Hopp til hovedinnholdet

Hvem bestemmer over din konfirmasjon?

Tenåringsgutt står i midten med foreldrene sine på hver sin side. (www.colourbox.com)
Uenige: Hvis du og foreldrene dine er uenige om hvilken konfirmasjon du skal velge, prøv å forklare dem hvorfor du ønsker det du ønsker.

Det er du som bestemmer om du skal konfirmere deg borgerlig eller kirkelig. Men hva gjør du om foreldrene dine vil ta valget for deg?

Offentlig og kvalitetssikret
Tenåringsgutt står i midten med foreldrene sine på hver sin side. (www.colourbox.com)
Uenige: Hvis du og foreldrene dine er uenige om hvilken konfirmasjon du skal velge, prøv å forklare dem hvorfor du ønsker det du ønsker.

Mange som skriver til ung.no opplever at konfirmasjon blir en stor diskusjon hjemme i familien. Noen opplever at foreldrene har ulike verdisyn og ønsker, og ikke vet hvem av foreldrene de skal høre på, mens andre opplever å bli tvunget eller overtalt til å velge en konfirmasjon som de ikke ønsker.

I utgangspunktet bestemmer du som konfirmant selv om og hvordan du vil konfirmere deg. Samtidig er det sterke tradisjoner for kristen konfirmasjon i mange familier, og mange, særlig fra den eldre generasjon, mener kanskje at bare dette er "ordentlig" konfirmasjon.

For å finne ut hva som er rett konfirmasjon for deg, kan det være lurt å tenke nøye gjennom hva konfirmasjon betyr for deg, og finne argumenter som støtter valget ditt. Hvis du vet at foreldrene dine vil være uenige i valget, så kan du legge fram argumentene dine på en rolig og god måte. En annen mulighet er å skrive et brev til foreldrene dine der du begrunner valget ditt. Da vil foreldrene dine kanskje forstå mer av hvorfor du tenker som du gjør.

Under kan du se eksempler på spørsmål og svar fra ung.no, som du kanskje kan bruke i samtale med foreldre eller familie som er uenige med deg, eller legger press på deg.

Foreldrene mine er uenige, hva gjør jeg?

Hei! Jeg er akkurat nå 13 men blir 14 i mai. Jeg har tenkt mye på dette med konfirmasjon, og kommet frem til det at jeg vil stå borgerlig. Mamma og hennes side av familien syntes dette var helt greit og tok det bra. MEN pappa sin side av familien tok dette skikkelig tungt og vil ikke lengre snakke med meg. Min tante og onkel har blokkert nummeret mitt fra demmes mobil og det samme på de to søskenbarna mine sin mobil, jeg får ikke komme på besøk hos noen eller snakke med dem. Så nå sitter jeg her hjemme hos mamma, og vurderer konfirmere meg kristelig noe jeg ikke vil på noen måte.. Men jeg vil jo selvfølgelig ha kontakt med familien min.. Og nå, vet jeg ikke hva jeg skal gjør.. PLIS hjelp

Svar:

Hei

Takk for at du skriver til oss! Du forteller om en vanskelig konflikt, og jeg syns det er leit å høre hvordan du blir mottatt av deler av familien din når du har tatt et personlig valg. Et valg du beskriver som gjennomtenkt, og som baserer seg på dine ønsker. Konfirmasjonen er din feiring, og den skal være basert på dine verdivalg! Det viktigste er at denne prosessen blir en god opplevelse for deg, både når det gjelder konfirmasjonsundervisningen og selve festen etterpå! Hvis ikke de voksne på pappa sin side av familien kan godta dette, og glede seg på dine vegne, er det et problem som tilhører dem og ikke deg. Du skal ikke ta ansvar for deres verdisyn ved å endre ditt eget. Jeg syns det er ille å høre at de blokkerer deg og ikke vil snakke med deg på grunn av ditt konfirmasjonsvalg. Det må du ikke bukke under for, da lar du dem kontrollere deg og det er ikke slik man lager gode relasjoner!

Derfor syns jeg at pappa og hans familie bør legge sine egne ønsker og ideer til side og ta hensyn til deg og det du vil i denne situasjonen. Selv om de har et religiøst verdisyn, må de klare å glede seg over at du har et annet. Noen ganger må man se forbi sine egne behov fordi noe annet er viktigere, slik som en sønns ønsker for konfirmasjonsdagen. Dette er et voksenansvar. Det er også pappa sin oppgave å passe på at du har det bra både praktisk og følelsesmessig. Så av hensyn til deg bør pappa og hans familie klare å delta på denne feiringen slik du legger opp til, selv om det er vanskelig for dem. Man skal ikke unngå alt som er vanskelig!

Jeg anbefaler deg å snakke med pappa om dette. Vis han gjerne svaret mitt og bruk det som et utgangspunkt for en prat. Så kanskje han kan ta praten videre med de andre i familien som har uttrykt misnøye med at du skal konfirmere deg borgerlig. De trenger en virkelig alvorsprat!

