Følger du med på krigen i Ukraina?

25.02.2022 ung.no i samarbeid med Senter for krisepsykologi, UiB.

Mange har tanker og spørsmål om Ukraina og Russland for tiden. Minn deg selv om at det er liten sjanse for at konflikten skal spre seg til Norge, og at mange organisasjoner jobber med å skape fred.

STØTTE TIL UKRAINA: Det er fint å engasjere seg i det som skjer, men pass på at du ikke går alene med bekymringer og uro. (Illustrasjon: Colourbox)

Nylig kom det lenge fryktede angrepet på Ukraina, og de siste dagene har det vært mange dramatiske nyhetsoppslag og sterke bilder. Konflikten mellom Ukraina og Russland har allerede fått en voldsom mediedekning, og når krig, konflikter og uroligheter kommer nært, er det normalt at vi blir urolige og har mange spørsmål.

I tillegg har du kanskje snakket om det på skolen, eller fått opp informasjon på nettet og gjennom sosiale medier. Det kan også være skremmende om de voksne snakker mye om dette og er bekymret eller redde.

Vil konflikten påvirke Norge?

Mange lurer på om det vil bli krig i andre land og eventuelt i Norge. Vil konflikten påvirke familie og kjente og det vi har nær? Er det farlig å reise til, eller oppholde seg, andre steder i Europa?

Det er svært sjelden at det er krig i Europa. Norge er et fredelig land, og vi vil nok merke lite til denne konflikten her hos oss, utenom at vi får vite om det som skjer gjennom media.

Vi kan bli involvert gjennom vår rolle i NATO, og det vil nok påvirke europeisk politikk. Om nordmenn vil delta direkte i konflikten, vil derimot dette være yrkesmilitære og andre som har meldt seg selv til å være med i internasjonal tjeneste.

Det er likevel fint om vi blir engasjerte, og har medfølelse med de som rammes. Det er også viktig å huske at NATO, FN og statsledere i hele det internasjonale samfunnet nå jobber aktivt for å finne en løsning på denne konflikten, skape fred, og ta vare på de som rammes av angrepene.

Ukjent og fjernt eller vond påminner?

Er du ungdom i Norge i dag, har du antagelig ikke opplevd krig før. Da kan en slik konflikt både være vanskelig å ta innover seg, eller føles skremmende og fremmed. Når det kommer så nært er det naturlig å kjenne på følelser av usikkerhet og frykt.

Det finnes også unge i Norge som har opplevd krig og konflikter i andre land i oppveksten. Gjelder dette deg, kan denne konflikten oppleves som en vond påminner. Andre kan ha venner og familie som bor i Ukraina eller land i nærheten som de bekymrer seg på vegne av.

Vær kildekritisk

Når noe så dramatisk skjer, er det naturlig å være opptatt av det og ønske å vite mer. Men når du er ung har du kanskje ikke erfaring nok til å forstå alt som skjer og kunne vurdere og tolke all informasjon som kommer gjennom nyhetene og internett.

Om du bare får med seg litt og bruddstykker, kan også fantasier og feiloppfatninger gi ubegrunnet frykt og uro. Da kan det være lurt å få en voksen til å forklare om det som skjer, og at du har mulighet til å spørre om det du lurer på.

Hva kan du gjøre selv?

Her er noen gode råd om du føler deg urolig og usikker.

  • Snakk gjerne om det som har skjedd med familie og venner, eller på skolen. Sånn kan du få mer kunnskap om det som har skjedd og kan reflektere over det. Pass likevel på at det ikke skaper mer usikkerhet og vonde tanker om situasjonen.
  • Skjerm deg om nyhetene gjør deg urolig og få heller inn informasjon i mindre doser. Vær noe kritisk til hvor du søker informasjon – ikke ta alt som fakta, men gå til anerkjente nyhetskilder.
  • Ikke gå alene og bekymre deg. Om du har mange spørsmål, kan det være fint å snakke med en voksen om det du lurer på og det du er redd for. Dette kan for eksempel være en forelder, lærer eller helsesykepleier.
  • Husk at du også kan stille anonyme spørsmål her på ung.no.
  • Ikke tenk alt for mye på det som har skjedd – det kan være lurt å legge det fra seg og gjøre andre ting, men så kanskje lese nyheter eller se på TV innimellom.
  • Om du ikke føler deg berørt av det som har skjedd, så er det også helt normalt. Vi mennesker beskytter oss selv gjennom å distansere seg til vonde ting.
  • Gi deg selv lov til å gjøre vanlige ting, fritidsaktiviteter og treffe venner – du kan likevel bry deg om det som har skjedd, og føle omsorg og medfølelse for de som er rammet.

Les også artikkelen Skremt av krig? -Hvordan tar du vare på deg selv? på Sio Helse.

STØTTE TIL UKRAINA: Det er fint å engasjere seg i det som skjer, men pass på at du ikke går alene med bekymringer og uro. (Illustrasjon: Colourbox)

Hva tenker du om krigen i Ukraina?

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Sorg og krise

Les mer