For mange er penger og gaver en viktig del av det å konfirmere seg, og det er naturlig å være opptatt av hva du får selv, og hva alle rundt deg får.

Noen opplever å få mer eller mindre enn andre, og lurer på om dette er normalt. Da er det viktig å huske på at hva og hvor mye du får, kommer an på mange ting.

 

Fest, familie og tradisjoner

Hva du får og hvor mye penger du eventuelt får, kommer helt an på om du har en stor eller liten fest etter konfirmasjonsseremonien, om du har mange eller få gjester, om det kommer gjester til kaffe, om du har et stort nettverk av bekjente i nærområdet ditt, om du har stor eller liten familie, familiens økonomi, hva som er vanlig å legge i gaver i familien din, tradisjoner, hva du ønsker deg osv.

En som har fått "lite" penger, kan for eksempel ha fått mer enn andre av foreldrene sine, men mindre tilsammen fordi man har en liten familie.

Noen har kanskje fått mye penger og få gaver, mens andre igjen kan ha fått lite penger, men mange gaver.

 

 

Mer enn bare gaver

Selv om gaver og penger for mange er en viktig del av konfirmasjonen, kan det være greit å huske på at dette bare er en bitteliten del av det å konfirmere seg.

Husk at du har tatt et valg om å konfirmere deg, kanskje et av de første valgene du har tatt på egenhånd. Du har deltatt på konfirmasjonsundervisning og kanskje lært masse, og du beveger deg sakte, men sikkert inn i de voksnes rekker.

Det er mye å feire, og gavene er bare en liten del av det.

Prøv å ha fokus på alt som har vært fint og hyggelig, både i løpet av konfirmasjonsundervisningen, og ikke minst på selve konfirmasjonsdagen.

 

Du må ikke dele

Det har blitt vanlig at konfirmanter deler hva de har fått i gave på skolen, fritiden og på sosiale medier. Husk at hva andre har fått ikke spiller noen rolle.

Du kan velge å dele hva du har fått og være tilfreds med det - helt uavhengig av hva alle andre har fått - hvis det blir prat om dette blant venner.

Eller så kan du også si noe sånt som at: "jeg har fått masse fint, mye av det jeg ønsket meg, og jeg er kjempefornøyd". Du trenger ikke å gå i detalj på verken gaver eller pengesum.

Hvis noen reagerer på dette, kan du si at du har tatt et bevisst valg om å ikke dele, fordi du ikke vil være med på å bygge oppunder presset.

Dette står det respekt av, enten de andre er enige eller uenige valget ditt.

 

Ikke lyv

Det kan være fristende å lyve hvis du føler at du har fått mindre enn "alle andre", men husk at du da bare er med på å bygge oppunder dette presset du, og veldig mange andre, føler på.

Det er selvsagt opp til deg hva du velger å si og ikke si, men ingen har egentlig noe med hva andre gir og får i gaver.

Husk også at selv om det kanskje ikke plager deg å si hva du har fått eller ikke fått, så kan det jo være at noen andre synes dette er ubehagelig å prate om. Kanskje kan det hjelpe noen andre som ikke er komfortable med å prate om dette at du også velger å ikke si noe.

 

Forhåpentligvis har du hatt en fin konfirmasjonsundervisning og en fin dag. Det er mange ting du kan være fornøyd med - utover gavene.