Hopp til hovedinnholdet

Astrid (20) hadde røyka hasj én gang

Jente røyker

Astrid ble nektet videreutdanning i militæret fordi hun ble tatt med spor av hasj i urinprøven.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente røyker

Du kan bli nektet sikkerhetsklarering i Forsvaret hvis du er dømt for en straffbar handling. En sikkerhetsklarering er en avgjørelse om at en person kan gis tilgang til sikkerhetsgradert informasjon.

Astrid ønsket videreutdanning i militæret

Astrid hadde søkt seg inn til førstegangstjeneste i militæret for å få litt avveksling fra vanlig skolegang, og for å oppleve litt spenning. Mot slutten av tjenesteperioden fikk hun tilbud om tilleggsutdanning i Forsvaret. For å bli tatt opp på kurset må hun sikkerhetsklareres . Hun fikk ikke sikkerhetsklarering. Grunnen til det kan du se nedenfor.

Spor av hasj i urinprøven

Astrid måtte avlegge urinprøve etter endt langpermisjon fra Forsvaret og denne viste seg å være positiv for hasj/marihuana. Hun innrømmet å ha tatt noen få drag av en joint med marihuana i forbindelse med en konsert på Valle Hovin. Det var første gang hun prøvde det, og hun har aldri gjort det siden. Politiet avgjorde saken med en påtaleunnlatelse (det vil si at du er skyldig, men får ingen straff denne gangen).

Hva er egentlig en sikkerhetsklarering?

En sikkerhetsklarering er en avgjørelse om at en person kan gis tilgang til sikkerhetsgradert informasjon. Klarering gis for graderingsnivåene KONFIDENSIELT/HEMMELIG/STRENGT HEMMELIG (se artikkel om sikkerhetsklarering).

Hvorfor er det nødvendig å sikkerhetsklarere personer?

Opplysninger av betydning for Norges nasjonale sikkerhet må beskyttes. Personer som gis den tillit det er å få tilgang til denne type opplysninger må være til å stole på. Gjennom sikkerhetsklarering innhentes opplysninger og foretas vurderinger i forhold til personens pålitelighet, lojalitet og sunne dømmekraft, jf sikkerhetslovens § 21 første ledd.

I hver sak vil det bli foretatt en konkret, individuell helhetsvurdering. Det at du har røyket hasj eller har brukt narkotika er forhold som vil bli tatt med i en slik vurdering.

Lovverk

Legemiddelloven § 24 og Sikkerhetsloven § 21

Kilde: Politidirektoratet, Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Kriminalitetsforebyggende råd

