Hopp til hovedinnholdet

Lommetyveri

lommetyv (colourbox.com)
Lommetyv

Lommetyveri er stadig mer utbredt, både som turist i typiske ferieland og i norske byer. Det gjelder å vite hvordan man skal opptre og hva man kan gjøre for å unngå å bli stjålet fra.

lommetyv (colourbox.com)
Lommetyv

Hvordan unngå å bli utsatt for lommetyveri:

 1. Ikke ta med Iphonen eller Ipaden på stranda eller på konsert – dette er favoritter for lommetyver. Kanskje har du en gammel telefon du kan bruke i stedet?
 2. Ikke la pengeboka eller andre verdisaker være lett tilgjengelig. En pengebok som ligger i baklomma på buksa blir lett stjålet. Legg den helst tett på kroppen eller i det minste en plass du har kontroll på den, som i en innerlomme i vesken eller jakken.
 3. Ikke ha med deg mer penger enn du trenger. Det kan være lurt å fordele pengene på forskjellige steder og ikke å ha med seg for mye kontanter. Du burde heller ikke ha mer penger tilgjengelig på kontoen enn det du kommer til å trenge på turen, og det beste er å bruke kredittkort.
 4. Vær ekstra oppmerksom i store folkemengder og på plasser der det er trengsel.
 5. Vær obs om det plutselig samler seg masse tiggere rundt deg. Det kan være at de gjør dette nettopp for at det skal bli lettere å stjele fra deg.
 6. Husk at mange lommetyver er profesjonelle, og du trenger ikke en gang å merke det om de har stjålet noe fra deg. Ofte opptrer de i grupper.
 7. Skjul hånden når du taster inn pinkoden ved bruk av bankkort. Unngå også å skrive ned pinkodene dine.
 8. Aldri gå fra bagasjen din. Sørg for at det alltid er noen som holder øye med bagasjen, selv når du legger fra deg vesken i en butikk for å prøve.
 9. Sjekk om pengeboken din er der om noen dulter borti deg

Hvor opptrer oftest lommetyveri?

 • Barer/puber/utesteder
 • Kjøpesentre
 • Bussen
 • Stranden
 • Andre steder der det er trengsel

Hva blir oftest stjålet?

 • Penger – enten kort eller kontanter
 • Mobiltelefoner
 • Kamera
 • Andre ting som har synlig verdi

Også i Norge

Husk at lommetyveri også kan skje i Norge! Også her er det viktig å huske på å ikke sette fra seg eiendeler på togstasjonen, i butikken og lignende, og pass på at lommeboken ligger trygt.

 

Signatur Redaksjonen, ung.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Er det vits å anmelde et tyveri for ca. 2 500 kroner?
Hei Det er dessverre slik at politiet ikke har mulighet til å etterforske og straffeforfølge alle lovbrudd som blir begått. De må til enhver tid ...
Frastjålet lommebok i garderoben - hva bør jeg gjøre? 
Hei takk for henvendelsen!  Du bør undersøke om familien din har reiseforsikring som dekker slike tyverier. Noen forsikringsselskaper dekker ikke...
Noen stjal 400kr i skoletiden får jeg pengene tilbake av skolen ?
Hei Takk for din henvendelse! Først er det lurt å sjekke om familien din har en reiseforsikring som dekker dette. Det er i hvertfall noen forsikr...
Jeg ble tatt for tyveri i mat butikk i mai 2017
Hei :)Vi har laget gode artikler på temaene du stiller spørsmål om. Slik slipper du å vente opptil 7 dager på svar, men kan få svar med en gang ...