Nb! Det er ekstra strenge regler i en del kommuner. Det kan avvike noe fra rådene i artikkelen.

Sjekk rådene i din kommune.

Anbefalingene som gjelder

Anbefalingene er fortsatt at alle i størst mulig grad må holde seg hjemme og begrense sosial kontakt med andre mennesker. Hvis skolen din er åpen for undervisning, kan du være der hvis du er frisk, men du må uansett følge koronareglene når du er på skolen og etter skolen.

Anbefalingen er nå å bruke munnbind på alle steder der det ikke er mulig å holde god avstand til andre folk enn kjæresten din og de du bor sammen med. I klasserommene er det ikke anbefaling om munnbind. Når du bruker munnbind, er det viktig å bruke det riktig:

Plakat om hvordan du bruker munnbind korrekt.

HUSK: Det er viktig å bruke munnbind for å hindre smitten. Her er seks steg til hvordan du bruker det korrekt. Plakat: Hdir/FHI

Du finner mer info om munnbind på FHI.no, også om hvordan du kan bruke og vaske tøymunnbind.

Hold ut og følg reglene som gjelder nå, så håper vi at det reduserer smitten i samfunnet og at det blir litt mindre begrensninger igjen ganske snart. Utfra de nasjonale rådene, kan du ha besøk av noen få hjemme nå og dere kan møtes ute. Hold ellers kontakten med venner digitalt så lenge! Har du fast kjæreste kan du også få besøk av kjæresten eller besøke din kjæreste hjemme.

Hold god avstand til alle og særlig god avstand til folk i risikogruppe, de som er gamle eller har en sykdom som gjør dem ekstra sårbare for koronainfeksjon.

Det vil stadig komme lokale endringer utfra smittesituasjonene der du bor, så følg med på din kommunes hjemmeside og på skolens hjemmeside.

Sjekk ut hva andre sier de gjør for å holde ut med koronasituasjonen, og del din erfaring i avstemningen.

FAKTA

 • Du kan ha blitt smittet av korona selv om du ikke har symptomer. Da kan du, uten å vite det, smitte andre. Eller andre kan smitte deg uten å vite det.
 • Har du spørsmål om korona, kan du finne informasjon på helsenorge.no. Der kan du også stille spørsmålene dine i en chat.
 • Lurer du på når du skal teste deg? -Ta Koronasjekk her. Den hjelper deg å finne ut av om du trenger å testes, og viser deg veien videre. Etter du har besvart noen spørsmål vil du få kortfattede og tilpassede råd til din situasjon.
 • Har du spørsmål om koronavaksine? Finn svar på helsenorge.no.
 • Alle over 16 år oppfordres til å laste ned appen Smittestopp.

Dette er fortsatt veldig viktig for alle å huske på:

 • Hold god avstand til andre. Hold deg unna steder der det er trangt om plassen
 • Vask hendene hyppig og grundig med såpe og vann. Se hvordan du skal gjøre det her.
 • Hold deg hjemme hvis du er syk. Følg rådene fra FHI om hva du skal gjøre om du mistenker at du er smittet med korona
 • Vurder om du må testes for korona. Ring kommunens koronatelefon eller ta Koronasjekken
 • Hvis du må hoste eller nyse, bør du gjøre dette i et papir som du kaster etterpå, eller i albuekroken.
 • Ikke håndhils. Finn deg en ny hilsemåte.
 • Klem bare dine aller nærmeste
 • Lokale råd kan gis som følge av økning av koronatilfeller. Følg med og følg rådene som gis.

Bruk munnbind når det er anbefalt og bruk det riktig:

Slik bruker du munnbind from Folkehelseinstituttet on Vimeo.

Husk at alles bidrag er viktig. Ditt bidrag er viktig for at ikke de som er utsatte grupper skal bli alvorlig syke og kanskje dø av viruset. På helsenorge.no finner du oppdatert informasjon til befolkningen.

Smittestopp-appen

Last gjerne ned smittestoppappen Smittestopp, som skal hjelpe til så koronaviruset ikke sprer seg i samfunnet. Alle som er over 16 år kan bruke appen.

Hvis du har testet positivt, oppgir du selv dette i appen. Dette er frivillig, og det er ingen som kan se at det er du som har oppgitt smitte.

Alle som får beskjed om mulig smitte via appen, får råd om hva de skal gjøre for å begrense smittespredning. Dermed kan appen være med på å bremse smittekjeder. Appen er et av flere tiltak som kan bidra til å begrense spredningen av covid-19, men de andre rådene for å begrense smitte er fortsatt like viktige.

Hvorfor er det viktig å fortsette å følge rådene?

Kanskje har du en bestefar som er gammel, en venn som har lungesykdom eller en tante som har nedsatt immunforsvar etter kreftbehandling. Det er for dem og alle andre med dårlig helse vi gjør dette. Vi gjør også dette for at det ikke skal bli overfylt på sykehusene og for at ikke mange som jobber i helsevesenet skal bli syke på en gang. Hvis de blir det, kan det gå dramatisk ut over mange flere enn dem som har blitt syke av COVID-19.

Når du følger rådene fra helsemyndighetene bidrar du til at smitten i landet holdes nede. Da blir det få som får koronasykdom, COVID-19, og sykehusene har nok kapasitet til å behandle alle som trenger det. Det er viktig å følge de grunnleggende smittevernrådene i lang tid fremover.

helsenorge.no finner du oppdaterte råd om koronasituasjonen.