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
jaha
1
04.05.2011 12:33:25
valle ja :P
Inuchi
1
18.03.2011 09:30:12
haha ^^ syns det e greit jeg ^^ skulle vist vært forbudt alt da, Alkohol er i sammevirking ^^ røyking er skadelig så hvorfor ska alle drugs være forbudt?? :3
Rune
3
29.10.2010 11:21:30
helt enig. hasj og den driten der er ikke bra:P
uh
10
09.11.2010 18:28:03
Du vet ingenting sant om cannabis. Alt du tror om det er løgn fra propaganda.
K
3
26.10.2010 22:59:09
Sånn burde skje med alle. Jeg driter i hvor "farlig det er iforhold til alkohol", det er ulovlig for en grunn.
idiot
11
09.11.2010 18:24:11
Hvis du syntes cannabis burde være ulovlig og straffbart på en slik måte burde du også mene at alkohol skal være ulovlig og mer straffbart, hvis man sammenligner skader gjort til samfunnet og enkeltmennesker mellom cannabis og alkohol så koster alkohol staten millioner av kroner, i tillegg til at folk skader seg fysisk (død, voldtekt etc), mens den eneste effekten cannabis har er at vi betaler mer skatt for å ha det ulovlig.
MatiasN
15
26.10.2010 07:40:03
Det er direkte flaut for den norske rettssikkerheten at man blir nektet videreutdanning bare pga denne ene påtaleunnlatelsen, mens tungt alkoholbruk ikke får konsekvenser med mindre det "synes utenpå". Meget beklagelig at man har en slik systematisk forskjellsbehandling.
Morten
5
25.10.2010 00:14:22
Offentlig og kvalitetssikret? Offentlig og sensurert/gjenstand for politisk korrekthet, mener dere vel. Dere er i hvert fall ærlige nok til å dokumentere skadevirkningene av at hasj er ULOVLIG. Derfor skal det legaliseres. Hasj er mye bedre enn alkohol.
Ida
2
24.10.2010 13:58:14
OK, dette var tåpelig. men men, det handler vel om det å ta ansvar for sine egne valg, men dette syns jeg var overdrevet.
Andreas
3
24.10.2010 01:26:24
jeg er 16 år, røyket hasj to ganger.. skal aldri gjøre det igjen. har planer om å utdanne meg i militæret, kommer militæret til å finne ut av dette?! (red: Du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
Stine20
6
25.09.2010 13:34:56
Herre Gud så dust! Jeg synes ikke hu fortjente det i det heletatt. Jeg er helt for at hasj i alle fall skal bli lovlig som legemiddel. Alkohol og presciption drugs er mye mer skadelig enn en liten joint skal jeg si dere.
B..
0
08.03.2009 17:36:07
Jeg ble da tatt for nasking i forrige uke, saken ble anmeld. Jeg er 16 år så dette får jeg på vandelen min, ikke sant? Det vil gi meg problemer med sikkerhetsklarering? Jeg vil ikke komme inn på Politihøyskolen? Var første gang, og det er opp til en jurist med hva som skal skje med meg :P Men jeg har vel ikke en plettfri vandel lenger... :P (red: du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
Glenn
1
23.09.2010 08:55:02
Vel, hvis kravet e "plettfri" vandel, så må den være plettfri. Tror ikke det gjøres unntak. Det e hvertfall slik i forsvaret.
girlyy
9
03.02.2009 09:46:17
ja om man røyker hasj hver dag så kommer det nok endel negative symptomer, men om man kjører på med sprit flaska hveer dag så skal jeg love at de symptomene blir 10 ganger verre! syns det er ganske sykt at i norge 2009! har vi fortsatt sånne eldgamle lover, men så lenge det er sånn, hva kan vi gjøre..
Andre
1
02.01.2009 20:12:05
hmm jeg synes det er kjipt men uten å si for mye. røyka en gang hvem tror på det, å si dt til folk med autoritet er bortkasta for det er ikke no heter det i dems verden. det "fine sammfunnet" gotar ikke sånt. men er tilfellet at du faktisk har bare røyka en gang er dette et av mange tilfeller der man ser at ruspolitikken i norge ikke fungerer. til de som er enig i det se: www.fhn.no og støtt Arild's kamp mot a4 politikerne og for en mer human ruspolitikk.
smoker
2
22.12.2008 20:43:27
jeg røyker selv annenhver dag ca.har ikke merket noen negativ effekt.har også en far som røyket en del i ungdommen.han sluttet når han var 25.han har vanlig jobb og betaler skatt.han er ingen sløv,langhåra hippie.de fleste som er imot legalisering av cannabis har aldri prøvd selv men drikker alkohol.alkohol dreper hjerne celler og påvirker deg phsykisk og fysisk.når du er full har du mye mindre kontroll over kroppen din,mange blir også veldig aggresiv!bare tenk hvor mange familier som har blitt ødelagt p.g.a alkohol.og hvor mange liv som går tapt i trafikken p.g.a alkohol.du hører skjeldent om barn som blir slått p.g.a foreldre som er rusa på cannabis.du kan faktisk bli alkohol forgiftet av alko.det er fysisk umulig å ta overdose av cannabis.Det har også vist seg å være en effektivt medisin i behandling av grønn stær, polio, astma, epilepsi, leddgikt, reumatisme m.m.alle som kommer med denne skremsels propagandaen burde fyre opp en jonny eller komme med saklige fakta!jeg anbefaler også alle som er imot uten å vite hvorfor å se denne doukumentaren http://www.youtube.com/watch?v=tQADo9rabS0
jente19
1
10.11.2008 18:18:27
Ser at mange har dårlig peiling her! hasj er skadelig jah det fører til sløvhet. sløvhet er ingeting etter det andre det påfører deg. herregud hold kjeft dere som ikke har peiling blir flau av å lese hehe =)
Free9O
1
07.10.2008 16:39:41
Man bør man ta hensyn til skadene det kan påføre deg. De som f.eks. røyker mye hasj blir fort sløve, og det påvirker dem ofte negativt. Allikevel er jeg ganske enig i at det bør legaliseres. Jeg ser ikke på hasj eller marijuana som et narkotikum ettersom det kan brukes direkte fra naturen. I tillegg virker det mer tabubelagt en det burde være. I mine øyne virker (som han under meg nevner) alkohol like skadelig, men dette handler ikke om hva som er farligere, men at hasj og marijuana bør lovliggjøres på samme høyde med sigarer og sigaretter.
Stig
6
30.06.2008 22:28:40
Jeg er uenig. Etter min mening burde dette virkestoffet legaliseres på linje med alkohol. Jeg kjenner alt for mange som har fått sitt liv ødelagt på grunn av sprit og annen alkohol. Jeg har hittil ikke hatt bekjentskap til èn person som har minsket sin livskvalitet eller evner pga marijuana. Noen har fått sin fremtid begrenset... Men det var på grunn av lovene rundt det. Ikke virkestoffet i seg selv. Håper jeg kan uttrykke dette som er min mening her, uten å få noe hets av den grunn.
Emilie
2
10.06.2008 12:15:31
Det er ikke bra. Hin fortjente det. En gang er altfor mye.
Andreas A
1
04.06.2008 18:47:10
Til pass for dem som driver med det.

