men jeg antar at hensikt...
Er omskjært, vil det gjøre vond med sex?
Hei Det er vanskelig å svare på spørsmålet ditt uten å vite mer om hvordan du er omskjært. Du kan henvende deg til helsesøster på skolen ell...
Jeg har en skoleoppgave om omskjæring.
Hei og takk for at du skriver til ung.no.   De fleste gutter omskjæres når de er babyer. Grunner til dette kan være religion eller tradisjon i f...
Eg vil omskjære meg
Hei Omskjæring av jenter er forbudt i Norge.  Det kan være store helsemessige konsekvenser av å omskjære jenter.  Hvis du har spørsmål om det...
Hva er omskjæring?
Hei Du kan lese flere artkkler om omskjæring av gutter og kjønnslemlestelse av jenter på http://www.ung.no/omskjaering/   Omskjæring av jenter...
Hva er omskjæring ???hvorfor gjør mann det???
Hei hva er omskjæring? Omskjæring  av jenter/kvinner er en fellesbetegnelse på ulike typer og grader av inngrep hvor ytre kjønnsdeler fjernes h...
Når jei va liten omsjerte leggen mej.
Hei Vi skjønner ikke helt hva du ønsker å få svar på i spørsmålet ditt. For å kunne gi det et godt svar, håper vi du kan klare å skrive...
Hva er omskjæring
Hei! Du spør om omskjæring. Det kan være omskjæring av gutter. Dette er en operasjon som ofte gjøres på  guttebabyer eller små gutter, van...
Se alle