Er du bekymret for krigen i Ukraina?

Mange unge har tanker og spørsmål om Ukraina og Russland for tiden. Når krig og konflikter kommer nært, er det normalt at vi blir urolige og har mange spørsmål.

Sist oppdatert: 11.11.2022 Av: ung.no i samarbeid med Senter for krisepsykologi, UiB.

Ukrainsk flagg som vaier i vinden.
STØTTE TIL UKRAINA: Det er fint å engasjere seg i det som skjer, men pass på at du ikke går alene med bekymringer og uro. (Illustrasjon: Colourbox)

Konflikten mellom Ukraina og Russland har lenge hatt en voldsom mediedekning. I tillegg til å få informasjon gjennom nyhetene, snakker dere kanskje om det som skjer på skolen og følger med gjennom sosiale medier.

Det er bra å følge med på det som skjer og være engasjert, samtidig som det er viktig å skjerme seg så det ikke blir for mye fokus på dette i hverdagen.

Det kan også være skremmende om de voksne snakker mye om det som skjer, og kanskje viser at de er bekymret eller redde.

Hva tenker du om krigen i Ukraina?

Vil konflikten påvirke Norge?

Mange lurer på om det vil bli krig i andre land og eventuelt i Norge. Vil konflikten påvirke familie og kjente? Er det farlig å reise til, eller oppholde seg, andre steder i Europa?

Det er svært sjelden at det er krig i Europa. Norge er et fredelig land, og vi merker ikke konflikten direkte her, selv om vi merker den indirekte blant annet gjennom økte priser, og ved at det kommer flyktninger hit. 

Det er heller ingen grunn til å tro at konflikten skal ramme Norge direkte.

Forsvaret ser ingen økt militær trussel mot Norge. Norge er også medlem av NATO, verdens sterkeste militærallianse, og det gjør at terskelen for å true eller angripe Norge er svært høy. Dette betyr at Norge er godt beskyttet av våre allierte. Dette kan du lese mer om på forsvaret sin nettside om krigen i Ukraina.

Kan det skje atomulykker?

Det er mye snakk om atomulykker i media om dagen, og dette kan virke skremmende for mange.

Det er viktig å huske at hvis det skulle skje noe med atomkraftverkene i Ukraina, vil det ikke være noen akutt fare for folk i Norge. Avstanden er så stor at utslippene vil fortynnes kraftig før de eventuelt kommer hit.

Men om det skulle skje en ulykke, kan det være at vi i Norge må passe litt ekstra på i noen dager. De som bestemmer i Norge, kommer til å fortelle oss hva som skjer og gi oss gode råd om hva vi skal gjøre. Hvis vi følger de rådene, vil vi være trygge.

Er krigen en vond påminner?

Er du ungdom i Norge i dag, har du antagelig ikke opplevd krig før. Da kan en slik konflikt være vanskelig å ta innover seg, eller føles skremmende og fremmed. Når det kommer så nært er det naturlig å kjenne på følelser av usikkerhet og frykt.

Det finnes også unge i Norge som har opplevd krig og konflikter i andre land i oppveksten. Gjelder dette deg, kan denne konflikten kanskje oppleves som en vond påminner.

Andre kan ha venner og familie som bor i Ukraina eller land i nærheten som de bekymrer seg på vegne av. Har du en venn som har sånn, kan det være godt med støtte fra deg.

Vær kildekritisk

Når noe dramatisk skjer, er det naturlig å være opptatt av det og ønske å vite mer. Det kan være vanskelig å forstå alt som skjer og kunne vurdere og tolke all informasjon som kommer gjennom nyhetene og internett.

I krig og konflikt er det også mye feilinformasjon og falske nyheter. Husk derfor å sjekke hvor informasjonen kommer fra.

Om du bare får med deg litt og bruddstykker, kan fantasier og feiloppfatninger gi unødvendig frykt og uro. Da kan det være lurt å få en voksen til å forklare mer om det som skjer, og at du har mulighet til å spørre om det du lurer på.

Hva kan du gjøre selv?

Her er noen gode råd om du føler deg urolig og usikker.

  • Snakk gjerne om det som skjer med familie og venner, eller på skolen. På den måten kan du få mer kunnskap om det som skjer. Pass likevel på at det ikke skaper mer usikkerhet og vonde tanker om situasjonen.
  • Skjerm deg fra nyheter hvis de gjør deg urolig, og pass på at du får informasjonen i små doser. 
  • Vær kritisk til hvor du søker informasjon – ikke ta alt som fakta, men gå til anerkjente nyhetskilder.
  • Ikke gå alene og bekymre deg. Om du har mange spørsmål, kan det være fint å snakke med en voksen om det du lurer på og det du er redd for. Dette kan for eksempel være en forelder, lærer eller helsesykepleier.
  • Husk at du også kan stille anonyme spørsmål her på ung.no.
  • Ikke tenk alt for mye på det som har skjedd – det kan være lurt å legge det fra seg og gjøre andre ting, men så kanskje lese nyheter eller se på TV innimellom.
  • Om du ikke føler deg berørt av det som skjer, så er det også helt normalt. Vi mennesker beskytter oss selv gjennom å distansere oss fra vonde ting.
  • Det er helt greit å gjøre vanlige ting, fritidsaktiviteter og treffe venner – du kan likevel bry deg om det som skjer i verden, og føle omsorg og medfølelse for de som er rammet.

Les også artikkelen Skremt av krig? -Hvordan tar du vare på deg selv? på Sio Helse.

Ukrainsk flagg som vaier i vinden.
STØTTE TIL UKRAINA: Det er fint å engasjere seg i det som skjer, men pass på at du ikke går alene med bekymringer og uro. (Illustrasjon: Colourbox)

Hva tenker du om krigen i Ukraina?

Spørsmål og svar

Temasider