Spørsmål og svar

Lukter hasj noe? Og vil det lukte av klær?
Hei Kort sagt: ja, hasj har en lukt, som også er ganske sterk og lett å kjenne igjen. Dersom du røyker, også utendørs, vil lukten kunne sette se...
Innreise usa, tatt for hasj
Hei I utgangspunktet, så skal du ikke trenge å søke om visum for å dra på ferie i USA, selv om du fikk denne straffen. Her kommer begrunnelsen: ...
Hva er den letteste måten å få tak i hasj?
Hei Vi gir ikke denne formen for veiledning. Hvis din mor ber deg skaffe hasj og du ikke vil det selv, kan du kontakte Alarmtelefonen for barn og ung...
Mistenkt for salg av narkotika, hva kan straffen bli
Hei   Slik jeg forstår deg, er du for tiden mistenkt for salg av marihuana. Det er straffeloven paragraf 162 første ledd som i så fall er brutt....
Er det dumt å fortelle legen at jeg har røyket hasj?
Hei! Legen din har taushetsplikt. Det betyr at legen ikke kan gi informasjon om det du har fortalt videre til noen. Det er et par unntak fra taushet...
Er det mulig for legen å oppdage at urinprøven er falsk eller ikke helt ferskt? Hvor lenge kan THC spores i urin?
Hei Urin gir vanligvis ikke mulighet for å spore noens identitet. Eventuelle reaksjoner/straff på falske urinprøver er nok avhengig av hvorfor det...
Har røyket hasj i dag og skal til legen om 3 uker og ta blodprøve, kan han se det?
Hei Cannabis kan påvises i blod i opptil et døgn etter et vanlig engangsinntak, med andre ord vil det ikke være mulig å spore det i ditt blod om ...
Hvor mye hasj må man røyke for å få psykose?
Hei Du spør hvor mye hasj man må røyker for å få psykose. Dette finnes det ikke noe klart svar på. De aller fleste som bruker hasj vil aldri op...
Røyke hasj i Amsterdam - kan det ha betydning for barnet mitt?
Hei og takk for at du skriver til oss Du skriver at du planlegger å dra til Amsterdam. Du lurer på om dersom du røyker hasj i Amsterdam, kan det ...
Jeg er sikker på at jeg tenker på en «annen» måte enn andre. Når jeg ikke ser en sammenheng i noe, så tenker jeg ut en løsning på hvorfor det er slik.
Hei gutt 15 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og spør oss om råd. Jeg forstår at du blir usikker på hva som gjør at du tenker mer abst...
Avla urinprøve for politiet pga. mistanke om bruk av steroider. Har ikke tatt det, men kan de se at jeg har røkt hasj?
Hei Du har avlagt en urinprøve i forbindelse at politiet mistenker deg for bruk av steroider. Politiet sender urinprøver til analyse hos labtekni...
Hvordan unngå noia av hasj?
Hei Den opplevelsen du beskriver er ganske normal. Det er en del som ikke merker noen ting første gang de røker cannabis. Men etter å ha prøvd de...
Hvis jeg forteller psykologen min at jeg har røyket hasj, kan han eller må han gjøre noe med det?
Hei Takk som skriver til oss i ung.no. Du er over helserettslig myndighetsalder (16 år), så psykologen din kan ikke fortelle eksempelvis foreldren...
Jeg ble tatt for bruk av falsk legitimasjon, hva er konsekvensene av dette? 
Hei Det å skrape legitimasjonen slik at du endrer din egen alder er å regne som dokument forfalskning. Det følger av straffeloven § 361 at "Med ...
Hasj
Hei Hvor skadelig hasj vil være for deg om du fortsetter er det litt vanskelig å svare på. Skadevirkningene varierer fra person til person, og med...
Hva skjer om jeg blir tatt for å røyke hasj? 
Hei Du kan lese om dette i denne artikelen, se også de vedlagte artiklene for mer informasjon. Du kan fint studere juss selv om du har noe på rul...
Hvor lenge er man høy på hasj?
Hei Det er bra du spør, og tenker deg om før du prøver. Det er stor variasjon i hvor lenge man føler seg påvirket av cannabis  (hasj og marih...
Jeg har en forferdelig ubehagelig uro i kroppen som aldri forsvinner.
Hei Du har fått en del psykiske reaksjoner som du ikke hadde før.  Du ser også sammenhengen med hasjrøyking.  Det kan nok være en sammenheng. ...
Har politiet lov til å se facebook-chatten?
Hei Faren hans har foreldreansvaret over sønnen sin, og siden dere er så unge så kan faren hans gripe inn og bry seg meg hva sønnen hans holder p...
Er det mulig å få psykoser etter å ha røykt hasj en gang?
Hei I teorien er det mulig å få en hasjutløst psykose etter en gangs bruk, men sannsynligheten for dette er svært liten. En liten andel av befolk...
Se alle