Når du ser deg selv naken i speilet, er det like viktig at du tenker noen positive tanker om kjønnsorganet ditt som om resten av kroppen. Hele deg trenger selvtillit, og ikke glem dine edlere deler.

Kjønnsorganer kan fungere enda bedre hvis du inni deg snakker om det med positive ord. Ord kan styrke og svekke en ereksjon hos alle kjønn.

Uendelig med varianter

Det finnes like mange forskjellige kjønnsorganer som det finnes ansikter. Ditt kjønnsorgan kan være mørkere eller lysere i fargen enn de du sammenlikner deg med. Det kan være større eller mindre, eller det kan være mer eller mindre symmetrisk enn de du sammenlikner deg med. Alle sammen tilhører det vanlige mangfoldet.

Prøv å tenke på hvor fint det er at vi alle er unike, også når det gjelder kjønnsorganene våre - det finnes ikke ett eneste ett som er helt likt ditt.

FAKTA

Hvordan kjønnsorganet ditt ser ut er like personlig som ansiktet ditt. Alle varianter er like naturlige, og de ytre delene av kjønnsorganene kan være like usymmetriske som andre deler av kroppen. Det spiller liten rolle for nytelsen om kjønnsorganet ditt er skjevt eller rett.

Vi ser sjeldent variasjonene

I vår kultur har det i mange århundre vært tabu å vise og å se på kjønnsorganer. På offentlige plasser i de fleste land er det ikke lov å være naken, med unntak av på bestemte steder som for eksempel på nudiststrender.

Kjønnsorganene våre har nærmest blitt usynliggjort av diverse lover og sosiale vaner. Hvorfor er akkurat denne delen av kroppen så tabu og ikke for eksempel øret? Det at vi må dekke til underlivet kan ha gjort det vanskelig for mange å bli trygg på eget kjønnsorgan.

Når kulturen dekker til kjønnsorganene våre, kan det være vanskelig å få et realistisk bilde av hvordan de egentlig ser ut. Det finnes ingen fasit på hvordan et kjønnsorgan skal se ut, for det normale er at denne kroppsdelen er like forskjellig fra menneske til menneske som resten av kroppen. Det spesielle her er at vi sjelden får se alle variasjonene.

Det ytre

Genitalier er et fellesnavn for ytre forplantningsorganer for alle pattedyr, også mennesket. Penis består av hode (glans), skaft og forhud. I tillegg regnes testiklene med som ytre kjønnsdeler.

Vulva er alt det ytre rundt skjeden og urinrøret, og inkluderer klitorishodet (glans) med forhud og kjønnsleppene.

Les også: "Normale eller unormale kjønnslepper?" og "Omskjæring"

Likt i starten

Vårt biologiske kjønn blir bestemt allerede ved befruktningen (forplantningen). Alle hadde vi et likt kjønnsorgan da vi som 7 uker gammelt embryo lå i livmoren. Dette ur-organet kan vi se på skjermen når vi stryker et ultralydapparat over den gravide magen. Kjønnsorganene våre stammer altså fra et felles embryonalt organanlegg.

Fra 7. utviklingsuke begynner det lille kjønnsorganet å utvikle seg til penis eller klitoris, noen ganger utvikles det til en mellomting. I Norge blir det født ca. 5 babyer hvert år med et kjønnsorgan som er en variant eller mellomting av penis og klitoris.

Dynamisk organ

Det er mulig å se med hjelp av ultralyd at alle vitale organer i kroppen utvikler seg i fosterlivet. Når man ser på vårt lille kjønnsorgan viser det seg at også det ofte fungerer bra i fosterlivet og det forbereder seg på livet ved at ereksjonen kommer og går.

Vi er på et vis født med evne til nytelse. Penis og klitoris utvikler seg i takt med livsfaser og hormonendringer og fra vi blir født til vi er ferdig kjønnsmodne i puberteten har kjønnsorganene våre blitt over fem ganger så store.

Ereksjon

Begge kjønnsorganer kan bli erigerte (stive), det er bare mer synlig når penis reiser seg. Klitoris reiser seg mellom kjønnsleppene og innover i kroppen. Kjønnsorganenes ereksjoner kan opptre under søvnen, når man er seksuelt opphisset, på grunn av en fantasi eller som en respons helt tilfeldig. At disse organene kan ekspandere og reise seg er et sunnhetstegn og betyr at kroppens blodsirkulasjon i kjønnsorganet fungerer ok.

Selv om et kjønnsorgan er erigert (stå) er ikke det synonymt med en invitasjon til å gjøre noen seksuelle aktiviteter. Et kjønnsorgans ereksjon er ikke viljestyrt.

Vær stolt av kjønnsorganet ditt

Du bør være stolt av kjønnsorganet ditt, berøre det når du selv vil og onanere med god samvittighet. De aller fleste onanerer/masturberer (selvstimuli) hele livet, men hvor ofte kan variere etter lyst og hvordan den psykiske og fysiske helsen til en hver tid er.

Det at det er godt å berøre dem er en gåte, men en av grunnene er at kjønnsorganer har mange nerver og det gjør dem ekstra følsomme. En annen grunn er at dette lystorganet er nært koblet til dine sanser. Når du opplever noe med sansene dine kan disse inntrykkene påvirke hele deg og ditt kjønnsorgan. Det er klok investering å reflektere over hva det er som gjør deg kåt og hva får ditt kjønnsorgan til å trives. Ditt tenningsmønster, altså måter du blir kåt på følger din personlighet og utvikling.

Rett på privatliv i garderoben

Det beste for hygienen er å dusje helt naken. I gymgarderoben er det blitt mer og mer vanlig i mange klasser å ikke kle seg naken. Det dusjes med undertøyet på etter kroppsøvingstimene. Hvis dette er et problem på din skole kan du kanskje sammen med klassen din og læreren finne ut hvorfor det er slik?

Kanskje dere kan finne gode løsninger slik at ingen trenger å grue seg for å dusje etter gymmen og føle at de i tilfelle må dusje med underbukse på.

Ikke ta bilder av andres kjønnsorganer

Det bør kanskje være totalforbud med mobiltelefoner og kameraer i garderober? Å legge ut nakenbilder av andre er alvorlig lovbrudd, og er personen du tok nakenbilde av under 16 år er det enda mer alvorlig.

Du har krav på respekt når du kler deg naken og du må vise respekt for andres rett til privatliv. Les mer om hva som kan skje hvis du legger ut bilder av andre i denne artikkelen.