Noen familier har fått det vanskeligere på grunn av koronasituasjonen. For mange er hverdagen blitt mer normal nå, men det gjelder ikke for alle. I noen familier er hverdagen fortsatt vanskelig og det kan påvirke hvordan de voksne oppfører seg.

Noen reagerer med vold

Det å være mye sammen hele tiden, slik mange har vært - med få pauser fra hverandre og lite kontakt med andre, kan slite ekstra på familien. Mange voksne har også fått større bekymringer for jobb og økonomi.

Voksne som ikke har det bra kan vise ekstra sterke følelser av sinne, irritasjon, og tristhet. Noen drikker mer alkohol eller bruker mer rusmidler enn de pleier. Noen kan slå, lugge eller klype, eller det kan være de bruker trusler og kaller deg stygge ting.

Det er aldri din feil at de voksne bruker vold, og du kan ikke fikse det uten hjelp.

FAKTA

Still spørsmål på ung.no: I spørretjenesten vår kan du stille spørsmål og få svar fra fagpersoner. Du kan også søke deg fram blant noen av de mange svarene som allerede ligger der.

Trenger du hjelp? Du kan kontakte Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet, på chat eller på telefon 116 111.

Du er ikke alene

Barn og ungdom som har det vanskelig i familien sin tror ofte at de er de eneste som har det sånn. Det er ikke riktig. Det er dessverre mange som opplever at det å være hjemme ikke er trygt fordi de blir kjeftet på, slått, sparket eller ignorert.

Det er viktig å vite at du ikke er alene og at det er god hjelp å få.

Råd når det er vanskelig hjemme

  • Ikke gå med det alene. Si ifra til noen voksne.
  • Når det er ekstra tøft hjemme kan det hjelpe å gå et sted du føler deg trygg. Gå en tur, eller vær på rommet ditt. Kanskje du har en nabo eller en venn du kan gå til? Eller har du noen andre familiemedlemmer du stoler på og kan si ifra til, som besteforeldre, en tante, eller en onkel?
  • Vit at det er hjelp å få. De voksne som er voldelige trenger å få hjelp for å gjøre foreldrejobben sin på en mye bedre måte. Slik hjelp finnes.
  • Prat med læreren din, med helsesykepleier på skolen eller ta direkte kontakt med barnevernet i kommunen din.
  • Ring Alarmtelefonen 116 111, eller chat med dem. De har åpent hele døgnet.

Hvem kan hjelpe?

Helsesykepleier på skolen. De fleste helsesykepleiere er tilbake på skolene nå, men noen steder kan tilbudet fortsatt være litt redusert. Du kan også snakke med læreren din.

Alarmtelefonen for barn og unge. Du kan ringe på tlf. 116 111 eller ta kontakt med dem på chat. Du kan være anonym når du snakker med Alarmtelefonen og det er gratis å ringe.

Barnevernet. Barnevernet er der for å hjelpe familier som har det vanskelig. Du kan selv kontakte dem og fortelle hvordan du har det hjemme.