Smittestopp-appen

21. desember kom en ny app, Smittestopp, som skal hjelpe til så koronaviruset ikke sprer seg i samfunnet. Alle som er over 16 år kan bruke appen.

Hvis du har testet positivt, oppgir du selv dette i appen. Dette er frivillig, og det er ingen som kan se at det er du som har oppgitt smitte.

Alle som får beskjed om mulig smitte via appen, får råd om hva de skal gjøre for å begrense smittespredning. Dermed kan appen være med på å bremse smittekjeder. Appen er et av flere tiltak som kan bidra til å begrense spredningen av covid-19, men de andre rådene for å begrense smitte er fortsatt like viktige.

Anbefalingene som gjelder

Anbefalingene er fortsatt at alle i størst mulig grad må holde seg hjemme og begrense sosial kontakt med andre mennesker.

Det kom nye råd for hele landet som gjelder frem til 18/1. Det blir mer begrensninger på antall mennesker som kan være sammen. Hold ut og følg reglene som gjelder nå, så håper vi at det reduserer smitten i samfunnet og at det blir litt mindre begrensninger igjen ganske snart. Venner kan ikke besøke hverandre nå. Hold kontakten med venner digitalt så lenge! Det er unntak for dem som bor alene. De som bor alene, kan besøke, eller få besøk av, en til to faste venner eller besøke ett annet fast hjem. Har du fast kjæreste kan du få besøk av kjæresten eller besøke din kjæreste hjemme.

Unge og voksne som har vært sammen med venner og i andre situasjoner der det ikke har vært en meters avstand, bør holde to meters avstand til folk i risikogruppen.

Det vil stadig komme lokale endringer utfra smittesituasjonene der du bor, så følg med på din kommunes hjemmeside og på skolens hjemmeside.

Sjekk ut hva andre sier de gjør for å holde ut med koronasituasjonen, og del din erfaring i avstemningen.

FAKTA

 • Du kan ha blitt smittet av korona selv om du ikke har symptomer. Da kan du, uten å vite det, smitte andre. Eller andre kan smitte deg uten å vite det.
 • Alle må følge reglene fra helsemyndighetene for å begrense smitte meste mulig.
 • Å begrense antall folk du er med på fritiden er viktig for å begrense smitten i samfunnet nå.

Dette er fortsatt veldig viktig for alle å huske på:

 • Hold god avstand til andre, minst 1 meter og mer hvis det er mulig. Hold deg unna steder der det er trangt om plassen
 • Vask hendene hyppig og grundig med såpe og vann. Se hvordan du skal gjøre det her.
 • Hold deg hjemme hvis du er syk. Følg rådene fra FHI om hva du skal gjøre om du mistenker at du er smittet med korona
 • Vurder om du må testes for korona. Ring kommunens koronatelefon eller ta Koronasjekken
 • Hvis du må hoste eller nyse, bør du gjøre dette i et papir som du kaster etterpå, eller i albuekroken.
 • Ikke håndhils. Finn deg en ny hilsemåte.
 • Klem bare dine aller nærmeste
 • Lokale råd kan gis som følge av økning av koronatilfeller. Følg med og følg rådene som gis.

Husk at alles bidrag er viktig. Ditt bidrag er viktig for at ikke de som er utsatte grupper skal bli alvorlig syke og kanskje dø av viruset. På helsenorge.no finner du oppdatert informasjon til befolkningen.

Koronaplakat fra Hdir

Klikk på bildet for større versjon. Illustrasjon: Hdir

Hvorfor er det viktig å fortsette å følge rådene?

Kanskje har du en bestefar som er gammel, en venn som har lungesykdom eller en tante som har nedsatt immunforsvar etter kreftbehandling. Det er for dem og alle andre med dårlig helse vi gjør dette. Vi gjør også dette for at ikke mange som jobber i helsevesenet skal bli syke på en gang. Hvis de blir det, kan det gå dramatisk ut over mange flere enn dem som har blitt syke av COVID-19.

Når du følger rådene fra helsemyndighetene bidrar du til at smitten i landet holdes nede. Da blir det få som får koronasykdom, COVID-19, og sykehusene har nok kapasitet til å behandle alle som trenger det. Det er viktig å følge de grunnleggende smittevernrådene i lang tid fremover.

helsenorge.no finner du oppdaterte råd om koronasituasjonen.