Du kan begynne å glede deg til det er over, for det vil skje når mange nok har fått vaksinen, men frem til det må du være veldig nøye med å følge rådene som gis.

Det du gjør er veldig viktig for at vi skal greie å holde smitten nede.

Det vil være forskjellige råd i ulike deler av landet, så følg med på hva som gjelder der du bor. Uansett gjelder rådene under for alle.

Vær med færrest mulig på fritiden

De fleste kan gå på skolen nå selv om det er lokale tilpasninger eller begrensninger. Bruk den muligheten til å være sammen med andre godt.

Men på fritiden er det viktig at du er med få personer. Det er også viktig at du er sammen med de samme folka.

Ikke heng med en vennegjeng én dag, og en annen gjeng dagen etter. Gjør du det, kan smitten komme fra den ene gjengen, og spre seg til den neste.

Hvis en person i den ene gjengen er smittet, kan det gjøre at veldig mange blir smittet eller må i karantene. Det som kalles å ha seriefester, å ha fest med noen en dag og med noen andre en annen dag, er det viktig å la være nå.

FAKTA

  • Skal du være sosial, er det beste å treffe andre ute. Det går an hvis dere passer på å ikke være for mange (sjekk reglene for din kommune) og holder god avstand mellom hverandre.
  • Hold kontakten med venner på nettet.
  • Planlegg noe gøy dere skal gjøre sammen når koronatiden er over.

Hold avstand

Du må holde avstand til folk når du er utenfor hjemmet ditt. Hold den avstanden som myndighetene sier. Det kan føles veldig rart, og mange syns dette er noe av det vanskeligste rådet å følge. Men det er veldig viktig!

Ikke heng tett sammen og ikke klem hverandre nå, selv om du har veldig lyst.

Gi beskjed til andre som står for nærme. Det kan også kjennes litt ubehagelig å måtte si ifra. Mange glemmer seg fort med dette. Ta ansvar ved å si ifra.

Finn måter å hilse på og gi omsorg på som er lov. Det er litt kjedelig, men vær kreativ så dere alternativer enn så lenge.

Ikke gå på skolen eller vær med folk hvis du er syk

Føler du deg syk skal du være hjemme til du er frisk igjen. Test deg for korona hvis du har symptomer.

Du kan ringe koronatelefonen i kommunen din og få råd.

Vær nøye med hygiene

Vask eller sprit hendene dine ofte.

Du har hørt det igjen og igjen. Men det er fortsatt noe av de aller viktigste vi gjør.

Gjør det alltid etter du har vært på steder utenfor hjemmet ditt, når du har vært i en butikk, tatt i mye som andre tar i, vært i nærkontakt med noen eller når du har tatt deg i ansiktet, munn, nese og øyne.

Sprit gjerne jevnlig av mobilen din og andre ting du tar mye på.

Ta karantene og isolasjon på alvor

Hvis du er i karantene, må du følge reglene for det og ikke gå på skolen eller være med andre enn de du bor sammen med helt til karantenetiden er over.

Hvis du får påvist korona, må du være i isolasjon. Den må du ta veldig seriøst.

Da må du bare være hjemme i så mange dager som du får beskjed om, og du må være veldig nøye med hygienen og avstand til de du bor med.

Du finner rådene for karantene og isolasjon på helsenorge.no

Vær klar over at smittevernloven og ulike forskrifter bestemmer mange av reglene vi må følge i pandemien. Det betyr at det kan være lovbrudd hvis du ikke føler reglene.

Det er lys i tunellen

Det er en kjip tid og det er mye mas om korona og alt du må gjøre for at smitten ikke skal øke.

Mange føler at hverdagen er veldig forandret og at de går glipp av mye de gjerne skulle gjort. Det er sikkert noe du også savner.

Kanskje går det an å tenke at det også er noe som er helt OK nå, og som også gir deg opplevelser som er hyggelige og minner som er verdt å ha med videre?

Det er bare noen få måneder igjen nå. Da har mange flere fått vaksine og den store smittefaren er over.

Da kan du klemme, feste og være sammen med folk så mye du vil. Du har mye moro å se fram til!

Hold ut litt til nå <3