Dere kan også lese sammen på denne nettsiden fra barneombudet. Her står det mer om hva du har rett til å bestemme selv i forhold til ditt verdisyn.

Jeg håper at dette var til hjelp. Og jeg håper at selve konfirmasjonsfeiringen din blir akkurat slik DU ønsker. Gratulerer med dagen som kommer.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Jeg tvinges til kristelig konfirmasjon, hva kan jeg gjøre?

Hei Jeg skal konfirmere meg, men jeg er anti-kristen. Mamma tvinger meg til det. Jeg føler meg ikke komfortabel i kirken. Jeg håper dere har noen tips.

Svar:

Hei

Takk for at du skriver til oss! Det du forteller om høres ikke lett ut. Vi her på ung mener at ingen foreldre bør tvinge barna sine til å delta på ting de ikke selv ønsker eller føler seg komfortable med.

I FN's barnekonvensjon står det at du har rett til tanke, samvittighets- og religionsfrihet. Det betyr at du har rett til å ha en egen tro og et eget livssyn, uavhengig av familiens eller statens. Dette er også lovfestet i barneloven, der det står at du fra fylte 15 år har full frihet til å være medlem eller ikke medlem av de trossamfunn du selv vil, selv om dine foreldre er uenige med deg. Nå når du er 14 år er det ganske nære at denne loven omfatter deg. Og konfirmasjonen bør være en god anledning til å få ta et selvstendig valg i forhold til sin tro og tankefrihet.

Konfirmasjonsdagen er din dag og jeg mener at det er du som bør være i førersetet når det gjelder festen. Det er du som skal feires og det viktigste er at det blir en god opplevelse for deg! Dette tror jeg egentlig at moren din er enig i, når alt kommer til stykket. Derfor syns jeg at hun skal gjøre det hun kan for å imøtekomme dine ønsker, selv om det innebærer at hun må fire på sine egne krav, og at hun må anerkjenne at du vil velge annerledes enn henne. Vis gjerne mamma svaret mitt her til deg, så kan dere diskutere det og se på artiklene som ligger linket her sammen. Si til henne hvordan du ønsker å ha det, og hva som er viktig for deg. Dette krever nok litt mot, Det er kanskje et sårt tema for moren din og. Men desto viktigere å få pratet om! Jeg håper moren din vil lytte til deg hvis du er så modig at du inviterer til en prat om dette.

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Jeg vil noe annet enn foreldrene mine

hei jeg er en gutt på 14 år og skal konfirmere meg borgelig, men familien synes ikke det er bra fordi alle i familien er kristene. jeg bare lurer på hva jeg burde gjøre?

Svar:

Hei

Takk for at du skriver til oss, gutt 14 år.

Om man ønsker å konfirmere seg eller ikke, er jo helt frivillig.

Omtrent 80 % av alle 15-åringer i Norge velger å konfirmere seg. Cirka 16 % av disse velger humanistisk konfirmasjon, mens resten velger den kirkelige varianten. Det er DITT VALG om du velger konfirmasjon og hvilken type.

Dine foreldre kan ha noen meninger om dette, men jeg synes du bør velge det som føles riktig for deg.

Det er viktig at du setter deg inn i hva både borgerlig og kristen konfirmasjon innebærer før du tar et endelig valg. Og ta gjerne en diskusjon med din familie også. Vær like åpen for deres holdninger og meninger som de bør være for dine.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Jeg angrer på valget mitt

Jeg har gjort noe dumt. Jeg sa ja til å konfirmere meg kristelig for 2 år siden. Jeg hadde ikke satt meg inn i hvordan kristelig konfirmasjon. Nå har jeg lest litt mer om human-etikk og føler at det livssynet passer meg mye bedre enn å følge kristendomen. Jeg liker ikke å tro at alt som står i bibelen er sant, fordi det er det ikke (mener jeg) og for meg virker mye for urealistisk. Problemet her er ikke hva jeg tror og ikke tror på, men at jeg allerede har meldt meg inn som konfirmant og "bekreftet" at det var riktig å døpe meg, og at jeg tror på Gud. Mormoren min har allerede sydd halve bunaden min, så jeg har ikke hjerte til å si nei. Jeg har heller ikke hjerte til å ombestemte meg pga. at moren min er kristen og vil at jeg skal konfirmere meg. Det som er enda verre er at jeg HATER sosialiteter, og det skal selvfølgelig være fryktelig sosialt i kirken. Jeg har veldig lyst til å fortelle moren min at jeg ikke vil være konfirmant, men mormoren min jobber så hardt. Hva skal jeg gjøre?

Svar:

Hei

Forstår at dette er en vanskelig situasjon for deg. Du skriver at du ikke ønsker å konformere deg men samtidig ønsker du ikke å såre andre som har forventninger i forhold til at du skal ha en konfirmasjon.

Konfirmasjon er et valg som du skal ta. Det er et personlig valg. Noen tenker ikke så mye på at det er et valg. De gjør det som tradisjonene i familien. Andre gjør et mer bevisst valg i forhold til om de skal eller ikke skal konfirmere seg.

