Er du overvektig?

Å sammenlikne deg med andre gir ikke alltid et riktig bilde av om du er overvektig eller ikke. Dette er fordi at en kan ha veldig ulik vekt, men allikevel ha en normal og sunn kroppsvekt.

Det finnes flere kalkulatorer og regnestykker på nettet, men det er vanskelig å vite hvilken du kan stole på. Det er også viktig å vurdere vekstkurven din, for å se om du følger denne. Dette er informasjon som for eksempel helsesykepleier har.

Om du lurer på om du har en normal vekt kan du ta kontakt med helsesykepleier på skolen, helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Der kan du få vurdert vekten din og få gode skreddersydde råd tilpasset deg og din situasjon.

Hvorfor blir man overvektig?

Kroppen behøver energi som kommer fra det du drikker og spiser. Spiser du mer energi enn det du bruker, vil overskuddet lagres som fett på kroppen. Om du er overvektig har du fått i deg mer energi enn du har brukt.

En del spiser mer enn de trenger for å dempe slitsomme følelser, slik som stress, uro eller sorg. Noen medisiner kan også påvirke vekten. Enkelte har vanskelig får å kjenne seg mette. Andre synes mat er godt.

Hva er problemet med å ha en høy vekt?

Å veie for mye kan påvirke helsa negativt. Overvekt gjør en mer utsatt for mange sykdommer, som for eksempel hjerte- og karsykdommer, diabetes, muskel- og skjelettplager, noen kreftformer og psykososiale plager. I tillegg kan det gå ut over selvbildet og det sosiale livet.

Hvor kan jeg få hjelp til å gå ned i vekt?

Hvis du er veldig overvektig, bør du prate med lege om det. Du kan få tilbud om oppfølging av lege, ernæringsfysiolog og psykolog. Fastlegen kan også henvise til spesialisthelsetjenesten eller Frisklivssentral.

Du kan også snakke med helsesykepleier og helsestasjonen for ungdommer der du bor.

Det er viktig at de foresatte involveres. Ofte er det jo disse som handler inn og lager maten du spiser. Det er også de voksne som har ansvaret for at du spiser mat som er bra for deg. Samtidig er det viktig at du venner deg til å ha en sunn livsstil. En sunn livsstil handler om å ta valg som er gode for helsen din.

Å trene seg til en normal og sunn vekt

Ved overvekt er det viktig å få brukt den energien som er lagret i fettet. Det gjør du ved å bevege deg.

Helsedirektoratet anbefaler at man er i aktivitet i én time hver dag. Dette kan spres utover dagen i flere bolker, og du trenger ikke trene spesielt hardt.

Å gå eller sykle til skolen kan hjelpe deg med å få inn fysisk aktivitet i hverdagen. Du kan ta trapper i stedet for heis og rulletrapp.

Forsøk å ikke sitte for lenge. Ofte blir man sittende lenge foran PC, TV eller mobil. Reis deg opp og gjøre noe annet. Dette er tips som er bra for alle, ikke bare for de som skal ned i vekt.

Etterhvert kan det også være bra å trene litt mer intensivt hver uke. Det vil si trening som gjør deg svett og sliten, og som du holder på med en time eller lenger. Det kan være jogging, sykling, svømming, ski, etc. Start gjerne forsiktig. Det kan være nok med 15 minutter til å begynne med. Deretter øker du gradvis.

Styrketrening er også en fin treningsform som gir mer muskelmasse, som igjen øker forbrenningen.

Finn aktiviteter du trives med.

Hva skal jeg spise for å få en sunn og normal vekt

Mat og drikke inneholder ulike mengder med energi. Energi som ikke blir brukt av kroppen, lagres som fett.

For å gå ned i vekt bør man spise mindre av mat som inneholder mye energi (måles i kcal eller kJ og kalles ofte bare for kalorier), og lite næring. Eksempler på slik mat og drikke er: chips, godteri, alkohol, brus, saft, is, boller, kjeks og sjokolade. Spis heller mer av grønnsaker, frukt, grovt brød og knekkebrød, havregrøt og fisk.

Det er lurt å spise frokost.

Spis lunsj og middag. For eksempel grønnsaker og pasta, poteter eller ris og noe som inneholder proteiner. Proteiner finnes i blant anner bønner, linser fisk, kjøtt, kylling og egg.

Grønnsaker kan du spise mye av. Forsyn deg gjerne med mer grønnsaker om du ikke er mett etter å ha spist en porsjon. Drikk vann til maten.

Spis gjerne mellommåltider om du blir sulten. Da blir man mindre sugen på godteri.

Nye vaner

Det kan ta tid å gå ned i vekt.

Ikke hopp på lettvinte superkurer! Det er lokkende med en «quick fix», slik som å bare spise én type mat, men da vil du få i deg altfor få næringsstoffer som kroppen behøver for å være frisk. Eller å spise veldig lite, som igjen kan føre til overspising. Det finnes ingen rask metode som varer i lengden.

Det er fint med støtte av andre. Om du bor sammen med med noen, påvirkes du kanskje av deres matvaner. Da er det fint å snakke sammen om dette og se om det er endringer man kan gjøre. Det kan være til stor hjelp at alle sammen tar ansvar for å handle inn og kanskje også lage maten sammen.

Ved alle forandringer man ønsker å gjøre, må man bestemme seg. For å greie å gjennomføre og holde ut over tid, er det lurt å ha en god plan med både langsiktige og kortsiktige mål.

Målene må være oppnåelige og slik at man kan krysse av når de er nådd. Et eksempel på mål kan være: Spise 5 små måltider daglig, trene tre ganger i uka, gå alle trapper i stedet for å ta heisen, drikke brus kun på lørdag.

Med så konkrete mål, kan man krysse av på lista si og bli fornøyd når man har oppnådd det man satte seg som mål. Ikke sett for mange mål på en gang, begynn med én ting som du er motivert for å endre på, og legg til nye mål etter hvert som du mestrer de du allerede har satt deg.

Kroppen trenger næringsstoffer som finnes i ulike matvarer for å holde seg frisk og sunn. For å få i seg alt det man trenger må man derfor spise variert.

Vær snill mot deg selv og ta vare på deg selv

Husk at vekten ikke definerer hvem du er som person. Å skulle gå ned i vekt, når man er overvektig, handler om å ta vare på helsen. Å rakke ned på seg selv fordi man er overvektig, gjør sjelden ting bedre.

Aksepter at du er som du er og bestem deg for at du skal ha en sunn livsstil. En bieffekt av det å ha en sunn livsstil vil være en normal vekt.

Uavhengig av hvilken vekt du har er det viktig å ha god selvtillit. Det får du blant annet ved å være sammen med personer som du trives med og ved å være snill og god mot deg selv.