Kjipt og kjedelig, men klemmestopp hjelper

Vi kan ikke slurve med smittevernet nå. Vi må fortsatt holde avstand, sprite hender, holde oss hjemme om vi ser syke og teste oss for korona.

Tegning av en vennegjeng på tre stykker som holder rundt hverandre med et stort, rødt kryss over.
IKKE NÅ: For å få ned den økende smitten, er det viktig å holde avstand og forholde seg til et fåtall venner på fritida. Illustrasjon: ung.no

Du kan begynne å glede deg til det er over, for det vil skje når mange nok har fått vaksinen, men frem til det må du fortsatt være veldig nøye med å følge rådene som gis.

Det du gjør er veldig viktig for at vi skal greie å holde smitten nede.

Hvis det blir lokale smitteutbrudd, kan det bli noen lokale innstramminger en periode, så følg med på hva som gjelder der du bor. Uansett gjelder rådene under for alle.

Skolene åpne/grønt nivå

De fleste kan være med venner og gå på skolen nå selv om det er lokale tilpasninger eller begrensninger.

Hold avstand

Du må holde avstand til folk når du er utenfor hjemmet ditt. Rådet er fortsatt å holde 1-meteren. Det kan føles veldig rart, og mange syns dette er noe av det vanskeligste rådet å følge. Men det er veldig viktig!

Ikke heng tett sammen og ikke klem hverandre nå, selv om du har veldig lyst. De som ikke er vaksinerte, er de som er mest utsatt for smitte og sykdom.

Gi beskjed til andre som står for nærme. Det kan også kjennes litt ubehagelig å måtte si ifra. Mange glemmer seg fort med dette. Ta ansvar ved å si ifra.

Finn måter å hilse på og gi omsorg på som er anbefalt uten håndhilsing og klemming. Det er litt kjedelig, men vær kreativ så dere har alternativer enn så lenge.

Ikke gå på skolen eller vær med folk hvis du er syk

Føler du deg syk skal du være hjemme til du er frisk igjen, selv om du ikke tror det er korona. Test deg for korona hvis du har symptomer.

Du kan ringe koronatelefonen i kommunen din og få råd.

Vær nøye med hygiene

Vask eller sprit hendene dine ofte.

Du har hørt det igjen og igjen. Men det er fortsatt noe av de aller viktigste vi gjør.

Gjør det alltid etter du har vært på steder utenfor hjemmet ditt, når du har vært i en butikk, tatt i mye som andre tar i, vært i nærkontakt med noen eller når du har tatt deg i ansiktet, munn, nese og øyne.

Sprit gjerne jevnlig av mobilen din og andre ting du tar mye på.

Ta karantene og isolasjon på alvor

Hvis du er i karantene, må du følge reglene for det og ikke gå på skolen eller være med andre enn de du bor sammen med helt til karantenetiden er over. Følg med på egene karanteneregler for ungdom under 18 år.

Hvis du får påvist korona, må du være i isolasjon. Den må du ta veldig seriøst.

Da må du bare være hjemme i så mange dager som du får beskjed om, og du må være veldig nøye med hygienen og avstand til de du bor med.

Du finner rådene for karantene og isolasjon på helsenorge.no

Vær klar over at smittevernloven og ulike forskrifter bestemmer mange av reglene vi må følge i pandemien. Det betyr at det kan være lovbrudd hvis du ikke føler reglene.

Det er lys i tunellen

Mye begynner å normalisere seg, men vi kan ikke slippe helt opp riktig ennå, for da kan smitten øke og vi må stenge mer ned igjen.

Hold ut litt til nå <3

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 27.07.2021

Offentlig og kvalitetssikret
Tegning av en vennegjeng på tre stykker som holder rundt hverandre med et stort, rødt kryss over.
IKKE NÅ: For å få ned den økende smitten, er det viktig å holde avstand og forholde seg til et fåtall venner på fritida. Illustrasjon: ung.no

Fakta

  • Skal du være sosial, er det beste å treffe andre ute. Det går an hvis dere passer på å ikke være for mange (sjekk reglene for din kommune) og holder god avstand mellom hverandre.
  • Hold kontakten med venner på nettet.
  • Planlegg noe gøy dere skal gjøre sammen når koronatiden er over.
Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Nudes av meg er delt, hva gjør jeg?

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet intime bilder eller videoer av deg som er blitt delt.

Jente som ser bekymringsfullt på telefonen sin.

Lukt fra underlivet

Alle, både gutter og jenter, har sin særegne lukt fra underlivet. Ingen er fullstendig luktfri, men det skal ikke lukte vondt.

Undertøy til tørk (colourbox.com)

Hva er informasjonskapsler (cookies)?

Hva brukes de til, er de farlige og hvordan kan du slette dem?

Illustrasjon av en cookie som ligger på et tastatur.