Forbud mot kjønnslemlestelse i norsk lov
Kjønnslemlestelse (omskjæring av jenter) er forbudt i Norge. Både den som utfører kjønnslemlestelsen og de som medvirker, kan straffes.
Kjønnslemlestelse er et tradisjonsbestemt inngrep som endrer og fjerner ytre kjønnsdeler hos jenter. Man kan få skader for resten av livet av inngrepet og det er derfor forbudt i de fleste land.
Hvis du blir kjønnslemlestet i Norge, eller i utlandet mens du er bosatt i Norge, og foreldrene dine har utført eller medvirket til kjønnslemlestelsen, har foreldrene dine gjort noe ulovlig.
Foreldre har ikke lov å ta deg med
Både den som utfører kjønnslemlestelsen og de som medvirker, kan straffes. Det betyr blant annet at foreldre, eller andre, ikke har lov til å ta deg med til noen som skal gjennomføre kjønnslemlestelsen, verken i Norge eller i utlandet. Dette gjelder uansett om du selv ønsker det.
Loven forbyr også å gjenskape en tidligere kjønnslemlestelse. Det er altså ikke lov å sy igjen en kvinne som tidligere har vært gjensydd og så åpnet i forbindelse med fødsel.
Forbud mot kjønnslemlestelse
Forbud mot kjønnslemlestelse er i dag del av straffeloven § 284 og §285.
Du kan lese hele lovteksten til straffeloven (2005) § 284 og § 285 her
Loven forbyr alle typer av kjønnslemelsestelse begått i Norge, eller i utlandet av jenter/kvinner bosatt i Norge. Medvirkning til kjønnslemlestelse er også straffbart etter straffeloven § 15.
Loven skal beskytte jenter mot å bli kjønnslemlestet.
Frykter du å bli kjønnslemlestet?
Husk at helsepersonell har taushetsplikt.
- Snakk med helsesøster eller sosiallærer på skolen eller i kommunen der du bor
- Ring fastlegen din eller en annen lege
- Kontakt Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, 815 55 201. Her kan du ringe og være anonym info.tvangsekteskap@redcross.no
- Kontakt Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse tlf 47 80 90 50, e-post: kompetanseteamet@bufdir.no
- Kontakt Barneverntjenesten i kommunen der du bor
- Politiet, ring 02800
Avvergelsesplikten
Avvergelsesplikten i straffeloven § 284 påbyr mange offentlig og private ansatte, som for eksempel ansatte i barnehager, barnevernet, skoler og trossamfunn, å hindre at kjønnslemlestelse får skje.
Det betyr at når for eksempel lærere og barnehageansatte får vite at noen kan bli kjønnslemlestet, har de en lovbestemt plikt til å avverge at det blir gjennomført. Det kan de gjøre ved for eksempel å melde fra til barnevernstjenesten eller politiet. Dette gjelder selv om de til vanlig har taushetsplikt.
Opplysningsplikten
Kjønnslemlestelse er alvorlig omsorgssvikt. I tillegg til avvergelsesplikten kan offentlig og private ansatte også ha en lovpålagt plikt til å opplyse barnevernstjenesten om omsorgssvikt.
Etter barnevernloven § 6-4 skal de blant annet melde fra til barneverntjenesten når det er grunn til å tro at et barn blir eller vil bli mishandlet. Det kan være i tilfeller hvor du selv risikerer å bli kjønnslemlestet, hvis du har søsken som risikerer å bli kjønnslemlestet, eller at du selv eller dine søsken har komplikasjoner uten at dere får nødvendig helsehjelp.
Sist oppdatert: 04.11.2019
Kilder: NKVTS, Veiviser om kjønnslemlestelse