Jeg tenker at det kan være bra for deg å snakke med moren din om hva DU føler og tenker om konfirmasjonen. Forstår at det er sårt for deg å kanskje skuffe mormoren din som syr bunad til deg. En bunad kan du bruke hele livet. Så om du ikke konfirmerer deg i kirken eller på annen måte så vil du mange ganger ha anledning til å bruke bunaden.

Det kan være lurt at du skriver ned tankene rundt valget du skal ta. Hva er best for deg og hva føles mest riktig for deg. Snakk med andre om hva du tenker og gi deg selv tid til å ta det valget som er riktig for deg.

Jeg forstår det også slik at du ikke liker sosiale sammenkomster. Dette er også noen som du kan jobbe med. Ofte er det slik at de fleste må i skole, familie eller jobbsituasjon være med på sosiale sammenkomster. Du kan trene på dette. Oppsøke sosiale situasjoner som du egentlig gruer deg for. Du kan snakke med familien din eller venner om dette. Det å være åpen om dette kan hjelpe deg. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med helsesykepleier på skolen din og få råd og veiledning om hvordan du skal takle sosiale sammenkomster uten å føle det vanskelig.

Lykke til.

Vennlig hilsen Helsesykepleier i samarbeid med ung.no

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
12.04.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Foreldrene mine vil jeg skal konfirmeres katolsk, men jeg vil ikke.
Hei gutt 14 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Jeg forstår at du synes det er vanskelig om dine foreldre nekter å betale kurset og festen på kon...
Jeg får ikke konfirmere meg borgerlig
Hei Det er forståelig at dette er en vanskelig situasjon for deg. Det beste er om man er enig med foreldrene om hvordan man vil konfirmere seg. Du h...
Jeg inviterte en jente i konfirmasjonen min og angrer
Hei Ofte når man har invitert folk så pleier man ikke å ta det tilbake. Her tror jeg det beste du kan gjøre er å håndtere situasjonen så godt d...
Familien sier jeg må konfirmere meg i kirka, men jeg er ikke kristen.
Hei jente 14 I Norge har barn religionsfrihet. Det betyr at barn kan velge selv hva de vil tro på. Før du fyller 15 år har foreldrene dine rett ti...
Jeg vet ikke om jeg vil konfirmeres kristelig likevel
Hei! Tusen takk for at du skriver til oss, jente 14 år! Jeg forstår at dette er vanskelig for deg. Slik jeg forstår det er det ikke bare det at d...
Bestemoren min kommer ikke hvis jeg har humanistisk konfirmasjon.
Hei Jeg skjønner at du synes dette er leit. Livssyn handler om  tro, og hva en selv tror på. Du har rett til å selv velge om du vil konfirmere seg...
Er det mitt valg å bestemme hvilken konfirmasjon jeg vil ha?
Hei   Jeg forstår at dette ikke er lett for deg. Jeg syns det er leit å høre hvordan  foreldrene dine overkjører deg når du har tatt et pers...
Pappa tvinger meg til å gå på komfirmantgruppe, men jeg har sosial angst.
Hei jente 14 år. Takk for at du kontakter Ung.no. Jeg forstår at det er vanskelig for deg å være sammen med andre på konfirmantundervisning om ...
Jeg har ikke lyst til å konfirmere meg kristelig
Takk for at du tar kontakt med oss!      I Norge har barn religionsfrihet. Det betyr at barn kan velge selv hva de vil tro på. Før du fyller...
Vil ha penger, usikker på konfirmasjon. Kan jeg ha fest uten forpliktelser?
Hei takk for at du kontakter Ung.no, Å ha en fest der det eneste målet for deg er å få penger, uten noen forpliktelser. Du kan spørre foreldrene ...
Jeg er en gutt på 14 år som skal ha konfirmasjon til neste år
Hei   Takk for at du tar kontakt med oss!    I Norge har barn religionsfrihet. Det betyr at barn kan velge selv hva de vil tro på. Før du fyl...
Vil konfirmere seg, foreldrene er ikke interessert
Hei jente 13 år   Du er jammen modig som tar egne valg, selv om det ikke passer helt. Jeg synes at det er fint at du tør å tenke selv og velge f...
Hvordan skal jeg velge mellom en kristen eller borgerlig konfirmasjon?
Hei Så fint at du tar kontakt med oss når det er ting som er litt vrient :-) Du skal konfirmeres og får velge om du skal konfirmere deg kirkelig e...
Vil ha borgerlig konfirmasjon, men foreldrene mine er uenig. Hva gjør jeg?
Hei Så fint at du tar kontakt med oss når det er ting som er vrient :-) Dette skjønner jeg er vanskelig å håndtere. Slik jeg forstår det anse...
Jeg klarer ikke tanken på konfirmasjonskurs i kirken. Det blir helt feil..
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Så flott at du har tatt et tydelig standpunkt på hva du tror! Jeg synes også at det er flott at du ...
Jeg vil ikke ha to konfirmasjonsfester
Hei Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner veldig godt at du ønsker å ha kun en konfirmasjons-fest, og jeg skjønner også at det er vanskel...
Se alle