På fagspråket heter menstruasjonssmerter dysmenoré. Dysmenoré følger ofte med det å ha mensen, særlig i tiden fra pubertetens slutt og opp til starten på 20års alderen, og noen jenter plages mer enn andre. En del jenter har store magesmerter eller kjenner seg trøtte og slitne under mensens første dager. Noen kan føle seg oppblåste og ha løs mage, eller være kvalme og til og med kaste opp, mens andre kan føle at de ikke yter like bra som ellers i for eksempel idrett. Andre har ikke plager i det hele tatt. Smertene sitter ofte midt i nedre del av magen, men kan stråle til ryggen og innsiden av lårene. Smertene varer vanligvis bare en dag, men noen kan være plaget i flere dager. Av og til er smertene også ledsaget hodepine, ansiktsvarme og rødhet, og følelse av å fryse eller være ekstra varm.

Hva skyldes smertene?

Det er litt usikkerhet rundt hva smertene skyldes, men trolig skyldes de en overproduksjon av prostaglandiner (en gruppe umettede fettsyrer) som får livmoren til å trekke seg sammen. Denne krampen eller muskelsammentrekningen fører da til smerter. For de fleste som har mensplager vil disse være borte etter et par dager.

Les mer om menstruasjonssmerter på helsenorge.no

 

 

Hva kan hjelpe?

Om du har veldig vondt under mensen finnes det hjelp. For noen kan det hjelpe med en varmeflaske mot magen, en time under teppet på sofaen og en liten hvil. Paracet kan være til hjelp for en del eller så kan medisiner som Ibux, Naproxen eller Ledox hjelpe mot smerter, og for noen kan disse også begrense blodmengden noe. Hvis du vet at smertene pleier å bli sterke og du trenger smertestillende, bør de tas ved første tegn til smerter, for å begrense smerten på mest effektive måte. Noen ganger holder det med én dose, andre ganger må du kanskje ta det 3-4 ganger i løpet av dagen. Det å være i bevegelse kan være godt for mange. De som trener regelmessig har ofte noe mindre menstruasjonsplager. Hvis du har prøvd ut både smertestillende systemastisk og andre "gode råd", bør du prate med legen.

FAKTA

Over halvparten av alle kvinner opplever sterke menstruasjonssmerter/dysmenoré i ungdomsårene, men bare 10% av disse er så plaget at det fører til skolefravær og ikke ork til å delta på det de ønsker. De fleste kan finne frem til en behandling som demper plagene betraktelig og de fleste blir bedre etter at de har blitt rundt 20 år, og mange blir også bedre etter å ha født barn.

Hjelp å få hos legen

Du kan få hjelp hos fastlegen din hvis du har store plager. Legen kan vurderer om andre smertestillende kan brukes eller om de kan brukes på annen måte enn det du til nå har prøvd. Du kan evt. også diskutere med legen om p-piller eller annen hormonell prevensjon kan være aktuelt å prøve. De fleste som starter med det får god lindring av menstruasjonssmerter og andre menstruasjonsplager, men det er ikke vanlig å bruke p-piller eller annen hormonell prevensjon før du også trenger det som prevensjon, eller har prøvd annen medisinering eller nådd en viss alder.

Hva gjør legen?

Ved dysmenoré hos unge jenter vil det oftest være unødvendig med underlivsundersøkelse. Legen vil oftest bare prate med deg og høre hvordan du opplever plagene og også spørre hva du har forsøkt for å lindre dem. Legen vurderer om dette er "vanlige plager" eller om det kan være spesielle årsaker til plagene. Noen ganger kan sterke menstruasjonssmerter skyldes underliggende sykdom som endometriose, bekkeninfeksjon eller adenomyose. Fastlegen kan vurdere og eventuelt utrede det.